2013. február 4., hétfő

Karamellás vagy málnás sajttorta


Egyik kedvencünk ez a sajttorta, amit többféle variációban is el lehet készíteni. Készült már tejkaramellával is (McDonaldsos verzió), de sajnos a magyar verzió elég kemény marad sütés után. Utána többször készült lekvárral a tetején, málnával vagy, mint a képen látszik házi szilvalekvárral koncentrikus köröket rajzoltam bele, amit egy hurkapálca segítségével középről kezdve kihúztam. Nagyon mutatós lett és nem mellesleg nagyon finom is.

Hozzávalók:
  • 25 dkg teljes kiőrlésű keksz
  • 15 dkg vaj
  • 75 dkg mascarpone krémsajt
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 1/2 kanál liszt 
  • 3 tojás 
  • 70 g tejföl 
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 15 dkg málna
  • 2 evőkanál cukor
Elkészítése:
  1. A málnát kicsit felfőzzük, lepaszírozzuk, majd a két evőkanál cukorral sűrűre főzzük. (szerintem lekvárral helyettesíthető)
  2. A kekszet ledaráljuk, majd összekeverjük a megolvasztott vajjal és egy tortaformába simítjuk.
  3. Előmelegített sütőben 190 fokon, 10 percig sütjük.
  4. Összekeverjük a krémsajtot, cukrot, lisztet és tejfölt, majd egyenként hozzárakjuk a tojásokat.
  5. A masszát a már félig megsült tésztára öntjük és a lekvárból pöttyöket rakunk rá, amit akár egy hurkapálca segítségével cifrázhatunk.
  6. 160 fokos sütőben középre rakjuk a tortát, alá az üres tepsibe vizet öntünk és kb. 60 percig sütjük, félidőnél alufóliával letakarhatjuk. (nekem ráragadt a tetejére)
  7. Ha a karamellás verziót sütjük, kb. 40 perc után szórjuk rá a felaprított tejkaramellát.
  8. 12 órára hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen a teteje.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése