Ezt a kalács receptet Gábor, a házi pék oldalán találtuk. Sütiklubban is elkészítettük és annyira népszerű lett itthon, hogy muszáj felvennem a receptgyűjteménybe, mert így jobban szem előtt van és egyből tudom hol keressem a leírását.. Akár heti többször is el kell készíteni, hihetetlenül finom, puha, igazi tejeskávéba mártogatós vagy Nutellával evős kalács.
Hozzávalók:
- 160 ml tej
- 25 g liszt
- 375 g liszt
- 60 g cukor
- 18 g élesztő
- 80 ml tej
- 1 egész tojás
- csipet só
- 1 csomag vaníliáscukor
- 55 g vaj
- 2 kiskanál keserű kakaópor
- 1 evőkanál tej
Elkészítése:
- Először a 160 ml tejet elkezdjük melegíteni, majd mielőtt felforrna hozzáadjuk a 25 g lisztet és habverővel folyamatosan kevergetve puding állagúra főzzük. Szobahőmérsékletűre hűtjük.
- A többi tejet felmelegítjük, belemorzsoljuk az élesztőt és egy kanál cukorral együtt felfuttatjuk.
- Kimérjük a többi lisztet, csipet sót, cukrot, majd hozzáadjuk a langyos lisztes főzetet, majd az élesztős részt is hozzáadjuk és egynemű szép sima tésztát dagasztunk belőle.
- A puha vajat is hozzáadjuk és beledolgozzuk,
- A tésztánkat elfelezzük, az egyik fele csokis lesz, ahhoz rakjuk a kakaóport és az 1-2 kanál tejet, amivel szépen elkeverjük.
- Mindkét tésztát külön tálba tesszük és kelesztjük bő fél órát.
- A fehér tésztával kezdjük, kinyújtjuk kb. A4-es méretűre. Ezután a barna tésztát is kinyújtjuk ugyanakkorára.
- A fehér tésztát kicsit bevizezzük, erre rárakjuk a barna tésztánkat, kicsit újra átnyújtjuk és felsodorjuk.
- Kivajazott püspökkenyér formába helyezzük és további 1 órát kelesztjük.
- Előmelegített sütőben 180 fokon, 30 perc alatt készre sütjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése