2013. október 15., kedd

Tükörtojásos tarte vagyis pite


Tészta hozzávalói:
  • 25 dkg liszt
  • 15 dkg hideg vaj
  • 1 egész tojás
  • 1/2 teáskanál só 
Feltét hozzávalói:
  • 5 dkg vaj
  • 5 dkg liszt
  • 3 dl húsleveslé
  • 3 dl tej
  • 1 egész tojás
  • 50 dkg brokkoli
  • 20 dkg füstölt sonka
  • 10  dkg reszelt sajt (gouda, trappista)
  • só, bors, szerecsendió
  • 4 egész tojás
  • 2-3 szál petrezselyem, pirospaprika 
Elkészítése:
  1. A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd kinyújtjuk és kb. egy 26 cm-es tortaformát kibélelünk vele, úgy hogy kis peremet is készítünk neki. (fontos, hogy hidegek legyenek a hozzávalók)
  2. A tésztát egy villával többször végigszúrkáljuk.
  3. Lefedjük és kb. 30 percre a hűtőbe rakjuk pihenni.
  4. A brokkolit vágjuk apró rózsákra, sós vízben félig főzzük meg. (ha adunk hozzá egy kis szódabikarbónát szép zöld marad)
  5. A sonkát kockázzuk fel.
  6. Ezek után elkészítjük a tetejére való besamel mártást.
  7. 5 dkg vajat megolvasztunk, majd hozzárakjuk a lisztet és világos rántást készítünk belőle.
  8. Felöntjük a tej és a húsleveslé keverékével, jól elkeverjük és 3-5 percig tovább főzzük. (ha csomós marad vessük be a botmixert)
  9. Sózzuk, borsozzuk és adjunk hozzá szerecsendiót is.
  10. Keverjük hozzá a tojást és a reszelt sajtot is.
  11. A tésztánkat előmelegített sütőben (180 fok) 15 percig süssük elő.
  12. Ha kivettük a sütőből tegyük rá az előfőzött brokkolit és szórjuk meg a sonkával.
  13. Öntsük a tetejére a szószt és tegyük vissza a sütőbe, további 30 percre.
  14. 30 perc elteltével ismét kivesszük a pitét és ráütjük a 4 tojást, majd visszarakjuk a sütőbe egy 5-10 percre míg a tojás megsül.
  15. Ha elkészült pirospaprikával és apróra vágott petrezselyemmel szórjuk meg a tetejét.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése