Norbi második szülinapjára készült ez a mini franciadrazsékkal kirakott csokis torta. Felvágva nem sikerült lefotóznom, de 4-5 réteg piskóta és krém rétegezve. Mivel magas, ezért elég kiadós, akár 10-12 szeletre is felvágható. Kívül is csokimázzal kentem meg, ez szabadon díszíthető a manapság oly divatos virággal, csoki szeletekkel vagy csurgatott csokimázzal is.
Hozzávalók a piskótához:
- 4 egész tojás
- 15 dkg kristálycukor
- 14 dkg finomliszt
- 10 dkg vaj
- 1 kiskanál sütőpor
- A vajat egy kis tálkában felolvasztjuk.
- A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét robotgép segítségével elkezdjük habbá verni.
- Folyamatos keverés mellett, hozzáöntjük a kristálycukrot.
- A tojások sárgáját egyesével belekeverjük a habba.
- Ezután az olvasztott vajat is hozzáadjuk, végül a sütőporral elkevert lisztet is a masszánkhoz kanalazzuk és simára keverjük.
- Kivajazott, lisztezett 18 cm-es sütőformában két részre osztva, két piskótát sütünk. 180 fokon 25 perc alatt.
Az ünnepelt |
- 5 dl habtejszín
- 40 dkg csokoládé
- 10 dkg vaj
- A tejszínt egy kis edénybe öntjük, majd felmelegítjük. (nem forraljuk)
- Hozzáadjuk a feldarabolt csokit, majd addig kevergetjük, míg homogén elegyet kapunk.
- Belerakjuk a vajat is és ismét elkeverjük.
- Kihűtjük, egy éjszakára hűtőbe tesszük.
- Másnap a robotgép segítségével a csokikrémünket kihabosítjuk.
- Mindkét piskótánkat félbe (akár háromba is sikerülhet) vágjuk, majd megkenjük csokikrémmel a lapokat és összeállítjuk a tortánkat.
- Én a sorokat megszórtam kandírozott naranccsal, de a meggy is jó lehet bele. Persze ez opcionális.
- Tetejére és oldalára is jusson egy kevés krém.
- Tetszőlegesen dekoráljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése