2017. január 13., péntek

Apfelstreusel Kuchen



Minap a solymári Svábházban volt sütő este, ahol Král Vali ismertette velünk az eredeti német Apfel Streusel  Kuchen receptjét és elkészítését.
Egy nagyon jó hangulatú este alatt megtudtuk a készítés, tésztagyúrás fortélyait, az alma töltelék ízesítését és a Streusel elkészítésének apró trükkjét. Míg sült a sütemény zsíros kenyér eszegetése közben különféle receptekről csevegtünk, miközben éreztük a fantasztikus illatokat a konyhából. Ezek után nem csoda, ha nem bírtuk kivárni, míg kihűl a sütemény, egyből felszeleteltük és megkóstoltuk. Mindenki el volt ájulva az omlósságától és a gyömbér-alma kombináció szuper párosításától. Úgy gondolom, hogy mindannyian jól az eszünkbe véstük a receptet és ezentúl így készítjük az almás pitét otthon is.

Hozzávalók a tésztához:
  • 60 dkg liszt
  • 30 dkg vaj, nem margarin
  • 20 dkg kristálycukor
  • 1 csomag sütőpor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 2 evőkanál hideg víz
  • 2 egész tojás
  • csipet só
Hozzávalók az almás töltelékhez:
  • 10-15 közepes alma
  • 15 dkg vaj
  • 8 dkg kristálycukor
  • 1 egész citrom leve
  • ujjpercnyi gyömbér
  • fahéj
Elkészítése:
  1. A leszitált lisztet és a hideg vajat elmorzsoljuk egymással.
  2. Hozzáadjuk a többi hozzávalót, amit szintén jól eldolgozunk egymással.
  3. 1-2 evőkanálnyi hideg vizet teszünk hozzá, szép egynemű tésztát kell kapnunk.
  4. Ezt a tésztát hidegre tesszük, míg elkészítjük az almás tölteléket.
  5. Az almákat meghámozzuk, félbe vágjuk és vékony szeletekre vágjuk, közben ráöntjük a kifacsart citrom levét, hogy ne barnuljon.
  6. Megszórjuk a cukorral, ráreszelünk egy kis gyömbért és ízlés szerint fahéjat is teszünk rá.
  7. A vajat is rákockázzuk, majd addig főzzük, míg a vaj és cukor elolvad rajta.
  8. Ezután egy gáztepsit kivajazunk.
  9. A tésztánk 1/3-ad részét átrakjuk a mélyhűtőbe, 2/3-ad részét minimális liszttel kinyújtjuk és beleegyengetjük a gáztepsibe.
  10. Rátesszük, az almás tölteléket is, elsimítjuk.
  11. A maradék tésztánkat, nagy lyukú reszelőn ráreszeljük az almás töltelékre, ez lesz a streuzel rész.
  12. Tetszőlegesen megszórhatjuk még kristálycukorral.
  13. 200 fokos sütőben, 40-45 perc alatt aranybarnára sütjük.

Tészta elkészítése
Alma töltelék elkészítése
Tészta nyújtása, mini nyújtófával a tepsiben, majd az alma elrendezése
Streusel reszelése a süteményre


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése