Régen ezt a fajta fánkot mindig a nagymamám készítette, ami eszméletlenül finom és omlós volt, ahogy hozzáértünk egyből tört. Sajnos, a receptjét nem tudjuk, valószínű a fejében volt, nem volt leírva vagy érzésre csinálta. Most Anyu kapott egy receptet, ami nagyon hasonló ahhoz a Králdi Kropfehoz, amit anno ettünk. Közösen készítettünk, én nyújtottam, vágtam, formáztam, Anyu sütötte, így nagyon gyorsan elkészült. A sok fehérjéből meg Pavlova készülhet, de le is fagyasztható.
Hozzávalók:
- 6 tojás sárgája
- 3 teáskanál porcukor
- 3 kiskanálnyi puha vaj
- 3 evőkanál rum
- 15 dkg finomliszt
- egy csipet só
Elkészítése:
- A hozzávalókat a liszt kivételével összekeverjük, majd amennyi lisztet felvesz (nekünk 15 dkg volt, lemértük) hozzádolgozzuk.
- A tésztánkat 4 részre vágjuk.
- Lisztezett deszkán, amilyen vékonyra csak tudjuk, kinyújtjuk.
- Derelyevágóval tetszőleges négyzetekre vágjuk (7x7), majd a közepébe 2-3 csíkot vágunk és ahogy sikerül átbujtatjuk a sarkokat, összekuszáljuk.
- Olajat melegítünk és utána a kis csomókat belerakjuk és pár perc alatt világos színűre sütjük.
- Lecsepegtetjük, majd vaníliás porcukorral megszórva tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése