2017. május 31., szerda

Käsekuchen


Ezt a nagyon finom süteményt a Svábházban tanultuk Valitól, aki profiként elmagyarázta, hogyan készül ez a nem túl bonyolult, de kellő szaktudást, precizitást igénylő sütemény. Itt is fontos a megfelelő minőségű alapanyag, a vaj, ami 82%-os legyen és a linzertészta hűtőben való pihentetése. Az itthoni túró nem annyira alkalmas, inkább a krémes túrót részesítsük előnyben, hiszen attól lesz krémes, lágy a süteményünk. Talán a legnehezebb a sütés utáni 2-3 órát kivárni, amíg kellő állagúra hűl a süteményünk. Eperlekvárral vagy málna pürével tálalható.

Hozzávalók a tésztához:
  • 25 dkg finomliszt
  • 5 dkg kristálycukor
  • 1 egész tojás
  • 10 dkg hideg vaj
  • 1-2 evőkanál víz
Hozzávalók a töltelékhez:
  • 1 kg krémtúró (ALDI krémes túró)
  • 7 egész tojás
  • 20 dkg porcukor
  • 2 evőkanál liszt
  • 170 ml tejszín
  • 1 citrom reszelt héja
  • 2 csomag vaníliás cukor vagy 1 rúd vanília kikapart magjai
Elkészítése:
  1. A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, hogy a cukor elolvadjon.
  2. Annyi vizet tegyünk hozzá, amennyitől jól összeáll a tészta.
  3. A tésztát hűtőben/mélyhűtőben pihentessük minimum 30 percet. (akár előző nap is elkészíthető)
  4. Kinyújtjuk amilyen vékonyra tudjuk, majd egy csak kivajazott tortaformába simítjuk.
  5. Mini nyújtóval jó vékonyra nyújtjuk, ügyelve az élére, hogy ott se legyen sok a tészta.
  6. Oldalára is tegyünk tésztát, legalább a forma 2/3-áig.
  7. A töltelék hozzávalóit egy tálba rakjuk, összekeverjük, majd a tésztára öntjük.
  8. A tortánkat előmelegített sütőben 150 fokon, légkeverésen 60-70 perc alatt készre sütjük.
  9. Sütés után hagyjuk kihűlni a tortát, kb. 2 órát szabadon, utána legalább 30 percet hűtőszekrényben.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése