Imádom az Eszterházy tortát, rendszerint ilyet kérek a cukrászdákban, mivel nem az a tipikus "gyorsan összedobom" édesség. Múltkor olvastam valahol, hogy a tojás fehérjét le lehet fagyasztani, így mikor nem volt rá szükségem kis pohárkákban a mélyhűtőbe raktam. Mostanra pont összegyűlt 10 fehérje és kapóra jött eme recept. El is készítettem Édesapám születésnapjára, és most először próbálkoztam a fondant készítésével és használatával is, van még mit gyakorolnom rajta, de ízre szuper volt az egész torta!
Hozzávalók a piskótához:
- 10 db tojásfehérje
- 30 dkg cukor
- 30 dkg darált dió
- 10 dkg liszt
- 1 kiskanál fahéj
Hozzávalók a krémhez:
- 8 dl tej
- 2 csomag vaníliás pudingpor
- 20 dkg porcukor
- 25 dkg vaj
- 20 dkg darált dió
- 4 evőkanál rum
Elkészítése:
- A tojások fehérjét elkezdjük habbá verni.
- Folyamatos keverés közben hozzáadjuk a cukrot, majd szépen apránként a lisztet, diót, fahéjat.
- 4 részre osztjuk és külön-külön 22 cm-es tortaformában (vagy sütőpapírra helyezett tortagyűrűben) előmelegített sütőben 10-15 perc alatt készre sütjük őket. (ha légkeveréssel készül akkor egyszerre két tortalapot is a sütőbe tudunk helyezni)
- A krémhez megfőzzük a pudingot a 8 dl tejben, majd kihűtjük.
- A puha vajat habosra keverjük a cukorral.
- Ha a puding kihűlt folyamatos keverés közben lassanként hozzáadjuk a vajas részhez.
- Hozzákeverjük a diót és a rumot is.
- Összeállítjuk a tortát, minden piskóta közé krémet kenünk és tetejére, oldalára is egy keveset.
- Cukormázzal vagy marcipánnal vonjuk be a tetejét.
Egyik kedvenc ebédünk, egyszerűen, gyorsan elkészíthető és számtalan módon variálható. :) Cukkini helyett készülhet spárgával vagy gombával is. Köretnek most először készült bulgur, de biztos, hogy nem utoljára.
Hozzávalók:
- 1-2 db cukkini (mérettől függ)
- 70 dkg csirkemell felkockázva
- 2 szál sárgarépa
- 1 szál póréhagyma
- 5 dl tejszín
- 1 db burgonya
- só, bors, bazsalikom
- 1 csokor petrezselyem
Elkészítése:
- A csirkemellet apró kockákra vágjuk.
- Egy kis olajon megpirítjuk, közben sózzuk, borsozzuk.
- Hozzáadjuk a felkarikázott répát, felkockázott burgonyát, végül a felkockázott cukkinit is.
- A felkarikázott póréhagymát is hozzárakjuk, majd fedő alatt pár percig pároljuk.
- Ha megpuhultak a zöldségek, felöntjük a tejszínnel, fűszerezzük bazsalikommal, petrezselyemmel, majd rottyantunk rajta egyet.
- Tálalható rizzsel, bulgurral vagy akár tésztával is.
Pár hete már készült borsós tészta, de most ismét azt kértek a gyerekek. Azóta viszont rábukkantam egy másik zöldborsós receptre, így most ezt az új verziót készítettem el ebédre, a siker nem maradt el.
Hozzávalók:
- 40 dkg csirkemell felkockázva
- 1 nagyobb fej vöröshagyma apróra vágva
- 20 dkg zöldborsó
- 2 kiskanál tárkony
- 1/2 citrom leve
- 2 dl húsleves lé
- 2,5 dl tejszín
- pici só
- opcionálisan chili
- olívaolaj
- 25 dkg szabadon választott tészta
- parmezán vagy trappista sajt
Elkészítése:
- A tésztát bő, sós vízben megfőzzük.
- Egy kis olajon üvegesre pároljuk a hagymát, hozzáadjuk a felkockázott csirkemellet, sózzuk.
- Ha fehér lett, ráöntjük a borsót és tovább pároljuk, rázogatjuk.
- Fűszerezzük 2 kiskanál tárkonnyal és meglocsoljuk kb. fél citrom levével.
- Hozzáadunk 2 dl vizet egy fél húsleves kockával, forraljuk, hogy minden szépen megpuhuljon.
- Ráöntjük a tejszínt is és besűrítjük.
- Frissen főtt tésztával összekeverjük és parmezán sajttal vagy trappista sajttal tálaljuk.
Már régóta szemeztem ezzel a recepttel, egy régi Nők Lapja Konyhában akadtam rá. A piskóta nem lett az igazi, így a jól bevált piskóta receptjét írom le és azzal fogom legközelebb elkészíteni, de a krémje szuper finom! Olyan az íze, mint a borlevesnek. :)
Hozzávalók a piskótához:
- 4 tojás
- 20 dkg kristálycukor
- 4 evőkanál víz
- 20 dkg liszt
- 1 csomag vaníliás cukor
- fél csomag sütőpor
- 1 citrom reszelt héja
Elkészítése:
- A tojásokat, cukrot és vizet jó sokáig habosra keverjük.
- Hozzákeverjük a lisztet, sütőport, citrom héját.
- Kivajazott, lisztezett tortaformába öntjük és előmelegített (180 fok) sütőben 30 perc alatt készre sütjük.
- Ha kihűlt ketté vágjuk.
Hozzávalók a pezsgőkrémhez:
- 4 tojás sárgája
- 8 dkg cukor
- 1,5 dl pezsgő
- 2,5 dl habtejszín, habbá verve
- 1 kiskanál étkezési zselatin
- 30-40 dkg málna
Elkészítése:
- A tojások sárgáját a cukorral vízgőz felett folyamatosan kevergetve forróra melegítjük, főzzük.
- Utána habverővel kihűlésig habosra keverjük.
- Felverjük a 2,5 dl tejszínt. Én Meggle cukrászhabot szoktam használni.
- 1/2 dl vízben feloldunk egy kiskanál étkezési zselatint, majd kb. 1 perc alatt a mikróban felmelegítjük.
- Közben a habosra kevert tojásokhoz hozzáadjuk a pezsgőt és szép apránként a kemény tejszínhabot.
- Egy evőkanál habos masszát adunk a zselatinos léhez, összekeverjük, hogy lehűljön, majd az egészet visszaöntjük a tejszínhabos részhez, összekeverjük.
- A piskóta alját egy tortagyűrűvel körbefogjuk, a fele pezsgőkrémet rásimítjuk, majd megszórjuk a málnával.
- Rásimítjuk a maradék pezsgőkrémet, majd rátesszük a piskóta tetejét és hűtőben 3 órát pihentetjük.
- Tejszínhabbal, málnával, porcukorral szabadon dekorálható. :)
|
Romantikus tálalásban |
Hozzávalók:
- 22 dkg rama
- 20 dkg kristálycukor
- 6 tojás
- 37 dkg liszt
- 1 csomag sütőpor
- 1 pohár citromos joghurt (125g)
- 1 citrom héja, leve
- 20 dkg porcukor
Elkészítése:
- A tojásokat szétválasztjuk és a fehérjét kemény habbá verjük.
- A sárgáját, a 20 dkg cukorral és a puha vajjal habosra keverjük.
- Hozzáadjuk a joghurtot, majd folyamatos keverés mellett a lisztet, sütőport is hozzákeverjük.
- Belereszeljük a citrom héját, majd a fél citrom levét is belenyomjuk.
- Óvatosan hozzákeverjük a tojások felvert habját is.
- Előmelegített sütőben 180 fokon, 30-35 perc alatt készre sütjük.
- Míg sül a piskóta elkészítjük a tetejére a citromos mázat, amihez fél citrom levét elkeverjük 20 dkg porcukorral.
- A mázat a langyos süteményre kenjük, díszíthetjük színes cukorkákkal.
Míg megfő a tészta elkészül hozzá a borsós-sonkás tejszínes szósz, villám gyors és ízletes ebéd lehet belőle. :)
Hozzávalók:
- 25 dkg farfalle vagy egyéb tészta
- 15 dkg füstölt sonka
- 20 dkg borsó
- 4 szál újhagyma vagy 1 szál póréhagyma
- 2 dl tejszín
- 15 dkg reszelt sajt
- só, bors
Elkészítése:
- Lobogó, sós vízben főzzük ki a tésztát.
- Míg fő a tészta kis olajon pároljuk meg a karikákra vágott újhagymát, adjuk hozzá az apróra vágott sonkát is.
- Keverjük hozzá a zöldborsót (lehet fagyasztott is), sózzuk (óvatosan, mert a sonka is sós) borsozzuk.
- Öntsük fel a tejszínnel és fedő alatt pároljuk, míg a borsó megpuhul.
- Szűrjük le a tésztát, keverjük össze a szósszal és reszelt sajttal tálaljuk.
Mostanában mindenhol erről a levesről hallani, így nekem is ki kellett próbálnom. Nem lett rossz és még csak a tűzhelyet sem kellett bekapcsolni a nagy hőségben! :)
Hozzávalók:
- 4 nagyobb kovászos uborka
- 3 dl kovászos uborkalé
- 3 dl hideg zöldség vagy húsleveslé
- 3 dl natúr joghurt
- 1 gerezd fokhagyma
Elkészítése:
- Készítsünk el 3dl húsleveslét vagy maradék húslevesből, vagy kockából. Tegyük félre.
- Vágjunk fel 4 nagyobb uborkát apró kockákra.
- Tegyük egy edénybe, adjuk hozzá az uborkalét, joghurtot, a kihűlt húsleveslét, ízesítsük fokhagymával.
- Botmixerrel turmixoljuk össze az egészet, ízlés szerint.
- Pirított szalonnával tálalható.