Ez egy nagyon régi recept, még Anyu lánykori gépelt receptes füzetéből szedtük és onnan sütöttük meg közösen. Gyerekkoromban rendszeresen volt terítéken, de idő közben a sok egyéb édesség mellett háttérbe szorult. Három rétegből áll egy diós piskótából, azon egy rumos-diós massza, majd a hab a tortán egy sűrű krémes csokis vajas krém. Tetejére csokimáz kerül, ami jelen esetben nem tökéletes, hidegen törik, de ennyi baj legyen.
Hozzávalók a tésztához:
- 15 dkg porcukor
- 15 dkg vaj
- 4 egész tojás
- 12 dkg dió
- 7 dkg liszt
- 1 kávéskanál szódabikarbóna
- fél csomag sütőpor
Hozzávalók a krémhez:
- 20 dkg darált dió
- 2 evőkanál porcukor
- 1 dl rum
- 2 csomag vaníliás cukor
Hozzávalók a habhoz:
- 3 egész tojás
- 20 dkg vaj
- 10 dkg porcukor
- 2 evőkanál keserű kakaópor
Elkészítése:
- A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéből habot verünk.
- A tojások sárgáját a porcukorral, vajjal jó habosra keverjük. Ezután elkeverjük a száraz hozzávalókat, majd ezt is belekanalazzuk a tojásos részbe. Simára keverjük.
- A habbá vert fehérjével fellazítjuk a masszánkat, majd egy kivajazott, lisztezett tepsibe öntjük és előmelegített sütőben 180 fokon 25 perc alatt készre sütjük.
- A krémhez valókat összekeverjük és a kisült piskótára kenjük.
- A habos részhez a 3 tojást gőz felett, keverőgép segítségével habbá verjük.
- A porcukrot és kakaóport összekeverjük, majd kanalanként hozzákeverjük a tojásos részhez.
- A puha vajat is hozzáadjuk és jó alaposan habbá verjük a krémünket.
- Ez a sütemény harmadik rétege, rákenjük az előző töltelékre.
- Tetejére csokoládét olvasztunk, kb. 20 dkg csokit, gőz fölött egy evőkanál étolajjal megolvasztunk, majd a süteményünk tetejére kenjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése