2021. június 16., szerda

Részeges Izidor













Ez egy nagyon régi recept, még Anyu lánykori gépelt receptes füzetéből szedtük és onnan sütöttük meg közösen. Gyerekkoromban rendszeresen volt terítéken, de idő közben a sok egyéb édesség mellett háttérbe szorult. Három rétegből áll egy diós piskótából, azon egy rumos-diós massza, majd a hab a tortán egy sűrű krémes csokis vajas krém. Tetejére csokimáz kerül, ami jelen esetben nem tökéletes, hidegen törik, de ennyi baj legyen.

Hozzávalók a tésztához:

  • 15 dkg porcukor
  • 15 dkg vaj
  • 4 egész tojás
  • 12 dkg dió
  • 7 dkg liszt
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna
  • fél csomag sütőpor
Hozzávalók a krémhez:
  • 20 dkg darált dió
  • 2 evőkanál porcukor
  • 1 dl rum
  • 2 csomag vaníliás cukor
Hozzávalók a habhoz:
  • 3 egész tojás
  • 20 dkg vaj
  • 10 dkg porcukor
  • 2 evőkanál keserű kakaópor

Elkészítése:

  1. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéből habot verünk.
  2. A tojások sárgáját a porcukorral, vajjal jó habosra keverjük. Ezután elkeverjük a száraz hozzávalókat, majd ezt is belekanalazzuk a tojásos részbe. Simára keverjük.
  3. A habbá vert fehérjével fellazítjuk a masszánkat, majd egy kivajazott, lisztezett tepsibe öntjük és előmelegített sütőben 180 fokon 25 perc alatt készre sütjük.
  4. A krémhez valókat összekeverjük és a kisült piskótára kenjük.
  5. A habos részhez a 3 tojást gőz felett, keverőgép segítségével habbá verjük.
  6. A porcukrot és kakaóport összekeverjük, majd kanalanként hozzákeverjük a tojásos részhez.
  7. A puha vajat is hozzáadjuk és jó alaposan habbá verjük a krémünket.
  8. Ez a sütemény harmadik rétege, rákenjük az előző töltelékre.
  9. Tetejére csokoládét olvasztunk, kb. 20 dkg csokit, gőz fölött egy evőkanál étolajjal megolvasztunk, majd a süteményünk tetejére kenjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése