2013. március 22., péntek

Narancsos-mandulás torta


Tészta hozzávalói:
  • 10 dkg liszt
  • 5 dkg étkezési keményítő
  • fél teáskanál sütőpor
  • 1 narancs reszelt héja
  • 1 citrom reszelt héja
  • 4 tojás
  • 15 dkg cukor 
  • 8 dkg olvasztott vaj
  • 5 dkg mandulaforgács
Öntet hozzávalói:
  • 1,5 dl frissen facsart narancslé (kb. 2 nagyobb narancsból)
  • 2 evőkanál narancslikőr (elmaradhat)
  • fél citrom leve
  • 1 evőkanál cukor
Elkészítése:
  1. A lisztet a keményítővel, a sütőporral és a megmosott narancs héjával összekeverjük.
  2. A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját a cukorral habosra keverjük, hozzáöntjük az olvasztott és langyosra hűlt vajat, majd beleforgatjuk a lisztes keveréket.
  3. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, és óvatosan a tésztamasszához keverjük.
  4. Egy kapcsos tortaformát kivajazunk, sütőpapírral kibéleljük, azt is kivajazzuk, megszórjuk a mandulaforgáccsal, és a mandulás alapra öntjük a tésztát.
  5. Előmelegített sütőben 180 fokon 25 perc alatt aranybarnára sütjük, ha kész, 10 percig a zárt ajtajú sütőben hagyjuk.
  6. A narancslevet a citromlével és a cukorral meglangyosítjuk, és ha fokozni akarjuk az élvezeteket, hozzáöntjük a narancslikőrt is.
  7. A langyosra hűlt süteményt tálra borítjuk, hogy a mandulás alja legyen felül, és lehúzzuk róla a sütőpapírt.
  8. A tésztába egy hurkapálcával több helyen beleszúrunk, és a narancslevet úgy öntjük rá, hogy a lyukakba befolyjon a lé, és a tészta beszívja.
  9. Tálaláskor a süti tetejét porcukorral és kevés mandulaforgáccsal megszórjuk, kínálhatunk mellé narancslekvárt vagy narancszselét és tejszínhabot is.
Pár évvel ezelőtti fotó

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése