Hozzávalók:
- 1,5 dl víz
- 15 dkg cukor
- 1 citrom leve
- 1 maréknyi menta
- szóda
Elkészítése:
- A vízből és cukorból szirupot főzünk.
- Turmixba öntjük, hozzáadjuk egy citrom kifacsart levét és egy jó maréknyi megmosott mentalevelet.
- Jó alaposan, habosra turmixoljuk.
- Szódával hígítjuk, mintha szörp lenne. Hűtve tálaljuk.
Már többször próbálkoztam az őszibarack krémleves elkészítésével, de eddig mindig a pudingporos verziót készítettem. Valahogy sose volt az igazi, másnapra mindig olyan sűrű lett, hogy megállt benne a kanál, senkinek sem volt hozzá gusztusa. Ezt a verziót a meggylevesem ihlette, gondoltam hátha a bor jót tesz neki... és valóban! :) Másnap is kellemes állagú és finom is!
Hozzávalók:
- 4 db őszibarack
- 4 dl víz
- 5 dkg cukor
- 2 dl fehérbor
- 2 dl tejszín
- 1 citrom leve
- fél csomag vanlíliás cukor
Elkészítése:
- Az őszibarackot meghámozzuk, kockákra vágjuk.
- Egy edénybe rakjuk és felöntjük vízzel, hogy ellepje a barackot, felforraljuk.
- A fehérbort egy külön kis edénybe mérjük és a fűszerekkel (szegfűszeg, fahéj, pici forralt bor fűszerkeverék) szintén felforraljuk.
- A barackos részhez öntjük az egy citrom kifacsart levét és hozzáadjuk a tejszínt is.
- Végül a bort is hozzáöntjük egy szűrőn keresztül.
- Hűtve tálaljuk.
Hozzávalók:
- 50 dkg zöldborsó
- 4 szál újhagyma
- 5 dl zöldségleveslé
- 2 dl tejszín
- 1 kis burgonya
- só, bors
- olaj, cukor
Elkészítése:
- Az újhagymát apró karikákra vágjuk és pici olajon egy kiskanálnyi cukorral megdinszteljük.
- Hozzáadjuk a borsót és az apróra felkockázott burgonyát.
- Picit átforgatjuk az olajon a zöldségeket, majd felöntjük a zöldséglével, vagy vízzel és leveskockát adunk hozzá.
- Fűszerezzük sóval, borssal és kb. 10 percig kis lángon főzzük.
- Botmixerrel összeturmixoljuk, majd hozzáadjuk a 2 dl tejszínt és azzal még utoljára felforraljuk.
- Füstölt sajtos kiflikarikával tálalható.
Hozzávalók:
- 60 dkg görögdinnye
- 1 citrom leve
- 1 lime leve
- 10 dkg cukor
- 1 dl víz
- szóda
Elkészítése:
- Először cukorszirupot főzünk, vagyis felforraljuk a vizet a cukorral, majd kihűtjük.
- Hozzáöntjük a citrom és lime kifacsart levét.
- A dinnyét felvagdossuk, turmixba rakjuk, hozzáöntjük a cukorszirupot, majd alaposan összeturmixoljuk.
- Leszűrjük, majd tálaláskor szódavízzel felöntjük.
Hozzávalók:
- 4 kisebb vagy közepes cukkini
- 50 dkg darált hús
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 4 paradicsom
- 1 kiskanál rozmaring (1 ág)
- 5 levél menta
- 1 kiskanál bazsalikom (kb. 10 levél)
- 3 evőkanál tejföl
- só, bors
- trappista sajt
Elkészítése:
- Pici olajon dinszteljük meg az apróra vágott hagymát.
- Adjuk hozzá a darált húst, majd pirítsuk meg.
- Közben a cukkiniket hosszában vágjuk félbe, vágjuk ki a közepüket, hogy kis csónakok legyenek.
- Sózzuk meg és tegyük félre.
- A kivájt cukkinidarabokat vágjuk fel apróra és tegyük hozzá a darált húshoz.
- A paradicsomokat öntsük le forró vízzel, húzzuk le a héját. Vágjuk fel kockákra és szintén adjuk hozzá a húshoz.
- Fűszerezzük mentalevéllel, bazsalikommal, rozmaringgal, sózzuk, borsozzuk, nyomjuk bele a két gerezd fokhagymát, főzzük míg megpuhulnak a zöldségek benne.
- Végül keverjük hozzá a tejfölt is.
- Töltsük meg a cukkini csónakokat a darált hússal, szórjuk meg reszelt sajttal.
- 220 fokra előmelegített sütőben, kb. 25 perc alatt szép pirosra sütjük.
- Köretnek készíthető krumpli, rizs, bulgur.
Még valamikor télen bukkantam rá erre a receptre, de egyből éreztem, hogy ezt ki kell próbálnom. Azóta is vártam, hogy mikor érkezik el az áfonya szezonja, mikor lesz végre kapható a zöldségesnél. Biztos, hogy idén a mélyhűtőbe is kerül a kék bogyóból, ne kelljen jövő júliusig várnom a következő áfonyás-grízes sütire.
Hozzávalók a tésztához:
- 25 dkg liszt
- 4 evőkanál cukor (70 g)
- 1 csipet só
- 5 g sütőpor
- 1 tasak vaníliás cukor
- 125 g kis darabokra forgácsolt vaj
- 1 db tojás
Grízes rész hozzávalói:
- 4 evőkanál cukor (80 g)
- 1 citrom reszelt héja
- 35-50 dkg áfonya
- 5 dl tej
- 2 evőkanál konyak vagy rum
- 2 db tojás
- 125 g búzadara
Elkészítése:
- A tészta hozzávalóit összekeverjük, összegyúrjuk, majd hűtőben pihentetjük egy fél órát.
- Hűtés után kerek formára nyújtjuk és kivajazott, lisztezett tortaformába helyezzük a tésztát, lehet egy kis pereme is.
- Villával végigszurkáljuk a tésztát, hogy sütés közben ne púposodjon fel.
- 180 fokra előmelegített sütőben, kb. 10 percig elősütjük.
- Elkészítjük a grízes részt is.
- Felfőzzük a tejet, majd beleszórjuk a grízt és a cukrot, utána pár percig folyamatos kevergetés mellett készre főzzük a grízt.
- A tojásokat ketté választjuk és a sárgáját gyorsan hozzákeverjük a meleg tejbegrízhez.
- Ízesítjük citrom héjával és rummal.
- A fehérjét kemény habbá verjük, majd óvatosan a grízes részhez keverjük.
- Ha megsült a piskóta, kivesszük a sütőből és 1/3 grízes krémet kenünk a tetejére.
- Megszórjuk a megmosott, lecsepegtetett áfonyával.
- Rásimítjuk a többi grízes krémet is.
- További 15-20 percig sütjük.