2021. február 15., hétfő

Králdi Kropfe













Régen ezt a fajta fánkot mindig a nagymamám készítette, ami eszméletlenül finom és omlós volt, ahogy hozzáértünk egyből tört. Sajnos, a receptjét nem tudjuk, valószínű a fejében volt, nem volt leírva vagy érzésre csinálta. Most Anyu kapott egy receptet, ami nagyon hasonló ahhoz a Králdi Kropfehoz, amit anno ettünk. Közösen készítettünk, én nyújtottam, vágtam, formáztam, Anyu sütötte, így nagyon gyorsan elkészült. A sok fehérjéből meg Pavlova készülhet, de le is fagyasztható.

Hozzávalók:

  • 6 tojás sárgája
  • 3 teáskanál porcukor
  • 3 kiskanálnyi puha vaj
  • 3 evőkanál rum
  • 15 dkg finomliszt
  • egy csipet só

Elkészítése:

  1. A hozzávalókat a liszt kivételével összekeverjük, majd amennyi lisztet felvesz (nekünk 15 dkg volt, lemértük) hozzádolgozzuk.
  2. A tésztánkat 4 részre vágjuk.
  3. Lisztezett deszkán, amilyen vékonyra csak tudjuk, kinyújtjuk.
  4. Derelyevágóval tetszőleges négyzetekre vágjuk (7x7), majd a közepébe 2-3 csíkot vágunk és ahogy sikerül átbujtatjuk a sarkokat, összekuszáljuk.
  5. Olajat melegítünk és utána a kis csomókat belerakjuk és pár perc alatt világos színűre sütjük.
  6. Lecsepegtetjük, majd vaníliás porcukorral megszórva tálaljuk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése