2014. december 29., hétfő

Karácsonyi gesztenyés torta


Hozzávalók a csokis piskótához:
  • 4 egész tojás
  • 17 dkg finomliszt
  • 20 dkg kristálycukor
  • 3 dkg keserű kakaópor
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 4 evőkanál víz
  • 4 evőkanál narancslé
  • 1/2 narancs reszelt héja
Hozzávalók a sima piskótához:
  • 2 egész tojás
  • 10 dkg finomliszt
  • 10 dkg kristálycukor
  • 4 evőkanál víz
  • fél csomag sütőpor
  • fél csomag vaníliás cukor
Piskóták elkészítése:
  1. Az egész tojást a cukorral, vízzel habosra keverjük.
  2. Kimérjük a lisztet, sütőport, egyebet majd óvatosan hozzákeverjük a habos részhez.
  3. Kivajazott, lisztezett 26 cm átmérőjű tortaformába öntjük és előmelegített sütőben 180 fokon kb. 30 perc alatt készre sütjük őket.
  4. A csokis piskótát kihülés után félbevágjuk.
Krém hozzávalói:
  • 50 dkg gesztenyemassza
  • 3 evőkanál rum
  • 3 tojás sárgája
  • 8 dkg porcukor
  • 2,5 dl tejszín
  • 1 narancs héja
  • 4 evőkanál narancslé
  • ízlés szerint kandírozott narancshéj
Krém elkészítése:
  1. A tojások sárgáját kikeverjük a porcukorral, majd hozzáadjuk a rumot kisebb darabokban a gesztenyemasszát.
  2. Ízesítjük narancs héjjal és lével.
  3. Felverjük a tejszínt, majd óvatosan a gesztenyés masszához keverjük.
  4. Ezután összeállítjuk a tortát. Alulra egy csokis lap, majd a krém harmada, erre szórhatunk kandírozott narancshéjat, sima piskóta, arra ismét krém és narancshéj. Tetejére a csokis piskóta, amire a maradék gesztenyés krémet kenjük.
  5. Ezután lehűtjük.
Csokiköpeny elkészítése:
  1. A torta oldalára csokiköpeny kerül, melyhez 15 dkg csokit olvasztunk egy kiskanál olajjal. Alufóliát tépünk, annyit amennyivel körbe tudjuk tekerni a tortát. Olyan magasra hajtjuk, mint a torta magassága.
  2. A tortánkhoz kb. másfél dl tejszínt habbá verünk, ezzel bevonjuk az oldalát és a tetejét tetszőlegesen dekoráljuk.
  3. A csokinkat az alufóliára folyatjuk és elkenjük, majd sorban a torta oldalára tapasztjuk.
  4. Ezután ismét hűtjük, majd 1-2 óra múlva a fólia szépen, óvatosan lehúzható, így szép csokis oldala lesz a tortának.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése