2017. június 12., hétfő

Rántásos rétes


A minap fantasztikus hangulatban rétest sütöttünk a Svábházban. Ez alkalommal Anyu készítette a rántásos rétest a Mama szakácskönyve szerint, háromféle töltelékkel, kicsik és nagyok egyaránt nyújtották, töltötték a rudakat. Egyszerű elkészíteni és hihetetlenül finom. Ebből az adagból 5 rúd lesz vagyis 1 tepsinyi, érdemes egyből dupla adagot sütni.

Hozzávalók a tésztához:
  • 30 dkg rétesliszt
  • pici só
  • 1 egész tojás
  • 1 pohár tejföl (175g)
Hozzávalók a kenéshez:
  • 8 dkg zsír
  • 5 dkg liszt
Túró töltelék:
  • 25 dkg túró
  • 1 tojás
  • 1 -2 evőkanél cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
Elkészítése:
  1. A hozzávalókat jól összegyúrjuk
  2. A zsírból és lisztből aranyszínű rántást készítünk, kicsit hűtjük.
  3. Vékonyra nyújtjuk a cipónkat és egyenletesen megkenjük a rántással, majd feltekerjük, mint a bejglit.
  4. 1 óra pihentetés után 5 egyforma részre felvágjuk a tekercsünket.
  5. Egyenként kinyújtjuk (tepsi hosszúságúra), vékonyan megkenjük olvasztott zsírral vagy olajjal,  egy csíkban megszórjuk kevés zsemlemorzsával és rátesszük a tölteléket, megszórjuk fahéjjal és kristálycukorral (lehet meggy vagy reszelt alma, amit kinyomkodunk) a két szélét lentről és fentről is felhajtjuk. Nem kell tekerni!
  6. A túró töltelékhez a fehérjét habbá verjük, majd hozzáadjuk a túrót és a tojás sárgáját, cukrot, majd óvatosan elkeverjük.
  7. Túrós töltelék alá nem kell zsemlemorzsa, csak simán a túrót egy csíkba rendezzük, majd felhajtjuk a két szélét.
  8. Tetejüket szintén olvasztott zsírral/olajjal kenjük meg és előmelegített sütőben 180-200 fokon kb. 25 perc alatt szép pirosra sütjük. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése