2013. június 29., szombat

Levendulás keksz

 
Hozzávalók:
  • 2 egész tojás
  • 25 dkg Rama
  • 20 dkg finomliszt
  • 20 dkg barna cukor
  • 30 dkg zabpehely
  • kb egy maréknyi levendulavirág (4g)
  • fél csomag sütőpor
Elkészítése
  1. A hozzávalókat összekeverjük. ( A levendula virágokat leszedegetjük a szárról és átválogatjuk)
  2. Fél órát pihentetjük a tésztát.
  3. Sütőpapíros tepsire kis gombócokat formázunk belőlük, majd szétlapítgatjuk őket.
  4. Előmelegített sütőben 180 fokon 15-20 perc alatt világosra sütjük.
 

2013. június 26., szerda

Sárgabarackos poharas süti



Hozzávalók:
  • 3 egész tojás
  • 2 pohár cukor (kb. 25 dkg)
  • 3 pohár liszt (kb. 37dkg)
  • 1 pohár tejföl (2dl)
  • fél pohár olaj (1dl)
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 citrom héja
  • 2 evőkanál rum
  • sárgabarack
Elkészítése:
  1. Mérőeszköznek egy 2 dl-s poharat használunk.
  2. A tojásokat a cukorral habosra keverjük.
  3. Hozzáadjuk a tejfölt, olajat.
  4. Majd végül a lisztet, sütőport is hozzákeverjük.
  5. Ízesítjük a rummal, egy citrom héjával.
  6. Tepsibe öntjük a sűrű masszát, amit félbe vagy negyedbe vágott sárgabarackokkal teletűzdelünk.
  7. Előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 40 percig sütjük.

2013. június 25., kedd

Tejbegrízes-ribizlis süti


Hozzávalók a piskótához:
  • 6 tojás
  • 30 dkg kristálycukor
  • 6 evőkanál víz
  • 30 dkg liszt
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 csomag sütőpor
Elkészítése:
  1. A tojásokat, cukrot és vizet jó sokáig habosra keverjük.
  2. Hozzákeverjük a lisztet, sütőport.
  3. Kivajazott, lisztezett formába öntjük és előmelegített (180 fok) sütőben 30 perc alatt készre sütjük.
Krém hozzávalói:
  • 2 dl tej
  • 2 dkg gríz
  • 15 dkg porcukor
  • 20 dkg Rama
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 30-40 dkg ribizli
Elkészítése:
  1. A tejhez hozzáadjuk a grízt és sűrűre főzzük, majd kihűtjük.
  2. A porcukrot, vaníliás cukrot, Ramát habosra keverjük.
  3. Végül a két krémet, ha egyforma hőmérsékletűre hűltek összekeverjük.
  4. Óvatosan hozzákeverjük a ribizlit is.
  5. A piskótát ketté vágjuk, majd a közepére kenjük a krémet.
  6. Hűtőben pihentetjük, míg összeáll a krém.

2013. június 24., hétfő

Diós-meggyes süti



Hozzávalók:
  • 15 dkg Rama
  • 3 egész tojás
  • 30 dkg cukor
  • 15 dkg dió
  • 30 dkg liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 3 dl tej
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 citrom
  • 60 dkg meggy
Elkészítése:
  1. A margarint, tojást és a cukrot habosra keverjük.
  2. A lisztet, diót, sütőport összekeverjük és kanalanként hozzáadjuk a tojásos részhez.
  3. Belereszeljük a citrom héját, majd egy fél citrom levét is belenyomjuk.
  4. Végül a 3 dl tejet is hozzáöntjük és simára keverjük a masszát.
  5. Kivajazott, lisztezett tepsibe öntjük a masszát, tetejére kimagozott meggyet szórunk.
  6. Előmelegített sütőben 180 fokon 45 percig sütjük.
Tepsi mérete: 24x36cm

2013. június 18., kedd

Tarkabarka süti


Hozzávalók a tésztához:
  • 6 tojás
  • 18 dkg cukor
  • 0,5 dl olaj
  • 1 dl víz
  • 25 dkg finomliszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 2 kiskanál kakaópor
  • 1 csipet só
Puding hozzávalói:
  • 8 dl tej
  • 2 csomag puncsos vagy epres pudingpor
  • 6 evőkanál cukor
Tetejére:
  • 900 g tejföl
  • 6 evőkanál porcukor
  • kakaópor
  • 10 g zselatin
Elkészítése:
  1. Elkészítjük a pudingos részt, a tejjel elkeverjük a pudingot, cukrot és sűrűre főzzük.
  2. A tojások fehérjét kemény habbá keverjük.
  3. A sárgáját a cukorral habosra keverjük, majd a lisztes sütőport és vizet, olajat lassanként hozzákeverjük.
  4. Ezután hozzákeverjük a tojások felvert habját is.
  5. A tészta felét egy tepsi aljába öntjük. 
  6. A másik feléhez hozzákeverünk 2 kiskanál kakaóport majd ezt a fehér piskótára csurgatjuk.
  7. Az időközben kihűlt pudingból kanállal pöttyöket/foltokat rakunk a kétszínű tésztára.
  8. Előmelegített sütőben 180 fokon  kb. 40 percig sütjük.
  9. Elkészítjük a süti tetejét. 2 dl tejfölt elkezdünk melegíteni, majd a zselatint belekeverjük, hozzáadjuk a cukrot is. Összekeverjük a többi tejföllel és a kihűlt sütemény tetejére öntjük az egészet, egyenletesen elsimítjuk.
  10. Hűtőben pihentetjük min. 1 órát, hogy megdermedjen, majd kakaóporral meghintve tálaljuk.


Tepsi mérete: 24x36cm

2013. június 17., hétfő

Amerikai káposztasaláta


Hozzávalók:
  • fél fej káposzta
  • 2 kisebb sárgarépa
  • 1 salátahagyma
Öntet hozzávalói:
  • 2 evőkanál napraforgóolaj
  • 3 evőkanál tárkonyecet
  • 7 evőkanál majonéz
  • 3-4 evőkanál barnacukor
  • 3 evőkanál tejföl
  • só, bors

Elkészítése:
  1. A káposztát apróra vágjuk vagy lereszeljük, besózzuk.
  2. A répát is lereszeljük és a hagymát is felkockázzuk.
  3. Összekeverjük az öntet hozzávalóit, közben kóstoljuk, majd állni hagyjuk, hogy a cukor felolvadjon.
  4. A káposztát kinyomkodjuk, hozzáadjuk a répát, hagymát majd nyakon öntjük a szósszal és egy éjszakát hűtőben pihentetjük.
Piknikezés

2013. június 13., csütörtök

Mini sajtos pogácsa


Hozzávalók:
  • 60 dkg finomliszt
  • csapott evőkanál só
  • 25 dkg vaj
  • 28+15 dkg reszelt sajt
  • fél dl tej
  • 1 teáskanál cukor
  • 3 dkg élesztő
  • 2 dl tejföl
  • 1+1 tojás

Elkészítése:
  1. A langyos tejben egy pici cukorral felfuttatjuk az élesztőt.
  2. A vajat összekeverjük a liszttel és sóval, hozzáadjuk a 28 dkg reszelt sajtot is. 
  3. Tovább keverjük, majd hozzáadjuk a tejfölt, 1 tojást és a felfuttatott élesztőt is. 
  4. Minimum egy órát hűtőben pihentetjük, de az se baj, ha egy éjszakán át.
  5. Nyújtsuk 1 cm vastagra a tésztát és szaggassunk pici pogácsákat belőle.
  6. Tetejüket kenjük meg tojással és szórjuk meg reszelt sajttal.
  7. Sütés előtt egy órát pihentessük a pogácsákat, hogy még szépen megkeljenek.
  8. Sütőpapíros tepsin 200 fokon kb. 20 perc alatt készre sütjük őket.
    (4 tepsi pogácsa lesz belőle)

2013. június 6., csütörtök

Rebarbarás-epres-diós süti

 

Hozzávalók:
  • 3 tojás
  • 75 g cukor
  • 70 g tejföl
  • 50 g vaj
  • 100 g darált dió
  • 65 g liszt
  • 5 g sütőpor
  • rebarbara
  • eper
  • fahéj, barna cukor
Elkészítése:
  1. Tojások fehérjét kemény habbá verjük.
  2. A sárgáját a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tejfölt és a vajat is.
  3. Ezután a lisztet, diót és végül a sütőport is.
  4. A felvert tojások habját is óvatosan a masszához keverjük.
  5. Kivajazott lisztezett tepsibe öntjük a tésztát.
  6. A rebarbarát felkockázzuk, az epreket félbe/negyedbe vágjuk, majd ízlés szerint 1-2 kanál barna cukorral és 1 kiskanál fahéjjal összekeverjük a felkockázott zöldség/gyümölcsöket.
  7. Szép egyenletesen a massza tetejére szórjuk az epres keveréket.
  8. Előmelegített sütőben (180 fokon) 30-40 perc alatt készre sütjük, tűpróbával ellenőrizzük, főleg középen.  
Megjegyzés: ez egy fél adag, 28x17cm-es ovális kerámia tálban készült.




2013. június 2., vasárnap

Bostoni krémes

Élmény volt ezt a tortát fotózni

Piskóta hozzávalói: 
  • 220 g liszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • két csipet só
  • 4 egész tojás
  • 225 g cukor
  • 120 ml tej
  • 80 ml olaj
  • 2 teáskanál vaníliaaroma
Sajtos rész hozzávalói:
  • 500 g mascarpone
  • 150 g cukor
  • csipet só
  • 2 egész tojás
  • 1 teáskanál vaníliaaroma
  • 8 dkg tejföl
Puding hozzávalói:
  • 350 ml tej
  • 2 teáskanál vaníliaaroma
  • 110 g cukor
  • 2 egész tojás
  • 4 tojás sárgája
  • 30 g vaníliás pudingpor
  • csipet só


Elkészítése:
  1. A sajtos rész hozzávalóit keverjük össze, 26 cm-es tortaformát béleljünk ki sütőpapírral és öntsük bele a masszát, amit előmelegített sütőben 160 fokon süssünk 45 percig, majd további 45 percig hagyjuk a lekapcsolt sütőben.
  2. Sülés közben nekem nagyon sok folyadék csöpögött le, célszerű a sütő aljára valamit tenni, hogy ne kelljen órákig sütőt sikálni. :S
  3. Ezután hagyjuk kihűlni, tegyük hűtőbe.
  4. A piskóta elkészítése következik.
  5. A tojásokat a cukorral keverjük habosra, közben mérjük ki a száraz anyagokat és a tejet, olajat.
  6. Fokozatosan keverjük mindkettőt a habosra kevert tojásokhoz, szintén egy 26 cm átmérőjű tortaformába öntsük a krémet.
  7. Előmelegített sütőben, 180 fokon 25-30 perc alatt készre sütjük.
  8. Közben elkészítjük a pudingot. 
  9. A tejet elkezdjük melegíteni, majd a többi hozzávalót is hozzárakjuk és folyamatos keverés mellett besűrítjük, ezután félrerakjuk hűlni.


Torta összeállítása:
  1. A piskótát kettévágjuk.
  2. Az alsó lapra egy ügyes mozdulattal a sajtos réteget helyezzük rá.
  3. Tegyük a torta köré a tortagyűrűt, majd kenjük a sajtos részre a pudingot is.
  4. Fedjük be a piskóta másik részével.
  5. Ezután javasolt egy ideig ismét hűtőben pihentetni, hogy összeálljon a torta.
Csokimáz hozzávalói:
  • 1 dl tejszín
  • 10 dkg étcsoki apróra vágva/reszelve
  • 2 kiskanál vaj
Elkészítése:
  1. A tejszínt felforraljuk, majd a felaprított csokira öntjük, hozzáadjuk a vajat is és simára keverjük.
  2. A tortáról leszedjük a tortagyűrűt.
  3. Csurgassuk rá a torta tetejére a mázat és kenjük simára.
  4. Ismét tegyük hűtőbe, hogy megkössön a teteje. :) (amit nagyon nehéz kivárni)



Eredeti recept: http://csokipari.hu/2013/03/bostoni-csak-meg-egy-szeletet-kremtorta/