2014. december 29., hétfő

Karácsonyi gesztenyés torta


Hozzávalók a csokis piskótához:
  • 4 egész tojás
  • 17 dkg finomliszt
  • 20 dkg kristálycukor
  • 3 dkg keserű kakaópor
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 4 evőkanál víz
  • 4 evőkanál narancslé
  • 1/2 narancs reszelt héja
Hozzávalók a sima piskótához:
  • 2 egész tojás
  • 10 dkg finomliszt
  • 10 dkg kristálycukor
  • 4 evőkanál víz
  • fél csomag sütőpor
  • fél csomag vaníliás cukor
Piskóták elkészítése:
  1. Az egész tojást a cukorral, vízzel habosra keverjük.
  2. Kimérjük a lisztet, sütőport, egyebet majd óvatosan hozzákeverjük a habos részhez.
  3. Kivajazott, lisztezett 26 cm átmérőjű tortaformába öntjük és előmelegített sütőben 180 fokon kb. 30 perc alatt készre sütjük őket.
  4. A csokis piskótát kihülés után félbevágjuk.
Krém hozzávalói:
  • 50 dkg gesztenyemassza
  • 3 evőkanál rum
  • 3 tojás sárgája
  • 8 dkg porcukor
  • 2,5 dl tejszín
  • 1 narancs héja
  • 4 evőkanál narancslé
  • ízlés szerint kandírozott narancshéj
Krém elkészítése:
  1. A tojások sárgáját kikeverjük a porcukorral, majd hozzáadjuk a rumot kisebb darabokban a gesztenyemasszát.
  2. Ízesítjük narancs héjjal és lével.
  3. Felverjük a tejszínt, majd óvatosan a gesztenyés masszához keverjük.
  4. Ezután összeállítjuk a tortát. Alulra egy csokis lap, majd a krém harmada, erre szórhatunk kandírozott narancshéjat, sima piskóta, arra ismét krém és narancshéj. Tetejére a csokis piskóta, amire a maradék gesztenyés krémet kenjük.
  5. Ezután lehűtjük.
Csokiköpeny elkészítése:
  1. A torta oldalára csokiköpeny kerül, melyhez 15 dkg csokit olvasztunk egy kiskanál olajjal. Alufóliát tépünk, annyit amennyivel körbe tudjuk tekerni a tortát. Olyan magasra hajtjuk, mint a torta magassága.
  2. A tortánkhoz kb. másfél dl tejszínt habbá verünk, ezzel bevonjuk az oldalát és a tetejét tetszőlegesen dekoráljuk.
  3. A csokinkat az alufóliára folyatjuk és elkenjük, majd sorban a torta oldalára tapasztjuk.
  4. Ezután ismét hűtjük, majd 1-2 óra múlva a fólia szépen, óvatosan lehúzható, így szép csokis oldala lesz a tortának.

2014. december 27., szombat

Diós kifli


Hozzávalók:
  • 25 dkg liszt
  • 20 dkg Rama
  • 10 dkg porcukor
  • 10 dkg darált dió
Elkészítése:
  1. A hozzávalókat összegyúrjuk, majd ceruza vastagra sodorjuk.
  2. Kb. 5 cm hosszúra vágjuk és kifli formájúra hajlítjuk.
  3. Előmelegített sütőben 180 fokon világosra sütjük, majd még melegen vaníliás cukorral megszórjuk.

2014. december 25., csütörtök

Keksztekercs


Hozzávalók:
  • 30 dkg keksz
  • 10 dkg cukor
  • 1 dl rum
  • 2 kanál baracklekvár
Töltelék:
  • 10 dkg vaj
  • 10 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
Elkészítése:
  1. A kekszes rész hozzávalóit összekeverjük, összegyúrjuk.
  2. Egy fóliát kristálycukorral megszórunk és A4-es lap méretűre nyújtjuk.
  3. A puha vajat habosra keverjük a porcukorral,  majd a kinyújtott lapra kenjük.
  4. Ezután feltekerjük, majd lehűtjük. Később vékonyra szeletelve tálaljuk.

2014. december 24., szerda

Gyümölcskenyér



Ez az első gyümölcskenyerem, nálunk nem volt szokás. Most viszont a bejgli sütésből maradt egy csomó fehérje és annak a felhasználására kerestem felhasználási módot. Pont szembe jött velem Dina gyümölcskenyere, amit egyből ki kellett próbálnom. Annyira finom lett, hogy ezentúl erre fogom gyűjteni a fehérjéket.

Hozzávalók:
  • 6 tojás fehérje
  • 12 dkg porcukor
  • 14 dkg liszt
  • 13 dkg durvára vágott dió
  • 20 dkg aszalt gyümölcs (mazsola, sárgabarack, marcipán, narancs)
  • 1 evőkanál rum
  • 1 narancs reszelt héja
  • 7 evőkanál narancslé
  • 10 dkg étcsokoládé
Elkészítése:
  1. A tojásfehérjét elkezdjük habosra keverni.
  2. Mikor már jó habos hozzáadjuk a porcukrot és tovább keverjük.
  3. Kimérjük a lisztet és az aszalt gyümölcsöket, ezeket összekeverjük, hogy ne tapadjon annyira össze az aszalt gyümölcsös rész.
  4. Ezután a fehérjéhez keverjük a lisztes keveréket, a diót.
  5. Ízesítjük rummal, narancs héjával, levével.
  6. Előmelegített sütőben 150 fokon kb. 45 perc alatt készre sütjük.
  7. Miután kihűlt olvasztott csokival bevonjuk és díszítjük.

2014. december 19., péntek

Tojáslikőrös kuglóf


Hozzávalók:
  • 5 egész tojás
  • 20 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 2,5 dl olaj
  • 2,5 dl tojáslikőr
  • 12,5 dkg finomliszt
  • 12,5 dkg étkezési keményítő
  • 1 csomag sütőpor
  • csipet só
Elkészítése:
  1. A tojásokat a cukrokkal habosra keverjük.
  2. Folyamatos keverés mellett hozzáöntjük a likőrt és az olajat.
  3. Kimérjük a lisztet, keményítőt, sütőport és kanalanként hozzákeverjük a masszához.
  4. Kivajazott, lisztezett kuglóf formába öntjük és előmelegített sütőben 180 fokon kb. 50 percig sütjük.
  5. Kis pihentetés után kiborítjuk a formából, majd porcukorral megszórva tálaljuk.