2015. május 17., vasárnap

Rákóczi túrós torta


Hozzávalók a tésztához:
  • 3 dkg gríz
  • 12 dkg liszt
  • 8 dkg rama
  • 3 dkg porcukor
  • 2 evőkanál tejföl
  • 1 tojás sárgája
  • fél csomag sütőpor
  • csipet só
Hozzávalók a túrós részhez:
  • 5 dkg porcukor
  • 2 dkg vaníliás cukor
  • 3 tojás sárgája
  • 2 tojás fehérje
  • 45-50 dkg túró
  • 10 dkg tejföl
  • 1 citrom reszelt héja
Egyéb hozzávalók:
  • marék zsemlemorzsa
  • 2 tojás fehérje
  • 4 dkg porcukor
  • baracklekvár
Elkészítése:
  1. A tészta hozzávalóit kimérjük, egy tálban összekeverjük.
  2. Tésztát gyúrunk belőle, majd egy kivajazott, lisztezett tortaformába (25-28 cm) simítjuk.
  3. Villával megszurkáljuk.
  4. Előmelegített sütőben 180 fokon 10 percig elősütjük.
  5. A túrós részhez szétválasztjuk a tojásokat, 2 db fehérjéből kemény habot verünk.
  6. A többi hozzávalót egy tálba rakjuk, majd jó alaposan összekeverjük.
  7. Ezután óvatosan hozzákeverjük a fehérjét.
  8. Miután a tésztánk megsült tetejét megszórjuk zsemlemorzsával, majd ráöntjük a túrós részt és elsimítjuk.
  9. Visszarakjuk a sütőbe és további 25 percig sütjük.
  10. A maradék két tojás fehérjéből elkezdünk habot verni, majd mikor már fehéredik hozzáadjuk a porcukrot. 
  11. A tortánkat bekenjük sárgabaracklekvárral, majd egy habzsákba betöltjük a felvert tojásfehérjét és tetszőlegesen becsíkozzuk a tetejét.
  12. Ezután még további 10 percre berakjuk a sütőbe, hogy kis színt kapjon a fehérje.
  13. Vizes késsel tudjuk szeletelni.

2015. április 26., vasárnap

Tojáslikőrös almatorta


Hozzávalók az almás részhez:
  • 75 dkg alma apróra kockázva (tisztítva ennyi)
  • 4 evőkanál citromlé
  • 75 g cukor
  • 2,5 dl tojáslikőr
  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 0,5 dl víz
Hozzávalók a tésztához:
  • 375 g liszt
  • 200 g rama
  • 175 g cukor
  • 1 egész tojás
  • 1 csipet só
  • 1 citrom reszelt héja
Elkészítése:
  1. Az almás rész hozzávalóit egy edénybe öntjük, majd kicsit felfőzzük, hogy az alma picit megpuhuljon és a szósz besűrűsödjön. Félretesszük, míg kihűl.
  2. A tészta hozzávalóit kimérjük, egy keverőtálba rakjuk, majd tésztát gyúrunk belőle.
  3. Hűtőbe tesszük kb. 1 óra hosszára.
  4. Kivajazunk és kilisztezünk egy 26 cm-es tortaformát.
  5. A tésztánkat kivesszük a hűtőből, majd a 2/3-át kinyújtjuk és kibéleljük vele a formát, oldalán is legyen tészta.
  6. Az alját megszurkáljuk egy villával, majd zsemlemorzsát szórunk rá.
  7. Beleöntjük az almás pudingos kompótot.
  8. Ezután a tészta másik részét is kör alakúra nyújtjuk, majd befedjük vele a tortánkat. Egy hurkapálcával lukakat szurkálunk rá, hogy a gőz ki tudjon jönni.
  9. Előmelegített sütőben, 180 fokon 40 percig sütjük.
  10. Egy tojás sárgáját két evőkanál tejszínnel elkeverünk, majd bekenjük vele a tortánkat és további 5-10 percre visszarakjuk a sütőbe.
  11. Ha kisült egy éjszakát hagyjuk hűlni. Porcukorral megszórva tálaljuk. 

2015. március 11., szerda

Kakaós-csokis kuglóf


Hozzávalók:
  • 4 egész tojás
  • 15 dkg kristálycukor
  • 15 dkg darált dió
  • 12 dkg liszt
  • 8 dkg cukrozott kakaópor
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 dl olaj
  • 2 dl tejföl
  • 5 dkg apróra vágott csoki
Elkészítése:
  1. A tojásokat a cukorral habosra keverjük.
  2. Kimérjük a száraz hozzávalókat, kicsit összekeverjük, majd a tojásos habhoz kanalazzuk.
  3. A tejfölt és olajat is a tésztához öntjük.
  4. Kivajazott, lisztezett kuglóf formába (22cm) öntjük a tésztánkat és előmelegített sütőben 180 fokon 50-60 perc alatt készre sütjük. (szaftos lesz a tésztája, azért kell ilyen sokáig sütni)
  5. Miután kisült, egy tálra borítjuk és megszórjuk porcukorral a tetejét.

2015. március 8., vasárnap

Kukoricaleves sajtgombóccal


Hozzávalók a leveshez:
  • 50 dkg morzsolt kukorica
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 evőkanál olaj
  • 2 evőkanál liszt
  • 1,4 l húsleves vagy zöldségleves
  • 1 dl tejszín
  • só, bors
Hozzávalók a sajtgolyóhoz:
  • 10 dkg natúr krémsajt
  • 15 dkg füstölt sajt
  • petrezselyem
Elkészítése:
  1. Pici olajon megdinszteljük az apróra vágott hagymát, majd hozzáadjuk a kukoricát is.
  2. 2-3 percig pároljuk, majd megszórjuk a liszttel.
  3. Ezután felöntjük a húslevessel, majd ha felforrt, további 10 percig lassú tűzön főzzük.
  4. Hozzáadjuk a tejszínt, majd ízesítjük sóval, borssal.
  5. A sajtgolyókhoz lereszeljük a füstölt sajtot és összekeverjük a krémsajttal.
  6. Vizes kézzel diónyi golyókat formázunk és meghempergetjük az apróra vágott petrezselyemben.

2015. március 7., szombat

Sült túrótorta áfonyával


Hozzávalók:
  • 3 egész tojás
  • 25 dkg túró
  • 12 dkg tejföl
  • 7 dkg eritrit
  • 5 dkg zabpehelyliszt
  • 5 dkg vaj
  • fél citrom héja
  • fél tasak sütőpor
  • tetszőleges gyümölcs
Elkészítése:
  1. A tojásokat ketté választjuk és a fehérjét elkezdjük habbá verni, majd hozzáadunk 2 dkg eritritet és kemény habbá verjük.
  2. A többi hozzávalót kimérjük, majd összekeverjük.
  3. Ezután a tojáshabot óvatosan hozzá keverjük.
  4. Kivajazott, zabpehelylisztezett tortaformába rakjuk (18 cm) és tetejét megszórjuk áfonyával. (sütés közben lesüppednek)
  5. Előmelegített sütőben 30-40 perc alatt készre sütjük.

2015. március 6., péntek

Túrós kalács


Az aktuális Nők lapja konyhában találtam ezt a receptet és mivel pont volt itthon egy túróm, gyorsan el is készítettem. A sót, ha cukorra cseréljük készíthetünk belőle édes kalácsot is, így viszont tökéletes volt vacsorára, sonkával és újhagymával.

Hozzávalók:
  • 50 dkg liszt
  • 1 zacskó porélesztő
  • 2 kiskanál só
  • 25 dkg túró
  • 1 pohár joghurt (140g)
  • 5 dkg olvasztott vaj
  • 1,5 dl langyos tej
Elkészítése:
  1. A hozzávalókat egymás után egy tálba rakjuk, majd a keverőgép dagasztó karjával simára keverjük, amíg szépen elválik az edény falától.
  2. Letakarva kb. 1,5 órát kelesztjük.
  3. Ezután tetszőlegesen vágjuk 3-4-5 felé a tésztát, sodorjunk belőle egyforma hosszúságú rudakat, majd fonjuk össze. (Nekem ötös fonással készült)
  4. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük rá a kalácsot, majd kelesszük további 45 percet.
  5. Tetejét kenjük meg egy egész tojás és egy pici tej keverékével, majd előmelegített sütőben 180 fokon süssük készre 45 perc alatt.