Ezt a receptet Instagram sztoriban láttam, így onnan szedtem az ötletet és részben az arányokat is. Eredetileg alig volt benne sütőtök püré, amit én viszont nem sajnáltam belőle, így több, mint a duplája került bele és a mákos töltelák arányai is változtak. Aki meg merte kóstolni, annak nagyon ízlett, de a család egyáltalán bele sem szagolt, pedig a sütőtököt imádják és amúgy a mákot ketten is szeretik... hát ez van, azért szerintem egy nagyon különleges, mutatós és finom édességet sikerült elkészíteni.
Hozzávalók a pite tésztához:
- 30 dkg liszt
- 5 dkg porcukor
- 1 tojás sárgája
- 1 csipet só
- 20 dkg hideg vaj
- 2 evőkanál joghurt
Hozzávalók a sütőtökös részhez:
- 20-40 dkg sütőtökpüré
- 1 zacskó vaníliás cukor
- 2 evőkanál nádcukor
- csipet gyömbér
- kiskanál fahéj
- ¾ kiskanál őrölt szegfűszeg
Hozzávalók a mákos részhez:
- 15 dkg őrölt mák
- 200 ml tej
- 7 dkg cukorral felforralom
- 1 citrom reszelt héja
Elkészítése:
- A pitetészta hozzávalóiból egynemű tésztát gyúrunk, amit utána fél órát a hűtőben pihentetünk.
- A tészta picivel több, mint felét kinyújtjuk és kibélelünk vele egy piteformát.
- A tésztát villával megszurkáljuk és előmelegített sütőben, 180 fokon 10 percig elősütjük.
- A megsült sütőtökpürét összekeverjük a fűszerekkel, cukorral és a pitére simítom.
- A tejet felforralom a cukorral, összeöntöm a mákkal és citrom lereszelt héjával ízesítjük.
- Ezt a masszát a sütőtökös részre simítom.
- A maradék tésztából tetszőlegesen formákat szaggatunk a tetejére, berácsozzuk, díszítjük.
- Felvert tojással megkenjük a tetejét..
- Előmelegített, 180 fokos sütőben 35-40 perc alatt készre sütöm.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése