2014. február 21., péntek

Farsangi fánk


Ki ne szeretné a fánkot? Évente egyszer Nálunk is elkészül a hagyományos farsangi fánk, melyet Anyukám szokott elkészíteni. Mi ezt a citromos verziót szeretjük a legjobban, de a neten talált verziók sem sokban különböznek ettől, viszont citromot nem sok helyen raknak hozzá. A rumot viszont ne hagyjátok ki belőle, mert múltkor azt hallottam, hogy attól nem szívja magába a fánk az olajat.

Hozzávalók:
  • 1 dl + 3 dl tej
  • 3 dkg élesztő
  • 1 evőkanál porcukor
  • 25 dkg finomliszt
  • 25 dkg rétesliszt
  • 3 tojás sárgája
  • 1 citrom héja és leve
  • 1 evőkanál rum
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • csipet só
  • 5 dkg olvasztott vaj
Elkészítése:
  1. A tejet a porcukorral langyosítsuk meg és morzsoljuk bele az élesztőt.
  2. Ha megkelt adjuk hozzá a liszteket, a tojások sárgáját, citrom levét, héját, vaníliás cukrot, rumot, csipet sót.
  3. Annyi langyos tejjel dolgozzuk össze, hogy közepesen kemény kelt tésztát kapjunk.
  4. Dolgozzunk hozzá 5 dkg olvasztott vajat is.
  5. Lisztezett felületen nyújtsuk ki ujjnyi vastagra, majd szaggassuk ki a kívánt méretre.
  6. Ezután konyharuhával letakarva, langyos helyen pihentessük másfél órát.
  7. Végül serpenyőben 2 ujjnyi olajat melegítsünk és sorra süssük ki őket, az elején fedővel, átfordítás után fedő nélkül.
  8. Porcukorral, lekvárral tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése