2014. augusztus 26., kedd

Kólás-kókuszkrémes szelet


Hozzávalók a tésztához:
  • 4 egész tojás
  • 12 evőkanál kóla
  • 20 dkg kristálycukor
  • 20 dkg liszt
  • 1 evőkanál kakaópor
  • 1 csomag sütőpor
  • csipet só
Hozzávalók a krémhez:
  • 5 dl tej
  • 2 tojás sárgája
  • 7 dkg liszt
  • 5 dkg kristálycukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 20 dkg puha vaj
  • 10 dkg porcukor
  • 75 g kókuszreszelék
Hozzávalók a mázhoz:
  • 3 dl kóla
  • 1 tasak csokipuding
  • 3 evőkanál kristálycukor
Elkészítése:
  1. A tésztával kezdjük, először az egész tojásokat a cukorral és a kólával habosra keverjük. Keverőgép legerősebb fokozatán legalább 5 percig.
  2. Kimérjük a száraz hozzávalókat és óvatosan a habos részhez keverjük.
  3. Kivajazott, lisztezett tepsibe öntjük és előmelegített sütőben 180 fokon 30 perc alatt készre sütjük.
  4. A krémhez a tejet, lisztet, cukrot és a tojások sárgáját egy kis edénykébe rakjuk és sűrű pudingot főzünk belőle.
  5. Félrerakjuk hűlni, majd hozzákeverjük a kókuszreszeléket.
  6. A puha vajat a porcukorral habosra keverjük, miután langyosra hűlt a puding hozzákeverjük a vajas részhez, majd a piskótára kenjük.
  7. Rakjuk hűtőbe egy kis időre, hogy megdermedjen a pudingos rész.
  8. A mázhoz a kólát elkeverjük a csokipudinggal, cukorral és sűrűre főzzük. 
  9. Frissen rákenjük a fehér krémre.
  10. Ezután újra a hűtőbe rakjuk 1-2 órára.

2014. augusztus 14., csütörtök

Almás pite szénhidrátcsökkentett liszttel



Hozzávalók a tésztához:
  • 10 dkg zabpehelyliszt
  • 20 dkg szénhidrát csökkentett liszt
  • 5 dkg eritrit
  • 1 kiskanál búzasikér
  • csipet só
  • 10 dkg vaj
  • 1 egész tojás
  • 4 evőkanál tejföl (15 dkg)
  • 1 csomag sütőpor
Hozzávalók a töltelékhez:
  • 1 kg alma
  • fahéj
  • 5 dkg eritrit
Elkészítése:
  1. A tészta hozzávalóit kimérjük, összekeverjük, alaposan összegyúrjuk és minimum egy órát a hűtőben pihentetjük.
  2. Ezalatt az almákat meghámozzuk és lereszeljük.
  3. Egy edénybe rakjuk, fahéjjal, eritrittel ízesítjük, majd összefőzzük, pároljuk.
  4. A tésztánkat kivesszük a hűtőből, összegyúrjuk és ketté választjuk. Az egyik felét kör alakúra nyújtjuk és egy kivajazott, zabpehelylisztezett 28 cm-es tortaformába simítjuk.
  5. Ráegyengetjük a megpárolt almát.
  6. A tészta másik felét is kinyújtjuk és a töltelék tetejére helyezzük. (lehet csíkozva és simán is)
  7. Tetejét kenjük le egy tojással.
  8. Előmelegített sütőben 180 fokon 30-40 percig sütjük.

2014. augusztus 1., péntek

Cukkinis-diós torta




Régóta foglalkoztat, hogy vajon milyen lehet a cukkini süteményben. Ízre egyáltalán nem érezni, a dióval remek párost alkotnak, állagra meg nagyon jó szaftos süteményt kaptunk.

Hozzávalók a piskótához:
  • 15 dkg dió
  • 20 dkg cukkini
  • 15 dkg cukor
  • 3 egész tojás
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 csipet só
  • 1,5 dl olaj
  • 15 dkg liszt
  • 1 kiskanál fahéj
  • fél csomag sütőpor
Hozzávalók a mázhoz:
  • 1 dl tejszín
  • 10 dkg étcsokoládé
  • 1 kiskanál kókuszolaj
Elkészítése:
  1. A cukkinit megmossuk, meghámozzuk és egy nagy lyukú reszelőn lereszeljük.
  2. A dió egy részét ledaráljuk, egy részét apróra vágjuk. (én fele-fele csináltam)
  3. A tojásokat, cukrot, vaníliás cukrot, két csipet sót robotgéppel legalább 5 percig keverjük, hogy minél habosabb legyen.
  4. Hozzácsurgatjuk az olajat.
  5. Kimérjük a lisztet, diót, sütőport, összekeverjük, majd apránként a habos részhez adjuk.
  6. Legvégül kinyomkodjuk a cukkiniből a levet és hozzákeverjük az eddigi masszánkhoz. (én kinyomkodva mértem a 20 dkg-t)
  7. Kivajazott, zsemlemorzsázott 24 cm-es tortaformába öntjük a masszát és előmelegített sütőben 180 fokon, kb. 40 perc alatt készre sütjük.
  8. Tetejére 1 dl tejszínt melegítünk, ha meleg lehúzzuk a tűzről és belekeverjük a csokit és egy kiskanál kókuszolajat keverünk hozzá.
  9. Bevonjuk vele a tortánkat, ha kihűlt.
  10. Dióval díszíthetjük, passzol hozzá a tejszínhab is.