2013. október 10., csütörtök

Mustáros csirkeragu

Hozzávalók: 
  • 50 dkg burgonya
  • 15 dkg zöldborsó
  • 20 dkg gomba
  • 1 fej hagyma
  • 40 dkg csirkemellfilé
  • 2 dl tej
  • 1 dl víz
  • 1-2 evőkanál mustár
  • 2 evőkanál étkezési keményítő
  • só, bors
Elkészítése:
  1. A burgonyát meghámozzuk, felkockázzuk és sós vízben puhára főzzük.
  2. A főzés utolsó 5 percében adjuk hozzá a borsót és a szintén felkockázott gombát.
  3. Felkockázzuk a hagymát és a csirkemellet.
  4. Pici olajon megsütjük a sózott, borsozott csirkemellet, majd egy szűrőlapáttal kivesszük a csirkecsíkokat.
  5. A visszamaradt olajon megdinszteljük a hagymát, majd felöntjük a víz és tej keverékével.
  6. Hozzáadjuk a mustárt, sózzuk, borsozzuk, majd a keményítőt is belekeverjük.
  7. Felforraljuk, majd összekeverjük a szószt a hússal, zöldségekkel.

2013. október 9., szerda

Körtés brownie


Hozzávalók:
  • 10 dkg étcsoki
  • 15 dkg vaj
  • 15 dkg liszt
  • 12,5 dkg kristálycukor
  • 2 tojás
  • fél csomag sütőpor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 20 g keserű kakaópor
  • szeletelt mandula
Elkészítése:
  1. A csokit gőz fölött megolvasztjuk, majd hozzáadjuk a megolvasztott vajat is és elkeverjük a csokival.
  2. A tojást és a cukrot habosra keverjük, majd hozzáöntjük a csokis vajat.
  3. Folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a szárazanyagokat (liszt, kakaó, sütőpor) is és simára keverjük.
  4. A körtéket meghámozzuk, félbe vagy apróra vágva kibélelünk vele egy kivajazott kb. 20 cm átmérőjű tortaformát.
  5. Ráöntjük vagy rákanalazzuk a csokis masszát és megszórjuk szeletelt mandulával a tetejét.
  6. Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 30 percig sütjük.

2013. október 4., péntek

Pikáns sütőtökkrémleves



Hozzávalók:
  • 1 kg sütőtök pucolva
  • 2 fej hagyma
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 1 liter húsleveslé
  • 2 dl tej
  • 2 dl tejszín
  • 2 teáskanál őrölt kömény
  • 1 teáskanál só
  • 1 teáskanál bors
  • 1 teáskanál chilipor
  • 1 evőkanál méz
  • 1 teáskanál szerecsendió
Elkészítése:
  1. A sütőtököt megpucoljuk, felkockázzuk.
  2. A hagymát felaprítjuk és az olajon megdinszteljük, majd hozzáadjuk a sütőtököt és egy pár percig pároljuk.
  3. Felöntjük a húsleveslével és kb. 1/4 órát lefedve főzzük.
  4. Hozzáöntjük a tejet, tejszínt és felforraljuk, majd botmixerrel összeturmixoljuk.
  5. Fűszerezzük sóval, borssal, köménnyel, szerecsendióval, chilivel, mézzel.

2013. október 1., kedd

Almás-mákos kevert torta


Az elmúlt két hétben Németországban jártam, ahol rengeteg színesebbnél színesebb receptes újságot lehetett lapozgatni a boltokban. Szívem szerint az összeset megvettem volna, de egy év sem lett volna elég végignézni, végigolvasni őket. Végül egyetlen egy újságot kiválasztottam, amiből ez a mákos süti lett az első tesztalanyom. Aki szereti a mákot annak kötelező kipróbálnia, szerintem nagyon finom lett.

Hozzávalók:
  • 5 db alma
  • fél citrom leve
  • 20 dkg puha vaj
  • 15 dkg kristálycukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • csipet só
  • 4 tojás
  • 2,5 dl író (Buttermilch néven vettem)
  • 15 dkg darált mák
  • 40 dkg liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 citrom héja
Tetejére:
  • 10 dkg porcukor
  • 2 evőkanál víz
Elkészítése:
  1. Az almákat meghámozzuk, felkockázzuk és meglocsoljuk a fél citrom levével.
  2. A puha vajat a cukorral, vaníliás cukorral és egy csipet sóval habosra keverjük, majd hozzáadjuk a 4 egész tojást és tovább keverjük.
  3. Apránként hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet, belereszeljük a citrom héját.
  4. Kimérjük az írót és szintén hozzákeverjük, majd a mákot is belekeverjük.
  5. Egy fakanállal óvatosan hozzákeverjük , majd az egész masszát egy kivajazott, lisztezett nagy (28 cm) tortaformába öntjük.
  6. Előmelegített sütőben, 180 fokon 60 percig sütjük.
  7. 10 dkg porcukrot elkeverünk két evőkanál vízzel, habzsákba töltjük és csíkokat húzunk a torta tetejére.

2013. szeptember 13., péntek

Paradicsomos pite


Hozzávalók a tésztához:
  • 25 dkg liszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 kiskanál só
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1-1,5 dl langyos víz
  • pici cukor
Tetejére:
  • 35 dkg ricotta
  • 3 tojás
  • 1 fej vöröshagyma
  • só, bors
  • koktélparadicsom
  • friss bazsalikom
Elkészítése:
  1. A vízben elkeverünk egy kevés cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt, felfuttatjuk.
  2. Egy tálba kimérjük a többi hozzávalót, majd hozzáöntjük az élesztőt és a keverőgép dagasztókarjával összekeverjük a hozzávalókat.
  3. Duplájára kelesztjük a tésztát.
  4. A hagymát apróra vágjuk és pici olajon megdinszteljük.
  5. A tojásokat és a ricottát összekeverjük, majd hozzáadjuk a hagymát, sózzuk, borsozzuk.
  6. A megkelt tésztát kinyújtjuk és egy piteformát kibélelünk vele.
  7. Tetejét telepakoljuk a paradicsomokkal, megszórjuk apróra vágott bazsalikomlevelekkel.
  8. Rákanalazzuk a tojásos, ricottás szószt.
  9. Előmelegített sütőben (180 fokon) kb. 30 perc alatt készre sütjük.

2013. szeptember 9., hétfő

Túrós pogácsa


Hozzávalók:
  • 60 dkg liszt
  • 50 dkg túró
  • 40 dkg folyós vaj
  • 2 egész tojás
  • 3 dkg élesztő
  • 3 dkg só
  • 1-1,5 dl tej
  • kiskanál cukor

Elkészítése:
  1. A tejet meglangyosítjuk és egy kiskanálnyi cukrot elkeverünk benne, majd belemorzsoljuk az élesztőt és kicsit hagyjuk, hogy felfusson.
  2. A hozzávalókat kimérjük, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt és a keverőgép dagasztó karjával összekeverjük.
  3. Lefedjük és minimum egy órát a hűtőben pihentetjük. (még jobb, ha egy egész éjszakát áll)
  4. Egy tojást és egy kanál tejföl pici sóval összekeverünk.
  5. Lisztezett nyújtódeszkán ujjnyi vékonyra nyújtjuk a tésztát és az egészet bekenjük a tojásos keverékkel, majd mint a bejglit feltekerjük.
  6. Ezután a hosszú tekercset kb. 4 felé vágjuk, majd egymás után mind a négyet másfél ujjnyira kinyújtjuk és tetszőleges méretű pogácsákat szaggatunk belőlük.
  7. Sütőpapíros tepsire helyezzük őket, tojással lekenjük a tetejüket, majd tetszőleges magokkal megszórjuk. (napraforgómag, szezámmag, lenmag, sajt)
  8. Ezután is hagyhatjuk pihenni, nekem az utolsó tepsi lett a legszebb, mivel az pihent a legtöbbet.
  9. Előmelegített sütőben 200 fokon, a sütő alsó részébe pakolva kb. 20 perc alatt készre sütjük a pogácsákat.