2017. április 8., szombat

Körözött


Hozzávalók:
  • 25 dkg túró
  • 15 dkg juhtúró
  • 15 dkg tejföl
  • 1 fej lila hagyma
  • 1/2 kiskanál őrölt kömény
  • 2 kiskanál pirospaprika
  • 1-2 evőkanálnyi piros arany
  • bors
Elkészítése:
  1. A túrókat és a tejfölt összekeverjük.
  2. Hozzáadjuk az ízesítőket, az apróra vágott hagymát.
  3. Krémesre keverjük. (ha kell tegyünk hozzá még tejfölt)
  4. Friss kenyérre, zsömlére kenve az igazi.

2017. április 7., péntek

Zöldséges tésztarizottó AutoCookban készítve


Azt hiszem nem túlzok, ha azt írom, hogy a tésztás ételek mindenhol kedvenc. Mai napra egy tésztás ebédet választottam a BOSCH AutoCook gyári szakácskönyvéből, ahol a feltét vagy szósz egyszerre készül a tésztával. Így nem kell külön főzővizet felrakni a tésztának, hanem az AutoCook edényben minden egyszerre készül el. Nem csak idő, de edény takarékos is.

Hozzávalók:
  • 50 dkg masni tészta
  • 1 csokor újhagyma
  • 25 dkg gomba
  • 20 dkg apróra kockázott bacon
  • 30 dkg csirkemell
  • 7,5 dl víz - húsleveslé
  • 3 dl tejszín
  • só, bors
  • 1 csokor petrezselyem
Elkészítése:
  1. A gombát megpucoljuk, felcsíkozzuk, a hagymát is karikákra vágjuk.
  2. A csirkemellet is apróra kockázzuk.
  3. Az AutoCook edényt bekapcsoljuk a Schmoren - mittel funkcióra, majd belerakjuk az apróra kockázott bacont és csirkemellet, halvány barnára pirítjuk.
  4. Hozzáadjuk az újhagymát és a gombát is, kevergetjük míg nem csipog a gép.
  5. 7,5 dl vizet felforralunk vízmelegítőben.
  6. A gombához hozzáadjuk a tésztát, majd nyakon öntjük a forró vízzel és a tejszínt is beleöntjük.
  7. Egy húsleves kockát dobunk bele, kicsit sózzuk és borsozzuk.
  8. Óvatosan megkeverjük, majd  becsukjuk a gép tetejét.
  9. Megnyomjuk a start gombot, majd 20 percre elindul a gépezet.
  10. Csipogás után hozzáadjuk az apróra vágott petrezselymet, majd átkeverjük.
  11. Reszelt sajttal tálaljuk.

2017. április 6., csütörtök

Almás sütemény AutoCookban készítve



A BOSCH AutoCook géppel süteményt is lehet sütni, amit természetesen egyből le kellett tesztelnem. Választásom az almás süteményre esett. Az elkészítése a hagyományos módon működik, csupán annyi a különbség, hogy tepsi helyett a gép edényét kell kivajazni és búzadarával megszórni, ezután a tésztát és almát belerakni. Kicsit kételkedtem benne, hogy mi fog kisülni belőle, de ahogy a képen is látható elég szép magas és jó állagú tortát sütött ki nekünk a BOSCH.

Hozzávalók:
  • 3 egész tojás
  • 24 dkg liszt
  • 10 dkg kristálycukor
  • 1 zacskó sütőpor
  • 1 zacskó vaníliás cukor
  • 10 dkg tejföl
  • 3 egész alma
  • fahéj
  • citrom héja
Elkészítése:
  1. A tojásokat a cukorral habosra keverjük.
  2. Hozzáadjuk a tejfölt, belereszeljük a citrom héját.
  3. A lisztet összekeverjük a sütőporral, majd kanalanként a többihez keverjük.
  4. Az AutoCook edényét kivajazzuk, majd megszórjuk búzadarával.
  5. A tál aljába rakjuk a tészta 1/3-át.
  6. Az almát megpucoljuk, felkockázzuk, majd a tésztára szórjuk.
  7. Tetejét ízlés szerint fahéjjal megszórjuk.
  8. Erre kanalazzuk a maradék tésztát.
  9. Becsukjuk a gép fedelét, majd a backen funkcióval a lang időintervallumot kiválasztva elindítjuk.
  10. 60 perc múlva fog csipogni, amikor kinyitjuk az edényt, majd 20 perc pihentetés után kiborítjuk egy tálra az elkészült süteményt.
Elkészült, de még az edényben
Működés közben

2017. április 5., szerda

Spanyol paprikás krumpli AutoCookban készítve


A héten a BOSCH AutoCook gépe vendégeskedeik nálunk, hogy megtapasztaljuk, kipróbáljuk mit tud a készülék. A mai napon a gyári receptes füzetből választottam ebédet - a spanyol paprikás krumplira esett a választásom, mert kíváncsi voltam miben különbözik a hagyományostól és milyen lesz ebben a szerkezetben elkészítve. Kb. 25 perc alatt el is készült, de előtte azért ki kellett nyomoznom melyik funkciónál lehet nyitott tetővel is főzni. A családnak nagyon ízlett, fűszeresebb a mi verziónknál és a krumpli is nagyon jó puha lett. Míg élvezhetjük a gépet, addig el fogom még egyszer készíteni dupla adagban is, mert ennek gyorsan nyoma veszett. Természetesen sima edényben is elkészíthető, csak kicsit tovább tart és közben kevergetni is kell.


Hozzávalók:
  • 1,2 kg burgonya
  • 15 dkg száraz kolbász
  • 3 virsli
  • 1 paprika
  • 1 fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3 dl víz
  • só, bors
  • 1 evőkanál fűszerpaprika
  • 1 csokor petrezselyem
Elkészítése:
  1. A hagymát apróra vágjuk és a burgonyát meghámozzuk, felkockázzuk.
  2. A kolbászt és a virslit is karikákra vágjuk.
  3. Kis olíva olajat öntünk az edény aljára, majd rádobjuk a hagymát is.
  4. Bekapcsoljuk az AutoCook edényen a Schmoren funkciót, a mittel idővel (10-12 perc) és ilyenkor kinyitott fedővel is elindul a szerkezet. Megdinszteljük a hagymát.
  5. 5 percnél rányomjuk a 2 gerezd fokhagymát és hozzáadjuk a karikára vágott kolbászt és virslit.
  6. Kicsit átforgatjuk, majd a vége előtt 2 perccel a felkockázott krumplit is hozzárakjuk.
  7. Ezután beleöntünk 3 dl vizet, fűszerezzük (só, bors, pirospaprika) és a paprikát 4 felé vágjuk, rátesszük a tetejére.
  8. Rácsukjuk a fedőt, rázárjuk, majd a start gombbal elindul a második szakasza a Schmoren fukciónak.
  9. Egy ideig melegíti a dolgokat, majd 12 percről indul a visszaszámlálás.
  10. Mikor elkészül csipog, majd elkezdi kiengedni a gőzt. 
  11. Megmossuk, apróra vágjuk a petrezselymet, majd hozzákeverjük a kész krumplihoz és tálalható is az ebéd.

2017. március 31., péntek

Gyors túrós sütemény


"Süss a Vénusszal" játékra készítettem ezt a süteményt, ahol a megadott receptekből kellett kiválasztani egyet, megsütni, majd lefotózni. Az általam választott túrós sütemény villám gyorsan elkészült és még frissen langyosan lekvárral el is pusztítottuk. Ízre nekem a rizskoch jutott róla eszembe.

Hozzávalók:
  • 25 dkg túró
  • 25 dkg liszt
  • 15 dkg kristálycukor
  • 4 egész tojás
  • 2,5 dl tejföl
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1  citrom reszelt héja
  • 1 csomag sütőpor
  • 60 g margarin
Elkészítése:
  1. A tojásokat a cukorral keverjük habosra.
  2. Folyamatos keverés mellett adjuk hozzá a túrót, tejfölt, ízesítőket és az olvasztott margarint.
  3. Legvégül a lisztet és sütőport is keverjük hozzá.
  4. Kivajazott, lisztezett kisebb tepsibe öntsük a masszát.
  5. Előmelegített sütőben, 180 fokon süssük kb. 30 percig.

2017. március 21., kedd

Szezámmagos csirkemell


Múltkor a gyerekeket kértem meg, hogy a rengeteg Nők lapja konyha újságból bökjenek rá valamire, hogy mi legyen az ebéd. Ez volt a választásuk, ami nagy sikert aratott, azóta már többször is elkészítettem, egyszerű és szinte minden hozzávaló könnyen elérhető, van itthon.

Hozzávalók:
  • 50 dkg csirkemell
  • 2 szál répa
  • 1 fej vöröshagyma
  • 4 evőkanál szójaszósz
  • 1 evőkanál méz
  • 1 lime kifacsart leve
  • 2 evőkanál szezámmag
  • só, bors
Elkészítése:
  1. Wok serpenyőben olajat hevítünk, ahol megdinszteljük az apróra vágott hagymát.
  2. A felcsíkozott csirkemellet és a vékonyra szeletelt sárgarépát szintén rádobjuk és megpirítjuk.
  3. Sózzuk, borsozzuk.
  4. Közben hozzáadunk 2-3 evőkanál vizet, a szójaszószt, mézet és a lime levét.
  5. Szórjuk meg szezámmaggal.
  6. Köretnek készíthetünk rizstésztát, bulgurt, rizst.