Tészta hozzávalói:
- 10 dkg liszt
- 5 dkg étkezési keményítő
- fél teáskanál sütőpor
- 1 narancs reszelt héja
- 1 citrom reszelt héja
- 4 tojás
- 15 dkg cukor
- 8 dkg olvasztott vaj
- 5 dkg mandulaforgács
- 1,5 dl frissen facsart narancslé (kb. 2 nagyobb narancsból)
- 2 evőkanál narancslikőr (elmaradhat)
- fél citrom leve
- 1 evőkanál cukor
- A lisztet a keményítővel, a sütőporral és a megmosott narancs héjával összekeverjük.
- A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját a cukorral habosra keverjük, hozzáöntjük az olvasztott és langyosra hűlt vajat, majd beleforgatjuk a lisztes keveréket.
- A tojásfehérjét kemény habbá verjük, és óvatosan a tésztamasszához keverjük.
- Egy kapcsos tortaformát kivajazunk, sütőpapírral kibéleljük, azt is kivajazzuk, megszórjuk a mandulaforgáccsal, és a mandulás alapra öntjük a tésztát.
- Előmelegített sütőben 180 fokon 25 perc alatt aranybarnára sütjük, ha kész, 10 percig a zárt ajtajú sütőben hagyjuk.
- A narancslevet a citromlével és a cukorral meglangyosítjuk, és ha fokozni akarjuk az élvezeteket, hozzáöntjük a narancslikőrt is.
- A langyosra hűlt süteményt tálra borítjuk, hogy a mandulás alja legyen felül, és lehúzzuk róla a sütőpapírt.
- A tésztába egy hurkapálcával több helyen beleszúrunk, és a narancslevet úgy öntjük rá, hogy a lyukakba befolyjon a lé, és a tészta beszívja.
- Tálaláskor a süti tetejét porcukorral és kevés mandulaforgáccsal megszórjuk, kínálhatunk mellé narancslekvárt vagy narancszselét és tejszínhabot is.
Pár évvel ezelőtti fotó |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése