2014. február 25., kedd

Gofri


Hozzávalók:
  • 5 tojás
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 10 dkg kristálycukor
  • 1 citrom leve és héja
  • 1 csomag sütőpor
  • 10 dkg olvasztott vaj
  • 50 dkg liszt
  • 5 dl tej
  • csipet só
Elkészítése:
  1. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét egy csipet sóval habbá verjük.
  2. A sárgáját a cukorral habosra keverjük.
  3. Folyamatosan adjuk hozzá a többi hozzávalót. A lisztet, sütőport, olvasztott vajat, tejet apránként.
  4. Keverjük jól össze, majd adjuk hozzá a tojások felvert habját.
  5. Előmelegített gofrisütőben süssük meg a gofrikat.

2014. február 21., péntek

Farsangi fánk


Ki ne szeretné a fánkot? Évente egyszer Nálunk is elkészül a hagyományos farsangi fánk, melyet Anyukám szokott elkészíteni. Mi ezt a citromos verziót szeretjük a legjobban, de a neten talált verziók sem sokban különböznek ettől, viszont citromot nem sok helyen raknak hozzá. A rumot viszont ne hagyjátok ki belőle, mert múltkor azt hallottam, hogy attól nem szívja magába a fánk az olajat.

Hozzávalók:
  • 1 dl + 3 dl tej
  • 3 dkg élesztő
  • 1 evőkanál porcukor
  • 25 dkg finomliszt
  • 25 dkg rétesliszt
  • 3 tojás sárgája
  • 1 citrom héja és leve
  • 1 evőkanál rum
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • csipet só
  • 5 dkg olvasztott vaj
Elkészítése:
  1. A tejet a porcukorral langyosítsuk meg és morzsoljuk bele az élesztőt.
  2. Ha megkelt adjuk hozzá a liszteket, a tojások sárgáját, citrom levét, héját, vaníliás cukrot, rumot, csipet sót.
  3. Annyi langyos tejjel dolgozzuk össze, hogy közepesen kemény kelt tésztát kapjunk.
  4. Dolgozzunk hozzá 5 dkg olvasztott vajat is.
  5. Lisztezett felületen nyújtsuk ki ujjnyi vastagra, majd szaggassuk ki a kívánt méretre.
  6. Ezután konyharuhával letakarva, langyos helyen pihentessük másfél órát.
  7. Végül serpenyőben 2 ujjnyi olajat melegítsünk és sorra süssük ki őket, az elején fedővel, átfordítás után fedő nélkül.
  8. Porcukorral, lekvárral tálaljuk.

2014. február 19., szerda

Toszkán paradicsomleves


Imádom a Knorr Toszkán paradicsomlevesét, azt próbáltam meg házilag elkészíteni, nekem nagyon ízlik.

Hozzávalók:
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 7 dl paradicsomlé
  • 5-6 dl víz
  • 1 kiskanál bazsalikom
  • fél kiskanál kakukkfű
  • pici rozmaring
  • 2 kiskanál cukor
  • 1 kiskanál só
Elkészítése:
  1. Pici olajon megdinszteljük az apróra vágott hagymát, hozzányomjuk a fokhagymát is. Ha kell pár evőkanál vizet is hozzárakunk.
  2. Ráöntjük a paradicsomlevet és a vizet.
  3. Fűszerezzük, majd forrástól számított 5-10 percig főzzük.
  4. Botmixerrel pépesítsük a hagyma miatt.
  5. Mozzarella sajttal tálaljuk.

2014. február 8., szombat

Kakaós csiga II.


Hozzávalók a tésztához:
  • 25 dkg liszt
  • 6 dkg zsír
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 dl langyos tej
  • 2 evőkanál cukor
  • csipet só
Töltelék:
  • 2 dkg olvasztott vaj
  • 1 evőkanál keserű kakaópor
  • 3 evőkanál kristálycukor
  • 1/2 kiskanál fahéj
Elkészítése:
  1. A langyos tejet összekeverjük az élesztővel.
  2. A többi hozzávalót kimérjük egy tálba, majd hozzáöntjük az élesztős tejet és összegyúrjuk a tésztánkat.
  3. Letakarjuk, majd egy éjszakát a hűtőben pihentetjük.
  4. Másnap reggel a tésztánkat átgyúrjuk és jó nagy téglalappá (30x40cm) nyújtjuk.
  5. Tetejét megkenjük olvasztott vajjal.
  6. Összekeverjük a kristálycukrot, kakaóport és a fahéjat, majd ezzel megszórjuk a kinyújtott, megvajazott tésztánkat.
  7. Szorosan feltekerjük és kb. 1,5 cm-es szeleteket vágunk belőle.
  8. Sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük a csigákat. (kb. 16 szelet jött ki)
  9. Tetejüket megkenjük egy felvert tojással.
  10. 10-15 percet kelesztjük a tekercseket, majd 180 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt készre sütjük.
  11. Porcukorral megszórva tálaljuk.
Sütés előtt sorakoznak a tepsiben

2014. február 6., csütörtök

Túrófánk


Hozzávalók:
  • 50 dkg túró
  • 50 dkg liszt
  • 12 dkg porcukor
  • 6 egész tojás
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 citrom leve
  • 1 evőkanál rum
  • 2 csomag sütőpor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 4 kisebb alma reszelve
Elkészítése:
  1. A hozzávalókat kimérjük és egy tálban összekeverjük.
  2. Pihentetjük a tésztát minimum fél órát.
  3. Az olajat felforrósítjuk és egy kanál segítségével kis halmokat rakunk bele és szép barnára sütjük őket.
  4. Papírtörlőn lecsepegtetjük, majd porcukorral megszórjuk.
  5. Lekvárral vagy vanília öntettel tálalhatjuk.

2014. február 1., szombat

Fekete-erdő torta



Anyukám specialitása ez a torta és Ő készítette el most is Húgom születésnapjára. Már régóta terveztem, hogy a blogra is fel kell kerülnie, ennek az igazán ünnepi és nem mellesleg nagyon finom tortának, amit most a blogom első születésnapja alkalmából meg is osztok Veletek.

Hozzávalók a piskótához:
  • 6 tojás
  • 8 evőkanál víz
  • 30 dkg kristálycukor
  • 30 dkg liszt
  • 3 dkg keserű kakaópor
  • 3 evőkanál étolaj
  • 1 csomag sütőpor
  • fél citrom héja
Piskóta elkészítése:
  1. A tojásokat a vízzel és cukorral a keverőgép legerősebb fokozatán nagyon habosra keverjük.
  2. Ezalatt kimérjük a száraz anyagokat, majd tojásos habhoz óvatosan hozzákeverjük.
  3. Hozzáadjuk az olajt és a citrom héját is.
  4. Kivajazott, lisztezett 26 cm-es tortaformába öntjük a masszát és előmelegített sütőben 180 fokon kb. 40 perc alatt készre sütjük.
Meggyes töltelék hozzávalói:
  • 1 nagy üveg magozott meggy
  • 1-2 dl tej
  • 1 kiskanál fahéj
  • 1 evőkanál cseresznyepálinka
  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 3 evőkanál cukor
Meggyes töltelék elkészítése:
  1. A meggyet lecsöpögtetjük.
  2. A meggy levét felfogjuk és tejet rakunk hozzá, hogy összesen 5 dl folyadékunk legyen. (ha a meggylé van annyi nem kell hozzá a tej)
  3. Ezután a puding és cukor hozzáadásával krémet főzünk belőle.
  4. Ha elkészült a krémünk hozzákeverjük a meggyet, fahéjat, pálinkát és hagyjuk kihűlni.
Csokis hab hozzávalói:
  • 4 dl habtejszín (Meggle cukrászhab)
  • 3-5 evőkanál keserű kakaópor
  • 1 csomag habfix
  • cukor
Csokis hab elkészítése:
  1. A habtejszínt tetszés szerint ízesítjük cukorral.
  2. Hozzáadjuk a kakaóport és a habfixet, majd kemény habbá verjük.
A torta összeállítása:
  1. A piskótánkat 3 részre vágjuk.
  2. A legalsót meglocsoljuk kevés cseresznyepálinkával, rákenjük a meggyes krém felét, majd a csokis krémnek is a felét rákenjük.
  3. Ezután rátesszük a középső piskótát.
  4. Szintén meglocsoljuk kevéske cseresznyepálinkával, majd rákenjük a maradék meggyes és a maradék csokis krémet.
  5. Végül rátesszük az utolsó legfelső piskótalapot is.
  6. Hűtőbe rakjuk, hogy összeálljon a tortánk.
Hozzávalók a torta díszítéséhez:
  • 4 dl tejszín (Meggle cukrászhab)
  • 2-3 evőkanál cukor
  • 2-3 evőkanál cseresznyepálinka
  • 2 csomag habfixáló
  • étcsoki reszelék
Elkészítése:
  1. A tejszínhabot a többi hozzávalóval kemény habbá verjük.
  2. Tetszőlegesen bevonjuk vele a tortát.
  3. Tetejét csokireszelékkel díszítjük.