A minap fantasztikus hangulatban rétest sütöttünk a Svábházban. Ez alkalommal Anyu készítette a rántásos rétest a Mama szakácskönyve szerint, háromféle töltelékkel, kicsik és nagyok egyaránt nyújtották, töltötték a rudakat. Egyszerű elkészíteni és hihetetlenül finom. Ebből az adagból 5 rúd lesz vagyis 1 tepsinyi, érdemes egyből dupla adagot sütni.
Hozzávalók a tésztához:
- 30 dkg rétesliszt
- pici só
- 1 egész tojás
- 1 pohár tejföl (175g)
- 8 dkg zsír
- 5 dkg liszt
- 25 dkg túró
- 1 tojás
- 1 -2 evőkanél cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- A hozzávalókat jól összegyúrjuk
- A zsírból és lisztből aranyszínű rántást készítünk, kicsit hűtjük.
- Vékonyra nyújtjuk a cipónkat és egyenletesen megkenjük a rántással, majd feltekerjük, mint a bejglit.
- 1 óra pihentetés után 5 egyforma részre felvágjuk a tekercsünket.
- Egyenként kinyújtjuk (tepsi hosszúságúra), vékonyan megkenjük olvasztott zsírral vagy olajjal, egy csíkban megszórjuk kevés zsemlemorzsával és rátesszük a tölteléket, megszórjuk fahéjjal és kristálycukorral (lehet meggy vagy reszelt alma, amit kinyomkodunk) a két szélét lentről és fentről is felhajtjuk. Nem kell tekerni!
- A túró töltelékhez a fehérjét habbá verjük, majd hozzáadjuk a túrót és a tojás sárgáját, cukrot, majd óvatosan elkeverjük.
- Túrós töltelék alá nem kell zsemlemorzsa, csak simán a túrót egy csíkba rendezzük, majd felhajtjuk a két szélét.
- Tetejüket szintén olvasztott zsírral/olajjal kenjük meg és előmelegített sütőben 180-200 fokon kb. 25 perc alatt szép pirosra sütjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése