Most először próbáltam ki receptet Limara oldaláról, már napok óta kalácsra vágytam, ezért erre a finomságra esett a választásom. Az elkészítése nagyon egyszerű, nem igényel túl sok hozzávalót és eszközt, csupán időigényes, de közben lehet tenni-venni, míg dolgozik a tésztánk. A fonás technikáját még tanulnom kell, jó lenne a 6-os fonást elsajátítani, de azt hiszem így sincs panasz a külsejére. A család nagyon örült a finom reggelinek, amit Nutellával és vajas lekvárral is lehet fogyasztani.
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- csipet só
- 1 egész tojás
- 1 tojás fehérje
- 2,5 dl habtejszín
- 3 evőkanál cukor
- 2 dkg élesztő
- 1 dl tej
- A tejet meglangyosítjuk, majd hozzárakunk egy pici cukrot és az élesztőt, megfuttatjuk.
- A többi hozzávalót a keverőtálba rakjuk, majd ezután hozzáadjuk a megkelt élesztőt és szép simára dolgozzuk.
- Letakarjuk és egy órát kelni hagyjuk.
- Lisztezett felületre borítjuk, 6 részre daraboljuk és gombóckákat formázunk belőle. Ezeket folpakkal letakarva, tovább kelesztjük.
- 20 perc pihentetés után a gombócokat ellapítjuk egy körre, majd mint a kiflit felsodorjuk és hosszú rudakat sodrunk.
- Hatos fonással befonjuk, majd egy sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, kelesztjük újabb 20 percet.
- A maradék tojás sárgáját egy kis tejjel elkeverjük és ezzel bekenjük a kalácskánkat.
- Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 40 perc alatt készre sütjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése