Ezt a nagyon finom süteményt a Svábházban tanultuk Valitól, aki profiként elmagyarázta, hogyan készül ez a nem túl bonyolult, de kellő szaktudást, precizitást igénylő sütemény. Itt is fontos a megfelelő minőségű alapanyag, a vaj, ami 82%-os legyen és a linzertészta hűtőben való pihentetése. Az itthoni túró nem annyira alkalmas, inkább a krémes túrót részesítsük előnyben, hiszen attól lesz krémes, lágy a süteményünk. Talán a legnehezebb a sütés utáni 2-3 órát kivárni, amíg kellő állagúra hűl a süteményünk. Eperlekvárral vagy málna pürével tálalható.
Hozzávalók a tésztához:
- 25 dkg finomliszt
- 5 dkg kristálycukor
- 1 egész tojás
- 10 dkg hideg vaj
- 1-2 evőkanál víz
- 1 kg krémtúró (ALDI krémes túró)
- 7 egész tojás
- 20 dkg porcukor
- 2 evőkanál liszt
- 170 ml tejszín
- 1 citrom reszelt héja
- 2 csomag vaníliás cukor vagy 1 rúd vanília kikapart magjai
- A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, hogy a cukor elolvadjon.
- Annyi vizet tegyünk hozzá, amennyitől jól összeáll a tészta.
- A tésztát hűtőben/mélyhűtőben pihentessük minimum 30 percet. (akár előző nap is elkészíthető)
- Kinyújtjuk amilyen vékonyra tudjuk, majd egy csak kivajazott tortaformába simítjuk.
- Mini nyújtóval jó vékonyra nyújtjuk, ügyelve az élére, hogy ott se legyen sok a tészta.
- Oldalára is tegyünk tésztát, legalább a forma 2/3-áig.
- A töltelék hozzávalóit egy tálba rakjuk, összekeverjük, majd a tésztára öntjük.
- A tortánkat előmelegített sütőben 150 fokon, légkeverésen 60-70 perc alatt készre sütjük.
- Sütés után hagyjuk kihűlni a tortát, kb. 2 órát szabadon, utána legalább 30 percet hűtőszekrényben.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése