2016. május 9., hétfő

Túrós-meggyes kalács csiga



Hozzávalók a kelt tésztához:
  • 60 dkg liszt
  • 2 dl tej
  • 10 dkg kristálycukor
  • 3 dkg élesztő
  • 4 dkg vaj
  • 4 dkg zsír
  • 2 evőkanál tejföl
  • 1 egész tojás
  • 2 csipet só
Hozzávalók a töltelékhez:
  • 45-50 dkg túró
  • 1 citrom reszelt héja
  • 10 dkg porcukor
  • 1 tojás sárgája
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • meggy
  • búzadara
Elkészítése:
  1. Először a kelt tésztát gyúrjuk be.
  2. A tejet melegítsük meg, keverjünk hozzá egy kanál cukrot, majd morzsoljuk bele az élesztőt. Tegyük félre.
  3. A többi hozzávalót mérjük ki, kezdjük el összekeverni, majd adjuk hozzá a felfuttatott élesztős tejet.
  4. Összedolgozzuk, könnyű, lágy tésztát kapunk, majd duplájára kelesztjük.
  5. Elkészítjük a túrós tölteléket, a túrót, porcukorral, tojás sárgájával és ízesítőkkel alaposan összekeverjük.
  6. A tésztánkat lisztezett felületen kinyújtjuk, 3-4 mm vékonyra, téglalap alakúra.
  7. 3 db kb. 10 cm széles csíkra vágjuk.
  8. A túró tölteléket a csíkok közepére pakoljuk, egyformán elosztjuk, tetejére meggyet rakunk, majd megszórjuk búzadarával.
  9. A tésztánkat hosszában összefogjuk, összecsípjük. Az így kapott hosszú kígyónkat egy sütőpapírral bélelt gáztepsire elkezdjük csiga alakban feltekerni. Az illesztés lefelé legyen, hogy ne nyíljon szét.
  10. Majd a másik két tekercset is összecsípjük, feltekerjük az előzőekhez hasonlóan.
  11. 15 percet állni hagyjuk, tetejét megkenjük a maradék tojásfehérjével.
  12. Hideg sütőbe rakjuk, amit bekapcsolunk 180 fokra és 40 perc alatt készre sütjük.
Így készül
Sütés előtt és után

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése