2017. október 11., szerda

Habos gesztenye torta


Szigligeti Várkávézóban ettem ilyen gesztenyés-pavlovás tortát. Nagyon ízlett, de nem volt túl intenzíven gesztenyés, így elhatároztam, hogy alkalomadtán kipróbálom. Sima piskóta, azon gesztenyés pudingos krém, rajta finom, roppanós pavlova hab. Sok lépésből áll, de nem annyira macerás, mint látszik. Érdemes kipróbálni.

Hozzávalók a piskótához:
  • 3 egész tojás
  • 12 dkg kristálycukor
  • 6 evőkanál víz
  • 15 dkg liszt
  • 1-2 evőkanál kakaópor
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 csomag vaníliás cukor
Hozzávalók a krémhez:
  • 3 dl tej
  • 50 dkg gesztenyemassza
  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 2 evőkanál rum
  • 10 dkg vaj
  • 10 dkg porcukor
Hozzávalók a roppanós tetőhöz:
  • 10 dkg tojásfehérje (3 tojás)
  • 7 dkg kristálycukor
  • 1 kiskanál borecet
  • 1 kiskanál vanília aroma
  • 5 dkg porcukor
  • 1 kiskanál étkezési keményítő
Elkészítése:
  1. Elkészítjük a piskótát. A tojásokat a cukorral, csipet sóval, vizzel habosra keverjük, majd kanalanként a többi hozzávalót is belekeverjük.
  2. Sütőpapírral bélelt kör alakú tortaformába öntjük a masszát és előmelegített sütőben 180 fokon 30 perc alatt készre sütjük.
  3. A krémhez a tejből és pudingporból sűrű pudingot főzünk. Hűlni hagyjuk.
  4. Szoba hőmérsékletű vajat a porcukorral habosra keverünk.
  5. Kanalanként hozzá keverjük a már kihűlt pudingot, majd a gesztenyemasszát is.
  6. Rummal ízesítjük.
  7. A kihűlt piskótára rákenjük a gesztenyés krémet.
  8. Elkészítjük a pavlova tetőt. 
  9. A tojásfehérjéhez egy csipet sót rakunk, elkezdjük keverni, majd hozzáadjuk a kristálycukrot, a borecetet, vanília aromát.
  10. Kemény habot verünk belőle.
  11. Kimérjük a porcukrot, keményítőt, majd a habra szitáljuk.
  12. Óvatosan össszeforgatjuk az egészet.
  13. Sütőpapírra tortaforma méretű kört rajzolunk, amibe belehalmozzuk a habot. Tetejét rusztikusra formázzuk.
  14. 180 fokra melegített sütőbe toljuk a tepsit, a sütő hőfokát 150 fokra mérsékeljük.
  15. 50 perc alatt készre sütjük, közben többször kinyitjuk a sütő ajtaját, hogy jobban száradjon a hab.
  16. Ezt helyezzük a tortánk tetejére.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése