Hozzávalók a tésztához:
- 5 dkg vaj
- 2 dl tej
- 1 egész tojás
- 7 dkg kristálycukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 csomag szárított élesztő
- csipet só
- 40 dkg liszt

- 5 dl tej
- 2 csomag vaníliás pudingpor
- 10 dkg vaj
- 12 dkg porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 tasak habfixáló
- 2 dl tejszín
- 10-15 dkg szeletelt mandula
- 10 dkg vaj
- 2 evőkanál méz
- 5 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 4 evőkanál tej
- Először a kelt tésztát készítjük el. A vajat és a tejet meglangyosítjuk pl. a mikróban.
- Hozzátesszük a cukrot és a tojást, majd simára keverjük.
- Beleszórjuk az élesztőt, lisztet és csipet sót, kézzel összegyúrjuk, majd lefedve a duplájára kelesztjük.
- A mandulás részhez egy kis edényben a vajat, mézet, cukrot és a tejet összemelegítjük, majd belekeverjük a szeletelt mandulát és hűlni hagyjuk. (mandulával már nem melegítjük)
- A vaníliás krémhez a tejben megfőzzük a pudingot, hűlni hagyjuk.
- A tésztánkat lisztes kézzel kicsit átgyúrjuk, kinyújtjuk, majd egy tortaformába (26 cm) helyezzük.
- Tetejére kenjük a mandulás mázat és ismét pihentetjük 15 percet.
- Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 30 perc alatt aranybarnára sütjük, hogy a manduláknak szép színük legyen. (tortaformánk alá rakjunk egy tepsit, mert nekem kicsöpögött a cukros máz)
- A vaníliás krémhez a puha vajat a cukorral habosra keverjük, majd hozzákeverjük az időközben kihűlt pudingot is.
- A tejszínt a vaníliás cukorral félig habbá verjük, majd hozzáadjuk a habfixálót és keményre keverjük.
- Óvatosan összekeverjük a pudingot a tejszínhabbal és negyed órát hűtjük.
- A piskótánkat ketté vágjuk, majd az alsó részre kenjük a krémet.
- A tortánk tetejét célszerű ilyenkor felszeletelni és cikkenként rárakni a krémre, mert később nem tudjuk elvágni a vastag habtól.
- Frissen a legfinomabb, egyből ehető.
Próba cseresznye, próba megjegyzés :)
VálaszTörlésÍgy jó lesz? Elvileg ez az alapbeállítás, de még bogarászhatok, ha ez nem tetszik.
VálaszTörlés