2013. november 23., szombat

Darázscsípés - Bienenstich


Hozzávalók a tésztához:
  • 5 dkg vaj
  • 2 dl tej
  • 1 egész tojás
  • 7 dkg kristálycukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 csomag szárított élesztő
  • csipet só
  • 40 dkg liszt
Hozzávalók a krémhez:
  • 4,5 dl tej
  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 10 dkg vaj
  • 12 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 tasak habfixáló
  • 2 dl tejszín
Hozzávalók a mandulás részhez:
  • 10-15 dkg szeletelt mandula
  • 10 dkg vaj
  • 2 evőkanál méz
  • 5 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 4 evőkanál tej
Elkészítése:
  1. Először a kelt tésztát készítjük el. A vajat és a tejet meglangyosítjuk pl. a mikróban.
  2. Hozzátesszük a cukrot és a tojást, majd simára keverjük.
  3. Beleszórjuk az élesztőt, lisztet és csipet sót, kézzel összegyúrjuk, majd lefedve a duplájára kelesztjük.
  4. A mandulás részhez egy kis edényben a vajat, mézet, cukrot és a tejet összemelegítjük, majd belekeverjük a szeletelt mandulát és hűlni hagyjuk. (mandulával már nem melegítjük)
  5. A vaníliás krémhez a tejben megfőzzük a pudingot, hűlni hagyjuk.
  6. A tésztánkat lisztes kézzel kicsit átgyúrjuk, kinyújtjuk, majd egy tortaformába (26 cm) helyezzük.
  7. Tetejére kenjük a mandulás mázat és ismét pihentetjük 15 percet.
  8. Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 30 perc alatt aranybarnára sütjük, hogy a manduláknak szép színük legyen. (tortaformánk alá rakjunk egy tepsit, mert nekem kicsöpögött a cukros máz)
  9. A vaníliás krémhez a puha vajat a cukorral habosra keverjük, majd hozzákeverjük az időközben kihűlt pudingot is.
  10. A tejszínt a vaníliás cukorral félig habbá verjük, majd hozzáadjuk a habfixálót és keményre keverjük.
  11. Óvatosan összekeverjük a pudingot a tejszínhabbal és negyed órát hűtjük.
  12. A piskótánkat ketté vágjuk, majd az alsó részre kenjük a krémet.
  13. A tortánk tetejét célszerű ilyenkor felszeletelni és cikkenként rárakni a krémre, mert később nem tudjuk elvágni a vastag habtól.
  14. Frissen a legfinomabb, egyből ehető.

3 megjegyzés: