2015. szeptember 26., szombat

Hideg körte leves fehérborral


Hozzávalók:
  • 5 db vilmoskörte
  • 1,5 dl fehérbor
  • 8 dl víz
  • 2 dl tejszín
  • 3 evőkanál cukor
  • csipet só
  • 1 evőkanál vaníliás pudingpor
  • 1 citrom héja
  • fél citrom leve
  • pár szem szegfűszeg, fahéj
Elkészítése:
  1. Egy kicsi edénybe beleöntjük a bort és a fűszerekkel (szegfűszeg, fahéj, citrom héja) felforraljuk.
  2. A körtéket meghámozzuk, apró kockára vágjuk, közben a vizet feltesszük forrni egy másik edénybe.
  3. A forró vízbe csipet sót és pár kanál cukrot teszünk, majd hozzáadjuk a felkockázott körténket.
  4. Leszűrjük a forralt bort, majd a leveshez adjuk.
  5. Ezután egy evőkanálnyi pudingot elkeverünk a tejszínnel, majd ezt is a levesünkhöz adjuk.
  6. Belenyomjuk a citrom levét, ha kell még utána ízestjük cukorral.
  7. Egyet forralunk rajta, majd kihűtjük.
  8. Tejszínhabbal és fahéjjal tálaljuk.

2015. szeptember 25., péntek

Habos-diós kifli


Ezt a receptet még régebben láttam a Gasztroangyal című műsorban, ahol nagyon dicsérték. Nem véletlenül, nagyon finom lett! A technikát ugyan még tökéletesítenem kell, de addig is legyen itt a recept, hogy Ti is kipróbálhassátok. Nálunk készült kókuszos verzió is.

Hozzávalók a tésztához:
  • 30 dkg liszt
  • 25 dkg Rama
  • 1 evőkanál porcukor
  • 3 tojás sárgája
  • 1 dl tej
  • 30 g élesztő
Hozzávalók a habos töltelékhez:
  • 3 tojás fehérje
  • 20 dkg porcukor
  • ízlés szerint dió, kókuszreszelék
Elkészítése:
  1. A langyos tejbe teszünk egy kis cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt.
  2. A többi hozzávalót kimérjük, majd hozzáadjuk az élesztős tejet és összekeverjük, összegyúrjuk.
  3. Ragacsos tésztát kapunk, ezt berakjuk a hűtőbe, míg elkészül a töltelék.
  4. Vizet melegítünk, majd gőz felett a fehérjét a cukorral habosra keverjük. 
  5. A tésztánkat 3 részre osztjuk, majd egyenként téglalap alakúra nyújtjuk.
  6. Tetejére kenjük a tojáshab harmadát, majd megszórjuk dióval vagy kókuszreszelékkel.
  7. Feltekerjük a hosszabbik oldalától kezdve.
  8. Ezután egy kör kiszúró segítségével félhold alakú kifliket szaggatunk.
  9. Sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk, 10 percig hagyjuk kelni.
  10. Előmelegített sütőben 200 fokon kb. 10 perc alatt készre sütjük.

2015. szeptember 19., szombat

Sajtos-gombás farfalle fehérborral


Hozzávalók:
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 ág rozmaring vagy 1 kiskanál rozmaring
  • 4 evőkanál olaj
  • 40 dkg laskagomba vagy champion gomba
  • 20 dkg sonka
  • 2 dl száraz fehérbor
  • 2 gerezd fokhagyma
  • só, bors
  • 3 dl főzőtejszín
  • 10-10 dkg parmezán sajt
  • 1 csokor petrezselyem
  • 40 dkg farfalle
Elkészítése:
  1. Az apróra vágott hagymát a rozmaringgal együtt dinszteljük puhára.
  2. Adjuk hozzá a felkockázott gombát és sonkát, rázogatva pirítsuk át, majd öntsük fel a fehérborral.
  3. Fokhagymanyomóval tegyük hozzá a fokhagymát, sózzuk, borsozzuk.
  4. Főzzük további 5 percig, majd öntsük hozzá a tejszínt is.
  5. További 10 percig főzzük, majd keverjük hozzá a lereszelt parmezán sajtot.
  6. Ha kell még sózzuk, borsozzuk, majd a felaprított petrezselymet is adjuk hozzá.
  7. Főzzük ki a tésztánkat sós vízben, majd szűrjük le, végül a szósszal tálaljuk.
  8. A maradék parmezánnal megszórva kínáljuk.