2013. augusztus 1., csütörtök

Tejbegrízes áfonyás torta


Még valamikor télen bukkantam rá erre a receptre, de egyből éreztem, hogy ezt ki kell próbálnom. Azóta is vártam, hogy mikor érkezik el az áfonya szezonja, mikor lesz végre kapható a zöldségesnél. Biztos, hogy idén a mélyhűtőbe is kerül a kék bogyóból, ne kelljen jövő júliusig várnom a következő áfonyás-grízes sütire.

Hozzávalók a tésztához:

  • 25 dkg liszt
  • 4 evőkanál cukor (70 g)
  • 1 csipet só
  • 5 g sütőpor
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 125 g kis darabokra forgácsolt vaj
  • 1 db tojás

Grízes rész hozzávalói:

  • 4 evőkanál cukor (80 g)
  • 1 citrom reszelt héja
  • 35-50 dkg áfonya
  • 5 dl tej
  • 2 evőkanál konyak vagy rum
  • 2 db tojás
  • 125 g búzadara
Elkészítése:
  1. A tészta hozzávalóit összekeverjük, összegyúrjuk, majd hűtőben pihentetjük egy fél órát.
  2. Hűtés után kerek formára nyújtjuk és kivajazott, lisztezett tortaformába helyezzük a tésztát, lehet egy kis pereme is.
  3. Villával végigszurkáljuk a tésztát, hogy sütés közben ne púposodjon fel.
  4. 180 fokra előmelegített sütőben, kb. 10 percig elősütjük.
  5. Elkészítjük a grízes részt is.
  6. Felfőzzük a tejet, majd beleszórjuk a grízt és a cukrot, utána pár percig folyamatos kevergetés mellett készre főzzük a grízt.
  7. A tojásokat ketté választjuk és a sárgáját gyorsan hozzákeverjük a meleg tejbegrízhez.
  8. Ízesítjük citrom héjával és rummal.
  9. A fehérjét kemény habbá verjük, majd óvatosan a grízes részhez keverjük.
  10. Ha megsült a piskóta, kivesszük a sütőből és 1/3 grízes krémet kenünk a tetejére.
  11. Megszórjuk a megmosott, lecsepegtetett áfonyával.
  12. Rásimítjuk a többi grízes krémet is.
  13. További 15-20 percig sütjük.

1 megjegyzés: