Hozzávalók:
- 21 dkg Rama
- 30 dkg porcukor
- 30 dkg liszt
- fél csomag sütőpor
- 7 egész tojás
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 egész citrom héja és leve
- 2 evőkanál kristályvíz
- 2 evőkanál kristálycukor
- 15 dkg apróra vágott dió
Elkészítése:
- A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét 2 evőkanál ásványvízzel elkezdjük habosra verni, majd hozzáadunk 2 evőkanál kristálycukrot és addig keverjük, míg szép fényes nem lesz.
- A Rama-t, porcukrot, a tojások sárgáját, vaníliás cukrot és a citrom héját, levét habosra keverjük.
- A fehérjét és a sütőporral elkevert lisztet felváltva hozzákeverjük a sárga részhez.
- Kivajazott, lisztezett tepsibe öntjük és a tetejét megszórjuk az apróra vágott dióval.
- Előmelegített sütőben 180 fokon, 40 perc alatt készre sütjük.
- Kör kiszúróval félholdakra szeleteljük.
Hozzávalók:
- 3 érett banán
- 1 egész tojás
- 10 dkg cukor
- 1 dl olaj
- 1 doboz joghurt vagy kefír
- 20 dkg liszt
- fél csomag sütőpor
- fél kiskanál fahéj
- 3 kiskanál kakaópor
- 5-10 dkg csoki apróra vágva
Elkészítése:
- A tojást, joghurtot, cukrot, olajat összekeverjük.
- Kimérjük a száraz anyagokat és hozzákeverjük a tojásos részhez.
- A banánokat villával összenyomkodjuk, majd azt is hozzáadjuk a többihez.
- Tetszőleges apróra vágott csokoládé is rakható hozzá.
- A muffin formát kibéleljük a kis kapszlikkal, majd mindegyiket 3/4-ig töltjük a masszánkkal.
- Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 30 perc alatt készre sütjük.
Most először próbáltam ki receptet Limara oldaláról, már napok óta kalácsra vágytam, ezért erre a finomságra esett a választásom. Az elkészítése nagyon egyszerű, nem igényel túl sok hozzávalót és eszközt, csupán időigényes, de közben lehet tenni-venni, míg dolgozik a tésztánk. A fonás technikáját még tanulnom kell, jó lenne a 6-os fonást elsajátítani, de azt hiszem így sincs panasz a külsejére. A család nagyon örült a finom reggelinek, amit Nutellával és vajas lekvárral is lehet fogyasztani.
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- csipet só
- 1 egész tojás
- 1 tojás fehérje
- 2,5 dl habtejszín
- 3 evőkanál cukor
- 2 dkg élesztő
- 1 dl tej
Elkészítése:
- A tejet meglangyosítjuk, majd hozzárakunk egy pici cukrot és az élesztőt, megfuttatjuk.
- A többi hozzávalót a keverőtálba rakjuk, majd ezután hozzáadjuk a megkelt élesztőt és szép simára dolgozzuk.
- Letakarjuk és egy órát kelni hagyjuk.
- Lisztezett felületre borítjuk, 6 részre daraboljuk és gombóckákat formázunk belőle. Ezeket folpakkal letakarva, tovább kelesztjük.
- 20 perc pihentetés után a gombócokat ellapítjuk egy körre, majd mint a kiflit felsodorjuk és hosszú rudakat sodrunk.
- Hatos fonással befonjuk, majd egy sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, kelesztjük újabb 20 percet.
- A maradék tojás sárgáját egy kis tejjel elkeverjük és ezzel bekenjük a kalácskánkat.
- Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 40 perc alatt készre sütjük.