2016. február 29., hétfő

Mákosguba torta


Hozzávalók a kiflis részhez:
  • 8-9 kifli
  • 10 dkg cukor
  • 1 liter tej
  • 10 dkg vaj
  • 3 tojás sárgája
  • csipet fahéj, szegfűszeg
  • 1 citrom héja
  • 15 dkg darált mák
Hozzávalók a sárga krémhez:
  • 4 dl tej
  • 3 tojás sárgája
  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 15 dkg vaj
  • 5 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
Hozzávalók a tetejéhez:
  • 3 dl habtejszín
  • kevés mák
Elkészítése:
  1. Először a kiflis részt készítjük el. A tojások sárgáját a cukorral habosra keverjük.
  2. 1 liter tejhez hozzáadjuk a vajat elkezdjük melegíteni, majd a tojásos krémet is belekeverjük és kicsit besűrítjük.
  3. Ezután hozzáadjuk a citrom reszelt héját, mákot és a fűszereket.
  4. A vékonyra szeletelt kiflikarikákra öntjük a tejes folyadékot, hogy beszívja a kifli.
  5. Kivajazunk, zsemlemorzsázunk egy 24-26 cm-es tortaformát, majd az egész masszánkat belesimítjuk.
  6. Előmelegített sütőben 180 fokon, 25 percig sütjük.
  7. Közben elkészítjük a pudingot. Ehhez a 4 dl tejet, pudingport és a 3 tojás sárgáját folyamatos keverés mellett besűrítjük, majd kihűtjük.
  8. A szobahőmérsékletű, puha vajat kikeverjük a porcukorral és vaníliáscukorral.
  9. Szép lassan hozzáadjuk a kihűlt pudingot és egyneművé keverjük.
  10. A pudingos krémet a mákos tésztánkra kenjük.
  11. A habtejszínt habosra keverjük, 2/3-át a tortára kenjük, maradék részt habzsákba töltjük és kis halmokkal dekoráljuk. Tetejére mákot szórunk.
  12. Pár órára hűtőbe tesszük, hogy összeálljon.

2016. február 24., szerda

Sprudelkuchen


Ezt a receptet az egyik kedvenc német oldalamon találtam és elsősorban a neve miatt akadt meg rajta a szemem. Mivel nálunk szódát csak a palacsintába szoktak rakni, ezért elhatároztam, hogy mindenképpen ki fogom próbálni a "szódavízsütit". Egy sima kevert tészta, könnyű elkészíteni, jó szaftos, ugyanakkor puha a tésztája. Tökéletes egy reggelihez vagy akár délutáni kávéhoz is.

Hozzávalók:
  • 5 egész tojás
  • 10 dkg kristálycukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 23 dkg liszt
  • 3 dkg kakaópor
  • 10 dkg darált mogyoró vagy dió
  • 1 csomag sütőpor
  • 1,5 dl olaj
  • 1,5 dl szódavíz
Elkészítése:
  1. A tojásokat a keverőgép legerősebb fokozatával habosra keverjük.
  2. Hozzáadjuk a cukrokat és tovább keverjük.
  3. A szárazanyagokat összekeverjük, majd kanalanként a már jó habos tojásos részhez keverjük.
  4. Végül az olajat és a szódát öntjük a tésztánkhoz, majd ismét alaposan elkeverjük.
  5. Ezután egy kivajazott, zsemlemorzsázott 10x30cm méretű formába öntjük és előmelegített sütőben 30 percig 180 fokon, majd további 30 percig 150 fokon sütjük.
  6. Természetesen ellenőrizzük tűpróbával.
  7. Miután kisült, hűlni hagyjuk kb. 15-20 percet.
  8. Tetejét csokoládéval bevonjuk. Ehhez vízgőz felett 10 dkg csokit olvasztunk meg egy evőkanálnyi olajjal, majd a süteményünkre kenjük a mázat.
  9. Dekorálhatjuk színes cukorkával vagy aprított dióval, mogyoróval is.

2016. február 16., kedd

Kókuszos ananász torta


Hozzávalók a piskótához:
  • 4 egész tojás
  • 20 dkg liszt
  • 20 dkg kristálycukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 csomag sütőpor
  • 6 evőkanál víz
Hozzávalók a krémhez:
  • 4,5 dl 100%-os ananászlé
  • 4 dl habtejszín
  • 1 doboz ananász (30 dkg)
  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 8 dkg kristálycukor
  • 2 kiskanál étkezési zselatin
  • 5 dkg kókuszreszelék
Elkészítése:
  1. Először elkészítjük a piskótát. A tojásokat a cukorral és a vízzel habosra keverjük.
  2. Majd óvatosan hozzáadjuk a kimért szárazanyagokat.
  3. Kivajazott, lisztezett 26 cm-es tortaformába öntjük és előmelegített sütőben 180 fokon 30 perc alatt készre sütjük.
  4. 4 dl ananászlét a cukorral elkezdünk melegíteni, majd hozzáadjuk a pudingport és sűrűre főzzük, ezután hűlni hagyjuk.
  5. A hideg habtejszínt habosra keverjük.
  6. Fél dl ananászlét melegítünk és elkeverjük benne a zselatint.
  7. A habtejszínhez keverjük a kihűlt pudingot és a zselatint is.
  8. 30 dkg darabolt ananászt óvatosan hozzákeverünk.
  9. A piskótánkat félbe vágjuk és körbekerítjük egy tortakarikával.
  10. Az alsó lapra kenjük a krémet, 1-2 evőkanálnyi kivételével, majd befedjük a tetejével.
  11. A maradék krémmel tetszőlegesen díszíthető a teteje és/vagy az oldala.
  12. Hűtőbe rakjuk, pár órát dermedni hagyjuk.

2016. február 12., péntek

Csokis-narancsos muffin


Hozzávalók:
  • 2 egész tojás
  • 12 dkg kristálycukor
  • 5 dkg olvasztott vaj
  • 20 dkg liszt
  • 3 dkg kakaópor
  • 1 csomag sütőpor
  • 2 dl narancslé
  • 1 narancs reszelt héja
  • fahéj, gyömbér
Elkészítése:
  1. A tojásokat a kristálycukorral keverőgép segítségével habosra keverjük.
  2. Közben megolvasztjuk a vajat és azt is hozzáadjuk.
  3. A szárazanyagokat kimérjük, majd kanalanként szintén az előzőekhez adagoljuk.
  4. Ezután a narancslével simára keverjük.
  5. Legvégül tetszőlegesen fűszerezzük egy narancs reszelt héjával, késhegynyi gyömbérrel, fahéjjal.
  6. Mini muffin formákba kanalazzuk, dekorálhatjuk csoki cseppekkel.
  7. Előmelegített sütőben 15-20 perc alatt 180 fokon készre sütjük.