2015. május 17., vasárnap

Rákóczi túrós torta


Hozzávalók a tésztához:
  • 3 dkg gríz
  • 12 dkg liszt
  • 8 dkg rama
  • 3 dkg porcukor
  • 2 evőkanál tejföl
  • 1 tojás sárgája
  • fél csomag sütőpor
  • csipet só
Hozzávalók a túrós részhez:
  • 5 dkg porcukor
  • 2 dkg vaníliás cukor
  • 3 tojás sárgája
  • 2 tojás fehérje
  • 45-50 dkg túró
  • 10 dkg tejföl
  • 1 citrom reszelt héja
Egyéb hozzávalók:
  • marék zsemlemorzsa
  • 2 tojás fehérje
  • 4 dkg porcukor
  • baracklekvár
Elkészítése:
  1. A tészta hozzávalóit kimérjük, egy tálban összekeverjük.
  2. Tésztát gyúrunk belőle, majd egy kivajazott, lisztezett tortaformába (25-28 cm) simítjuk.
  3. Villával megszurkáljuk.
  4. Előmelegített sütőben 180 fokon 10 percig elősütjük.
  5. A túrós részhez szétválasztjuk a tojásokat, 2 db fehérjéből kemény habot verünk.
  6. A többi hozzávalót egy tálba rakjuk, majd jó alaposan összekeverjük.
  7. Ezután óvatosan hozzákeverjük a fehérjét.
  8. Miután a tésztánk megsült tetejét megszórjuk zsemlemorzsával, majd ráöntjük a túrós részt és elsimítjuk.
  9. Visszarakjuk a sütőbe és további 25 percig sütjük.
  10. A maradék két tojás fehérjéből elkezdünk habot verni, majd mikor már fehéredik hozzáadjuk a porcukrot. 
  11. A tortánkat bekenjük sárgabaracklekvárral, majd egy habzsákba betöltjük a felvert tojásfehérjét és tetszőlegesen becsíkozzuk a tetejét.
  12. Ezután még további 10 percre berakjuk a sütőbe, hogy kis színt kapjon a fehérje.
  13. Vizes késsel tudjuk szeletelni.

1 megjegyzés: