2015. február 8., vasárnap

Fonott kalács


Most először próbáltam ki receptet Limara oldaláról, már napok óta kalácsra vágytam, ezért erre a finomságra esett a választásom. Az elkészítése nagyon egyszerű, nem igényel túl sok hozzávalót és eszközt, csupán időigényes, de közben lehet tenni-venni, míg dolgozik a tésztánk. A fonás technikáját még tanulnom kell, jó lenne a 6-os fonást elsajátítani, de azt hiszem így sincs panasz a külsejére. A család nagyon örült a finom reggelinek, amit Nutellával és vajas lekvárral is lehet fogyasztani.

Hozzávalók:
  • 50 dkg liszt
  • csipet só
  • 1 egész tojás
  • 1 tojás fehérje
  • 2,5 dl habtejszín
  • 3 evőkanál cukor
  • 2 dkg élesztő
  • fél dl tej
Elkészítése:
  1. A tejet meglangyosítjuk, majd hozzárakunk egy pici cukrot és az élesztőt, megfuttatjuk.
  2. A többi hozzávalót a keverőtálba rakjuk, majd ezután hozzáadjuk a megkelt élesztőt és szép simára dolgozzuk.
  3. Ezután letakarjuk és egy órát kelni hagyjuk.
  4. Lisztezett felületre borítjuk, több részre daraboljuk, hosszú rudakra sodorjuk és hármas vagy négyes fonással befonjuk.
  5. Ezután sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük és tovább kelesztjük. (kb. 30 percet)
  6. A maradék tojás sárgáját egy kis tejjel elkeverjük és ezzel bekenjük a kalácskánkat.
  7. Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 40 perc alatt készre sütjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése