2014. október 23., csütörtök

Sárgabarackos-túrós kuglóf


Hozzávalók:
  • 20 dkg aszalt sárgabarack
  • 12 dkg puha Rama
  • 6 evőkanál olaj
  • 12 dkg kristálycukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 egész tojás
  • 25 dkg túró
  • 8 evőkanál tej
  • 35 dkg liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • csipet só
Elkészítése:
  1. A puha vajat habosra keverjük a cukrokkal, majd hozzáadjuk az olajat és a tojásokat is egyesével hozzáütjük.
  2. Ezután a túrót is belekeverjük, majd a sütőporral, sóval elkevert lisztet is hozzákanalazzuk a tejjel felváltva.
  3. Legvégül az apróra vágott aszalt sárgabarackot is keverjük hozzá.
  4. Kivajazott, lisztezett kuglóf formába öntjük a tésztánkat és előmelegített sütőben 180 fokon kb. 60 perc alatt készre sütjük.

2014. október 21., kedd

Rumos gesztenyegolyó


Hozzávalók:
  • 50 dkg gesztenyemassza
  • 5 dkg porcukor
  • 1 evőkanál rum
  • 10 dkg meggy (kb. 25-30 szem)
  • 10 dkg étcsokoládé
  • 1 kávéskanál étolaj
Elkészítése:
  1. A gesztenyemasszát jól összekeverjük a rummal és az átszitált porcukorral.
  2. Golyókat formázunk belőlük és mindegyik közepébe egy szem kimagozott meggyet teszünk. (ha van lehet rumos)
  3. Berakjuk a hűtőbe, hogy kicsit megdermedjenek a golyók.
  4. A csokoládét az étolajjal gőz felett felolvasztjuk.
  5. A golyókat megforgatjuk a csokoládéban.

2014. október 18., szombat

Kókuszos-csokis kuglóf


Hozzávalók a kókuszos részhez:
  • 2 egész tojás
  • 8 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 6 evőkanál tejföl (20dkg)
  • 10 dkg kókuszreszelék
Hozzávalók a csokis részhez:
  • 3 egész tojás
  • 1,5 dl olaj
  • 0,75 dl tej
  • 12 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 10 dkg apróra vágott étcsoki
  • 13 dkg liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 3 kiskanál keserű kakaópor
Elkészítése:
  1. Először a kókuszos részt keverjük össze. A tojásokat kikeverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a tejfölt és végül a kókuszreszeléket keverjük bele.
  2. A csokis részhez a keverjük össze a tojásokat, olajat, tejet, cukrot, majd adjuk hozzá a száraz hozzávalókat és legvégül az apróra vágott csokit is.
  3. Kivajazott, lisztezett kuglóf formába öntjük a csokis rész felét, majd arra kanalazzuk a kókuszos részt, ezután a csokis massza másik felét is ráöntjük.
  4. Előmelegített sütőben 180 fokon 45-50 percig sütjük. Ellenőrizzük tűpróbával.

2014. október 17., péntek

Sárga-barna kuglóf


Hozzávalók:
  • 35 dkg finomliszt
  • 25 dkg porcukorcukor 
  • 6 db tojás
  • 1 csomag sütőpor
  • 1,5 dl napraforgó olaj          
  • 1,5 dl langyos víz
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 evőkanál keserű kakaópor
  • csipet só
Elkészítése:
  1. A tojásokat ketté választjuk, a sárgáját habosra keverjük a cukorral, vaníliás cukorral. Belekeverjük az olajat és a vizet is.
  2. Hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet, csipet sót, tetszés szerint reszelhetünk hozzá egy kis citrom héját.
  3. A tojások fehérjét habbá verjük, majd óvatosan a többihez keverjük.
  4. Kivajazott, lisztezett kuglóf formába (27cm) öntjük a massza felét, másik feléhez meg hozzákeverjük a kakaóport.  
  5. A formába öntjük a csokis részt is.
  6. 180 fokon 40-45 percig sütjük, porcukorral meghintve tálaljuk.

2014. október 12., vasárnap

Sült túrógombóc


Ezt a receptet a Nők lapja konyhában találtam és egyből el kellett készítenem. Nem a hagyományos túrógombóc, inkább stíriai metélt ízű, csak sokkal könnyebb elkészíteni.

Hozzávalók:
  • 50 dkg túró
  • 12 dkg búzadara
  • csipet só
  • 1 citrom héja
  • 2+2 tojás
  • 1 nagy pohár tejföl
  • 8 dkg porcukor
Elkészítése:
  1. A túrót villával összetörjük, hozzáadjuk a búzadarát, a citrom héját, csipet sót és a 2 tojás sárgáját.
  2. Pihentessük minimum egy órát.
  3. A maradék két fehérjét verjük habbá, majd óvatosan keverjük a túrós masszához.
  4. Formázzunk gombócokat és tegyük egy jénaiba vagy tűzálló tálba.
  5. A tejfölt keverjük össze 2 egész tojással, porcukorral és öntsük rá a gombócokra.
  6. Előmelegített sütőben 180 fokon süssük 30-40 percig.