Túrós-meggyes kalács csiga
Hozzávalók a kelt tésztához:
- 60 dkg liszt
- 2 dl tej
- 10 dkg kristálycukor
- 3 dkg élesztő
- 4 dkg vaj
- 4 dkg zsír
- 2 evőkanál tejföl
- 1 egész tojás
- 2 csipet só
Hozzávalók a töltelékhez:
- 45-50 dkg túró
- 1 citrom reszelt héja
- 10 dkg porcukor
- 1 tojás sárgája
- 2 csomag vaníliás cukor
- meggy
- búzadara
Elkészítése:
- Először a kelt tésztát gyúrjuk be.
- A tejet melegítsük meg, keverjünk hozzá egy kanál cukrot, majd morzsoljuk bele az élesztőt. Tegyük félre.
- A többi hozzávalót mérjük ki, kezdjük el összekeverni, majd adjuk hozzá a felfuttatott élesztős tejet.
- Összedolgozzuk, könnyű, lágy tésztát kapunk, majd duplájára kelesztjük.
- Elkészítjük a túrós tölteléket, a túrót, porcukorral, tojás sárgájával és ízesítőkkel alaposan összekeverjük.
- A tésztánkat lisztezett felületen kinyújtjuk, 3-4 mm vékonyra, téglalap alakúra.
- 3 db kb. 10 cm széles csíkra vágjuk.
- A túró tölteléket a csíkok közepére pakoljuk, egyformán elosztjuk, tetejére meggyet rakunk, majd megszórjuk búzadarával.
- A tésztánkat hosszában összefogjuk, összecsípjük. Az így kapott hosszú kígyónkat egy sütőpapírral bélelt gáztepsire elkezdjük csiga alakban feltekerni. Az illesztés lefelé legyen, hogy ne nyíljon szét.
- Majd a másik két tekercset is összecsípjük, feltekerjük az előzőekhez hasonlóan.
- 15 percet állni hagyjuk, tetejét megkenjük a maradék tojásfehérjével.
- Hideg sütőbe rakjuk, amit bekapcsolunk 180 fokra és 40 perc alatt készre sütjük.
|
Így készül |
|
Sütés előtt és után |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése