Már szerepel a blogon egy kelt kuglóf recept, amit még egyszer régen Anyu csinált, talán a Mama receptje alapján. Régóta emlegeti, hogy igazi kelt, kávéhoz való kalácsot szeretne csinálni, jó lenne egy recept hozzá... ez most olyan lett. A Svábházban Irén néni mutatta be a kalács készítés titkát, receptjét, amit másnap egyből el kellett készítenem itthon is. Az eredmény nagyon szuper lett, azt hiszem rendszeresen kell majd elkészítenem ezt a finom reggelire valót.
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 1,3 dl tej
- 4 dkg élesztő
- 4 tojás sárgája
- 2 tojás fehérje
- 1 citrom reszelt héja
- 15 dkg olvasztott vaj
- 15 dkg kristálycukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- A tejet megmelegítjük, egy kanálnyi porcukrot keverünk hozzá, majd belemorzsoljuk az élesztőt.
- Kimérjük a lisztet, hozzárakjuk a tojások sárgáját, csipet sót, cukrot, belereszeljük a citrom héját.
- Ezután a fehérjét habbá verjük.
- Az élesztőt a lisztes részhez adjuk, majd elkeverjük.
- Hozzáadjuk a fehérjét is és lágy tésztává gyúrjuk.
- Fél órát meleg helyen kelesztjük.
- Egy kuglóf formát kizsírozunk, liszttel megkenjük.
- A tésztánkat kivesszük a kelesztőből, egy hurkát formázunk belőle, amit kicsit megtekerünk és belehelyezzük a kuglóf formába.
- Ezután újra meleg helyre tesszük és további 20 percig kelesztjük.
- Előmelegített sütőben, 180 fokon 35-40 perc alatt készre sütjük.
- Hagyjuk kihűlni, utána kiborítható a formából.
Só nem kell bele?
VálaszTörlés