2015. február 28., szombat

Magdolna kifli


Hozzávalók:
  • 21 dkg Rama
  • 30 dkg porcukor
  • 30 dkg liszt
  • fél csomag sütőpor
  • 7 egész tojás
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 egész citrom héja és leve
  • 2 evőkanál kristályvíz
  • 2 evőkanál kristálycukor
  • 15 dkg apróra vágott dió
Elkészítése:
  1. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét 2 evőkanál ásványvízzel elkezdjük habosra verni, majd hozzáadunk 2 evőkanál kristálycukrot és addig keverjük, míg szép fényes nem lesz.
  2. A Rama-t, porcukrot, a tojások sárgáját, vaníliás cukrot és a citrom héját, levét habosra keverjük.
  3. A fehérjét és a sütőporral elkevert lisztet felváltva hozzákeverjük a sárga részhez.
  4. Kivajazott, lisztezett tepsibe öntjük és a tetejét megszórjuk az apróra vágott dióval.
  5. Előmelegített sütőben 180 fokon, 40 perc alatt készre sütjük.
  6. Kör kiszúróval félholdakra szeleteljük.

2015. február 18., szerda

Banános-kakós muffin


Hozzávalók:
  • 3 érett banán
  • 1 egész tojás
  • 10 dkg cukor
  • 1 dl olaj
  • 1 doboz joghurt vagy kefír
  • 20 dkg liszt
  • fél csomag sütőpor
  • fél kiskanál fahéj
  • 3 kiskanál kakaópor
  • 5-10 dkg csoki apróra vágva
Elkészítése:
  1. A tojást, joghurtot, cukrot, olajat összekeverjük.
  2. Kimérjük a száraz anyagokat és hozzákeverjük a tojásos részhez.
  3. A banánokat villával összenyomkodjuk, majd azt is hozzáadjuk a többihez.
  4. Tetszőleges apróra vágott csokoládé is rakható hozzá.
  5. A muffin formát kibéleljük a kis kapszlikkal, majd mindegyiket 3/4-ig töltjük a masszánkkal.
  6. Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 30 perc alatt készre sütjük.

2015. február 8., vasárnap

Fonott kalács


Most először próbáltam ki receptet Limara oldaláról, már napok óta kalácsra vágytam, ezért erre a finomságra esett a választásom. Az elkészítése nagyon egyszerű, nem igényel túl sok hozzávalót és eszközt, csupán időigényes, de közben lehet tenni-venni, míg dolgozik a tésztánk. A fonás technikáját még tanulnom kell, jó lenne a 6-os fonást elsajátítani, de azt hiszem így sincs panasz a külsejére. A család nagyon örült a finom reggelinek, amit Nutellával és vajas lekvárral is lehet fogyasztani.

Hozzávalók:
  • 50 dkg liszt
  • csipet só
  • 1 egész tojás
  • 1 tojás fehérje
  • 2,5 dl habtejszín
  • 3 evőkanál cukor
  • 2 dkg élesztő
  • 1 dl tej
Elkészítése:
  1. A tejet meglangyosítjuk, majd hozzárakunk egy pici cukrot és az élesztőt, megfuttatjuk.
  2. A többi hozzávalót a keverőtálba rakjuk, majd ezután hozzáadjuk a megkelt élesztőt és szép simára dolgozzuk.
  3. Letakarjuk és egy órát kelni hagyjuk.
  4. Lisztezett felületre borítjuk, 6 részre daraboljuk és gombóckákat formázunk belőle. Ezeket folpakkal letakarva, tovább kelesztjük.
  5.  20 perc pihentetés után a gombócokat ellapítjuk egy körre, majd mint a kiflit felsodorjuk és hosszú rudakat sodrunk.
  6. Hatos fonással befonjuk, majd egy sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, kelesztjük újabb 20 percet.
  7. A maradék tojás sárgáját egy kis tejjel elkeverjük és ezzel bekenjük a kalácskánkat.
  8. Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 40 perc alatt készre sütjük.