Hozzávalók a csokis piskótához:
- 4 egész tojás
- 17 dkg finomliszt
- 20 dkg kristálycukor
- 3 dkg keserű kakaópor
- 1 csomag sütőpor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 4 evőkanál víz
- 4 evőkanál narancslé
- 1/2 narancs reszelt héja
Hozzávalók a sima piskótához:
- 2 egész tojás
- 10 dkg finomliszt
- 10 dkg kristálycukor
- 4 evőkanál víz
- fél csomag sütőpor
- fél csomag vaníliás cukor
Piskóták elkészítése:
- Az egész tojást a cukorral, vízzel habosra keverjük.
- Kimérjük a lisztet, sütőport, egyebet majd óvatosan hozzákeverjük a habos részhez.
- Kivajazott, lisztezett 26 cm átmérőjű tortaformába öntjük és előmelegített sütőben 180 fokon kb. 30 perc alatt készre sütjük őket.
- A csokis piskótát kihülés után félbevágjuk.
Krém hozzávalói:
- 50 dkg gesztenyemassza
- 3 evőkanál rum
- 3 tojás sárgája
- 8 dkg porcukor
- 2,5 dl tejszín
- 1 narancs héja
- 4 evőkanál narancslé
- ízlés szerint kandírozott narancshéj
Krém elkészítése:
- A tojások sárgáját kikeverjük a porcukorral, majd hozzáadjuk a rumot kisebb darabokban a gesztenyemasszát.
- Ízesítjük narancs héjjal és lével.
- Felverjük a tejszínt, majd óvatosan a gesztenyés masszához keverjük.
- Ezután összeállítjuk a tortát. Alulra egy csokis lap, majd a krém harmada, erre szórhatunk kandírozott narancshéjat, sima piskóta, arra ismét krém és narancshéj. Tetejére a csokis piskóta, amire a maradék gesztenyés krémet kenjük.
- Ezután lehűtjük.
Csokiköpeny elkészítése:
- A torta oldalára csokiköpeny kerül, melyhez 15 dkg csokit olvasztunk egy kiskanál olajjal. Alufóliát tépünk, annyit amennyivel körbe tudjuk tekerni a tortát. Olyan magasra hajtjuk, mint a torta magassága.
- A tortánkhoz kb. másfél dl tejszínt habbá verünk, ezzel bevonjuk az oldalát és a tetejét tetszőlegesen dekoráljuk.
- A csokinkat az alufóliára folyatjuk és elkenjük, majd sorban a torta oldalára tapasztjuk.
- Ezután ismét hűtjük, majd 1-2 óra múlva a fólia szépen, óvatosan lehúzható, így szép csokis oldala lesz a tortának.
Hozzávalók:
- 25 dkg liszt
- 20 dkg Rama
- 10 dkg porcukor
- 10 dkg darált dió
Elkészítése:
- A hozzávalókat összegyúrjuk, majd ceruza vastagra sodorjuk.
- Kb. 5 cm hosszúra vágjuk és kifli formájúra hajlítjuk.
- Előmelegített sütőben 180 fokon világosra sütjük, majd még melegen vaníliás cukorral megszórjuk.
Hozzávalók:
- 30 dkg keksz
- 10 dkg cukor
- 1 dl rum
- 2 kanál baracklekvár
Töltelék:
- 10 dkg vaj
- 10 dkg porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
Elkészítése:
- A kekszes rész hozzávalóit összekeverjük, összegyúrjuk.
- Egy fóliát kristálycukorral megszórunk és A4-es lap méretűre nyújtjuk.
- A puha vajat habosra keverjük a porcukorral, majd a kinyújtott lapra kenjük.
- Ezután feltekerjük, majd lehűtjük. Később vékonyra szeletelve tálaljuk.
Ez az első gyümölcskenyerem, nálunk nem volt szokás. Most viszont a bejgli sütésből maradt egy csomó fehérje és annak a felhasználására kerestem felhasználási módot. Pont szembe jött velem Dina gyümölcskenyere, amit egyből ki kellett próbálnom. Annyira finom lett, hogy ezentúl erre fogom gyűjteni a fehérjéket.
Hozzávalók:
- 6 tojás fehérje
- 12 dkg porcukor
- 14 dkg liszt
- 13 dkg durvára vágott dió
- 20 dkg aszalt gyümölcs (mazsola, sárgabarack, marcipán, narancs)
- 1 evőkanál rum
- 1 narancs reszelt héja
- 7 evőkanál narancslé
- 10 dkg étcsokoládé
Elkészítése:
- A tojásfehérjét elkezdjük habosra keverni.
- Mikor már jó habos hozzáadjuk a porcukrot és tovább keverjük.
- Kimérjük a lisztet és az aszalt gyümölcsöket, ezeket összekeverjük, hogy ne tapadjon annyira össze az aszalt gyümölcsös rész.
- Ezután a fehérjéhez keverjük a lisztes keveréket, a diót.
- Ízesítjük rummal, narancs héjával, levével.
- Előmelegített sütőben 150 fokon kb. 45 perc alatt készre sütjük.
- Miután kihűlt olvasztott csokival bevonjuk és díszítjük.
Hozzávalók:
- 5 egész tojás
- 20 dkg porcukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 2,5 dl olaj
- 2,5 dl tojáslikőr
- 12,5 dkg finomliszt
- 12,5 dkg étkezési keményítő
- 1 csomag sütőpor
- csipet só
Elkészítése:
- A tojásokat a cukrokkal habosra keverjük.
- Folyamatos keverés mellett hozzáöntjük a likőrt és az olajat.
- Kimérjük a lisztet, keményítőt, sütőport és kanalanként hozzákeverjük a masszához.
- Kivajazott, lisztezett kuglóf formába öntjük és előmelegített sütőben 180 fokon kb. 50 percig sütjük.
- Kis pihentetés után kiborítjuk a formából, majd porcukorral megszórva tálaljuk.