Minap a solymári Svábházban volt sütő este, ahol Král Vali ismertette velünk az eredeti német Apfel Streusel Kuchen receptjét és elkészítését.
Egy nagyon jó hangulatú este alatt megtudtuk a készítés, tésztagyúrás fortélyait, az alma töltelék ízesítését és a Streusel elkészítésének apró trükkjét. Míg sült a sütemény zsíros kenyér eszegetése közben különféle receptekről csevegtünk, miközben éreztük a fantasztikus illatokat a konyhából. Ezek után nem csoda, ha nem bírtuk kivárni, míg kihűl a sütemény, egyből felszeleteltük és megkóstoltuk. Mindenki el volt ájulva az omlósságától és a gyömbér-alma kombináció szuper párosításától. Úgy gondolom, hogy mindannyian jól az eszünkbe véstük a receptet és ezentúl így készítjük az almás pitét otthon is.
Hozzávalók a tésztához:
- 60 dkg liszt
- 30 dkg vaj, nem margarin
- 20 dkg kristálycukor
- 1 csomag sütőpor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 1 citrom reszelt héja
- 2 evőkanál hideg víz
- 2 egész tojás
- csipet só
Hozzávalók az almás töltelékhez:
- 10-15 közepes alma
- 15 dkg vaj
- 8 dkg kristálycukor
- 1 egész citrom leve
- ujjpercnyi gyömbér
- fahéj
Elkészítése:
- A leszitált lisztet és a hideg vajat elmorzsoljuk egymással.
- Hozzáadjuk a többi hozzávalót, amit szintén jól eldolgozunk egymással.
- 1-2 evőkanálnyi hideg vizet teszünk hozzá, szép egynemű tésztát kell kapnunk.
- Ezt a tésztát hidegre tesszük, míg elkészítjük az almás tölteléket.
- Az almákat meghámozzuk, félbe vágjuk és vékony szeletekre vágjuk, közben ráöntjük a kifacsart citrom levét, hogy ne barnuljon.
- Megszórjuk a cukorral, ráreszelünk egy kis gyömbért és ízlés szerint fahéjat is teszünk rá.
- A vajat is rákockázzuk, majd addig főzzük, míg a vaj és cukor elolvad rajta.
- Ezután egy gáztepsit kivajazunk.
- A tésztánk 1/3-ad részét átrakjuk a mélyhűtőbe, 2/3-ad részét minimális liszttel kinyújtjuk és beleegyengetjük a gáztepsibe.
- Rátesszük, az almás tölteléket is, elsimítjuk.
- A maradék tésztánkat, nagy lyukú reszelőn ráreszeljük az almás töltelékre, ez lesz a streuzel rész.
- Tetszőlegesen megszórhatjuk még kristálycukorral.
- 200 fokos sütőben, 40-45 perc alatt aranybarnára sütjük.
 |
Tészta elkészítése |
 |
Alma töltelék elkészítése |
 |
Tészta nyújtása, mini nyújtófával a tepsiben, majd az alma elrendezése |
 |
Streusel reszelése a süteményre |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése