2013. április 27., szombat

Zöldséges-currys csirkemell



Hozzávalók:
  • 60 dkg csirkemell
  • 2 szál sárgarépa
  • 1 szál fehérrépa
  • negyed zellergumó
  • 1 evőkanál currypor
  • 1 evőkanál mustár
  • 5 dl tejszín
  • étolaj
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 póréhagyma

Elkészítése:
  1. A csirkemellet kis kockákra vágjuk, a gyökérzöldségeket pedig vékony csíkokra aprítjuk.
  2. Serpenyőben kevés olajon megpirítjuk a húst és a zöldségeket, sózzuk.
  3. Hozzáadjuk a mustárt, curryport, apróra vágott póréhagymát és felöntjük a tejszínnel.
  4. Összeforraljuk és a tűzről levéve hozzáadjuk a felaprított petrezselymet.
  5. Rizzsel tálaljuk.

2013. április 26., péntek

Máglyarakás

 

Hozzávalók:
  • 6-7 kifli
  • 5 dl tej
  • 5 tojás
  • 1 db citrom
  • 1 db narancs
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 60 dkg alma
  • 15 dkg cukor
  • fahéj
  • 20 dkg baracklekvár
  • 20 dkg darált dió

Elkészítése:
  1. A tejet, a narancs és citrom héjjával és egy csomag vaníliás cukorral felforraljuk..
  2. Az almákat meghámozzuk, felszeleteljük. Az almát megpároljuk a narancs és citrom kifacsart levében, amit egy pici vízzel hígítunk. Cukrot (30 g) és fahéjat is rakhatunk hozzá.
  3. A kifliket felkarikázzuk és a tejes lével nyakonöntjük.
  4. A tojásokat szétválasztjuk, az 5 sárgáját 50 g cukorral habosra keverjük, majd ezt is a kiflikhez öntjük és óvatosan összekeverjük.
  5. Ezután egy kivajazott jénaiba rétegezzük a kiflit.
  6. Rákanalazzuk a megpuhult almát, majd megszórjuk dióval, fahéjjal.
  7. Ezt a réteget baracklekvárral megkenjük, majd előmelegített sütőben 180 fokon 20 percig sütjük.
  8. Ezalatt az 5 tojás fehérjét elkezdjük felverni, majd kb. a felénél hozzáadjuk a 70 g cukrot is felverjük. Ha elég kemény óvatosan hozzákeverünk 3 evőkanál lekvárt, majd a sütemény tetejére kenjük, megszórjuk fahéjas porcukorral és további 10 percig sütjük, de már csak 150 fokon.
Eredeti recept: http://www.desszert.eu/maglyarakas_recept 

2013. április 24., szerda

Barackos-krémes szelet


Piskóta hozzávalói:
  • 5 tojás 
  • 25 dkg porcukor 
  • 5 evőkanál forró víz 
  • 18 dkg liszt 
  • 1 evőkanál kakaó 
  • csipet só

Piskóta elkészítése:
  1. A tojásokat, a cukorral és a vízzel jó habosra keverjük.
  2. Kimérjük a száraz hozzávalókat és szép lassan a habos keverékhez adjuk.
  3. Kivajazott, lisztezett tepsibe öntjük a masszát és kb. 30 perc alatt 180 fokon megsütjük.

Krémek hozzávalói:
  • 2 csomag vaníliás pudingpor 
  • 1 evőkanál liszt 
  • 1 csomag vaníliás cukor 
  • 7 dl tej 
  • 25 dkg Rama 
  • 25 dkg porcukor
  • barack befőtt
  • 5 dl tejszín
  • kocka alakú háztartási keksz
  • 0,5 dl kávé  

Krémek elkészítése:
  1. A tejből, pudingporból, vaníliás cukorból egy kanál lisztből pudingot főzünk.
  2. Hűlni hagyjuk.
  3. Közben a Ramat és porcukrot habosra keverjük.
  4. A két krémet,  ha egyforma hőfokra hűltek összekeverjük és az apróra vágott barackot is belekeverjük.
  5. A sárga krémet a kihűlt piskótára simítjuk.
  6. Tetejét kirakjuk a háztartási kekszekkel.
  7. Minden kekszre egy kis kanál kávét löttyintünk, ettől puhul meg a keksz és kellemes ízt ad neki.
  8. A tejszínt kemény habbá verjük és a kekszes rész tetejére kenjük.
  9. Csokimázzal, csokidarával díszíthetjük.
Tepsi mérete: 24cmx36cm

2013. április 23., kedd

Londoni szelet


Hozzávalók:
  • 21 dkg liszt
  • 14 dkg vaj
  • 30 dkg cukor
  • 4 tojás 
  • kis citrom héjja
  • sütőpor, késhegynyi szalalkáli
  • 14 dkg dió
  • lekvár

Elkészítése:
  1. A piskótához a lisztet, vajat, 4 tojás sárgáját, 10 dkg cukrot, citrom héját, sütőport, szalalkálit összegyúrjuk.
  2. Kinyújtjuk, tepsibe simítjuk, megkenjük lekvárral.
  3. Ezután a tetejéhez a 4 tojás fehérjét habbá verjük, belekeverünk 14 dkg diót és 20 dkg cukrot.
  4. A lágy habot a lekvár tetejére kenjük.
  5. Előmelegített sütőben 180 fokon, kb. 20-25 perc alatt készre sütjük.

2013. április 22., hétfő

IKEA-s húsgolyó



Hozzávalók:
  • 1 kg darált hús (marha, sertés vegyesen)
  • 2 fej apróra vágott hagyma
  • 2 dl tejszín
  • 20 dkg zsemlemorzsa
  • 20 dkg teavaj
  • 2 tojás
  • őrölt fehér bors
  • őrölt szegfűbors
  • 2 kiskanál só
Elkészítése:
  1. A tojásokat egy villával összekeverjük a tejszínnel és hozzáadjuk a zsemlemorzsát, ezt 10 percig pihentetjük.
  2. A hagymát apróra vágjuk és egy kis vajon vagy olajon üvegesre pároljuk.
  3. Összekeverjük a zsemlemorzsás masszát, húst és hagymát, fűszerezzük.
  4. Kis diónyi golyókat formázunk belőle és egy serpenyőben pici vajon, rázogatva megsütjük őket.
Eredeti recept itt: http://www.recept-oldal.hu/cikkek/husos-etelek/sved-husgolyok.html

2013. április 19., péntek

Répakrém


Hozzávalók:
  • 15 dkg sárgarépa
  • 15 dkg füstölt sajt és trappista sajt vegyesen
  • 30 dkg tejföl
  • 8-10 levél medvehagyma
  • só, bors

Elkészítése:
  1. A sárgarépát meghámozzuk, közepes reszelőn lereszeljük.
  2. A sajtot szintén lereszeljük és összekeverjük a répával.
  3. Hozzáadjuk a tejfölt, sózzuk, borsozzuk és belekeverjük a felaprított medvehagymát is.
  4. Pirítós kenyérrel tálaljuk.

2013. április 12., péntek

Rebarbarás-epres torta


Tészta hozzávalói:
  • 20 dkg liszt
  • 7 dkg cukor
  • 1 tojás
  • 5 g sütőpor
  • 5 g vaníliás cukor
  • 12,5 dkg Rama
  • pici só 
Tészta elkészítése:
  1. A hozzávalókat egy tálba rakjuk és összekeverjük, összegyúrjuk.
  2. Egy kivajazott, lisztezett tortaformát kibélelünk vele, úgy, hogy egy kis pereme is legyen.
Töltelék hozzávalói:
  • 60-70 dkg rebarbara - pucolva kb. 35 dkg
  • 50 dkg szem eper 
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 evőkanál étkezési keményítő
  • 75 g szeletelt mandula
  • fahéj
  • 3-4 evőkanál cukor
Töltelék elkészítése:
  1. 6-7 szál (60-70 dkg) rebarbarát meghámozunk, megmossuk, 2 cm-es darabokra vágjuk.
  2. Hozzáaprítunk fél kiló epret és fél dl vízzel, 3-4 evőkanál cukorral, 1 kávéskanál fahéjjal, 1 citrom reszelt héjával felforraljuk, majd 1 púpozott evőkanál keményítővel besűrítjük. 
  3. Ezt a masszát kihűtjük, utána a formába simított tésztára öntjük. 
  4. Rászórjuk a szeletelt mandulát.
Teteje hozzávalói:
  • 12 dkg liszt
  • 8 dkg cukor
  • 10 dkg rama
  • 4 g csomag sütőpor
  • 4 g vaníliás cukor
Elkészítése:
  1. A hozzávalókat összekeverjük, de nem fog összeállni, csak morzsás, darabos lesz.
  2. Ezt a morzsás tésztát a töltelékre szórjuk.
  3. Előmelegített sütőbe tesszük és 180 fokon, kb. 30percig sütjük, míg a teteje szépen elkezd pirulni.


2013. április 11., csütörtök

Mézes-mustáros csirkemell

Hozzávalók:


  • 50 dkg csirkemell
  • 1 fej hagyma apróra vágva
  • 2 szál sárgarépa
  • 1 db tojás sárgája
  • 1 csapott evőkanál liszt
  • 4-5 evőkanál méz
  • 4-5 evőkanál mustár
  • pici ecet
  • 2 kiskanál ételízesítő vagy só
  • 2-3 kiskanál cukor
  • 5 dl tejszín
  • csipet bors, csipet bazsalikom

Elkészítése:


  1. A húst és a hagymát felkockázzuk és szokásos módon, pici olajon először a hagymát üvegesre pároljuk, majd a húst is fehéredésig pirítjuk.
  2. Hozzáadjuk a vékony csíkokra vágott sárgarépát és puhára pároljuk.
  3. Amíg rotyog, simára keverjük a többi hozzávalót egy tálban. Ha a hús elkészült, ráöntjük a szószt, és addig főzzük őket, amíg a szósz sűrűsödni kezd. 
  4. Párolt rizzsel tálalhatjuk.

2013. április 8., hétfő

Brokkolis-sajtos-sonkás pite


Pitetészta hozzávalói:
  • 24 dkg liszt
  • 12,5 dkg vaj
  • csipet só
  • 1 egész tojás
  • 5 evőkanál víz
Feltét hozzávalói:
  • 50 dkg brokkoli
  • 20 dkg sonka
  • 15 dkg trappista sajt
  • 15  dkg füstölt sajt
  • 3 dl tejszín
  • 3 tojás
  • 1 fej vöröshagyma
  • só, bors, szerecsendió
Elkészítése:
  1. Tegyük a lisztet egy tálba, vagdossuk rá a hideg vajat, sózzuk és morzsoljuk össze a vajat a liszttel.
  2. Adjunk hozzá 5 evőkanál vizet és a tojást. Gyúrjuk cipóvá, gyönyörű hólyagos tésztát kapunk.
  3. Lisztezett deszkán nyújtsuk ki fél centi vastagra és béleljük ki vele a piteformát, hogy egy kis pereme legyen.
  4. Én ilyenkor rakom be a hűtőbe a tésztát pihenni.
  5. A brokkolit szedjük szét rózsáira, mossuk meg, majd sós forró vízbe téve főzzük meg kb. 2 perc alatt. (ha egy csipet szódabikarbónát teszünk hozzá szép zöld marad a brokkoli)
  6. Lecsepegtetjük, majd a tésztára igazgatjuk.
  7. Felkockázzuk a hagymát és a sonkát, majd ezeket is a brokkolira tesszük.
  8. Ezután a kétféle sajtot lereszeljük és szintén a pitére szórjuk.
  9. A tejszínt, tojást és a fűszereket összekeverjük (mix-fixben összerázzuk) és egyenletesen ráöntjük a feltétre.
  10. Előmelegített sütőben, 180 fokon 45 perc alatt szép pirosra sütjük.

2013. április 7., vasárnap

Mézes béles



Tészta hozzávalói:
  • 5 dkg vaj
  • 10 dkg porcukor
  • 2 egész tojás
  • 1 evőkanál méz
  • 40 dkg liszt
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna
Elkészítése:
  1. A vajat, cukrot, mézet, tojást gőz felett kikeverjük.
  2. Még melegen hozzáadjuk a lisztet, szódabikarbónát.
  3. Összegyúrjuk és 3 részre osztjuk.
  4. Mindhármat kinyújtjuk és 3 egyforma méretű lapot sütünk belőle, vajazott, lisztezett tepsi hátán.
  5. Sütési idő kb. 6-8 perc, 180 fokon. (szép világosra sütjük)
Krém hozzávalói:
  • 1/2 l tej
  • 12 dkg liszt
  • 20 dkg vaj
  • 25 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliáscukor
  • 1 egész tojás
Elkészítése:
  1. A tejet és a lisztet felfőzzük, hűlni hagyjuk.
  2. A többi hozzávalót habosra keverjük.
  3. Végül hozzáadjuk a tejes masszát, simára keverjük.
  4. Két részre osztjuk a krémet és a lapok közé kenjük.
  5. Porcukorral meghintve tálaljuk. 
Tippek:

Elkészítés után pihentessük, hogy a mézes lap tudjon puhulni.

2013. április 4., csütörtök

Csokis-chilis muffin


Hozzávalók:
  • 25 dkg liszt
  • 25 dkg rama
  • 4 tojás
  • 25 dkg porcukor
  • 8 dkg kakaópor
  • 10 dkg étcsokoládé
  • 1 csomag sütőpor
  • 1-2 kávéskanál őrölt chili paprika (ízlés szerint)
Elkészítése:
  1. A margarint megolvasztjuk és az étcsokoládét apróra vágjuk.
  2. A tojásokat kissé felverjük, hozzáadjuk a porcukrot és tovább habosítjuk.
  3. Ezután az apró csokit, majd a lisztet, kakaót, sütőport és a chilit keverjük hozzá.
  4. Legvégül a folyós, de nem túl meleg vajat adjuk hozzá.
  5. Szép, sima tésztát keverünk belőle, majd muffin formákba adagoljuk.
  6. Előmelegített sütőben 180 fokon, 25 percig sütjük.


2013. április 2., kedd

Gabi kedvenc sütije



Hozzávalók:
  • 40 dkg Rama
  • 60 dkg liszt
  • 20 dkg porcukor
  • 3 tojás sárgája
  • csipet só
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 csomag vaníliás cukor

Töltelék hozzávalói:
  • 25 dkg darált dió vagy mák
  • 5 dkg kristálycukor
  • 1,5 dl tej
  • 1 citrom reszelt héja
  • 3 dkg mazsola (kihagyható)
  • 2 evőkanál méz

Elkészítése:
  1. A porcukrot habosra keverjük a Ramával és a tojás sárgájával.
  2. Hozzáadjuk a lisztet, egyebeket, összegyúrjuk, majd a tésztát 30 percig pihentetjük.
  3. Közben elkészítjük a tölteléket. A diót vagy a mákot a többi hozzávalóval addig főzzük a tejben, míg besűrűsödik.
  4. A tésztát lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk, kis négyzetekre vágjuk. Közepükre kis kupacot teszünk a kihűtött töltelékből és kifliformára tekerjük.
  5. Előmelegített sütőben, 180 fokon 15-20 percig sütjük.