Ki ne szeretné a fánkot? Évente egyszer Nálunk is elkészül a hagyományos farsangi fánk, melyet Anyukám szokott elkészíteni. Mi ezt a citromos verziót szeretjük a legjobban, de a neten talált verziók sem sokban különböznek ettől, viszont citromot nem sok helyen raknak hozzá. A rumot viszont ne hagyjátok ki belőle, mert múltkor azt hallottam, hogy attól nem szívja magába a fánk az olajat.
Hozzávalók:
- 1 dl + 3 dl tej
- 3 dkg élesztő
- 1 evőkanál porcukor
- 25 dkg finomliszt
- 25 dkg rétesliszt
- 3 tojás sárgája
- 1 citrom héja és leve
- 1 evőkanál rum
- 1 csomag vaníliás cukor
- csipet só
- 5 dkg olvasztott vaj
- A tejet a porcukorral langyosítsuk meg és morzsoljuk bele az élesztőt.
- Ha megkelt adjuk hozzá a liszteket, a tojások sárgáját, citrom levét, héját, vaníliás cukrot, rumot, csipet sót.
- Annyi langyos tejjel dolgozzuk össze, hogy közepesen kemény kelt tésztát kapjunk.
- Dolgozzunk hozzá 5 dkg olvasztott vajat is.
- Lisztezett felületen nyújtsuk ki ujjnyi vastagra, majd szaggassuk ki a kívánt méretre.
- Ezután konyharuhával letakarva, langyos helyen pihentessük másfél órát.
- Végül serpenyőben 2 ujjnyi olajat melegítsünk és sorra süssük ki őket, az elején fedővel, átfordítás után fedő nélkül.
- Porcukorral, lekvárral tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése