2014. december 27., szombat

Diós kifli


Hozzávalók:
  • 25 dkg liszt
  • 20 dkg Rama
  • 10 dkg porcukor
  • 10 dkg darált dió
Elkészítése:
  1. A hozzávalókat összegyúrjuk, majd ceruza vastagra sodorjuk.
  2. Kb. 5 cm hosszúra vágjuk és kifli formájúra hajlítjuk.
  3. Előmelegített sütőben 180 fokon világosra sütjük, majd még melegen vaníliás cukorral megszórjuk.

2014. december 25., csütörtök

Keksztekercs


Hozzávalók:
  • 30 dkg keksz
  • 10 dkg cukor
  • 1 dl rum
  • 2 kanál baracklekvár
Töltelék:
  • 10 dkg vaj
  • 10 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
Elkészítése:
  1. A kekszes rész hozzávalóit összekeverjük, összegyúrjuk.
  2. Egy fóliát kristálycukorral megszórunk és A4-es lap méretűre nyújtjuk.
  3. A puha vajat habosra keverjük a porcukorral,  majd a kinyújtott lapra kenjük.
  4. Ezután feltekerjük, majd lehűtjük. Később vékonyra szeletelve tálaljuk.

2014. december 24., szerda

Gyümölcskenyér



Ez az első gyümölcskenyerem, nálunk nem volt szokás. Most viszont a bejgli sütésből maradt egy csomó fehérje és annak a felhasználására kerestem felhasználási módot. Pont szembe jött velem Dina gyümölcskenyere, amit egyből ki kellett próbálnom. Annyira finom lett, hogy ezentúl erre fogom gyűjteni a fehérjéket.

Hozzávalók:
  • 6 tojás fehérje
  • 12 dkg porcukor
  • 14 dkg liszt
  • 13 dkg durvára vágott dió
  • 20 dkg aszalt gyümölcs (mazsola, sárgabarack, marcipán, narancs)
  • 1 evőkanál rum
  • 1 narancs reszelt héja
  • 7 evőkanál narancslé
  • 10 dkg étcsokoládé
Elkészítése:
  1. A tojásfehérjét elkezdjük habosra keverni.
  2. Mikor már jó habos hozzáadjuk a porcukrot és tovább keverjük.
  3. Kimérjük a lisztet és az aszalt gyümölcsöket, ezeket összekeverjük, hogy ne tapadjon annyira össze az aszalt gyümölcsös rész.
  4. Ezután a fehérjéhez keverjük a lisztes keveréket, a diót.
  5. Ízesítjük rummal, narancs héjával, levével.
  6. Előmelegített sütőben 150 fokon kb. 45 perc alatt készre sütjük.
  7. Miután kihűlt olvasztott csokival bevonjuk és díszítjük.

2014. december 19., péntek

Tojáslikőrös kuglóf


Hozzávalók:
  • 5 egész tojás
  • 20 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 2,5 dl olaj
  • 2,5 dl tojáslikőr
  • 12,5 dkg finomliszt
  • 12,5 dkg étkezési keményítő
  • 1 csomag sütőpor
  • csipet só
Elkészítése:
  1. A tojásokat a cukrokkal habosra keverjük.
  2. Folyamatos keverés mellett hozzáöntjük a likőrt és az olajat.
  3. Kimérjük a lisztet, keményítőt, sütőport és kanalanként hozzákeverjük a masszához.
  4. Kivajazott, lisztezett kuglóf formába öntjük és előmelegített sütőben 180 fokon kb. 50 percig sütjük.
  5. Kis pihentetés után kiborítjuk a formából, majd porcukorral megszórva tálaljuk.

2014. november 27., csütörtök

Aszalt szilvás adventstollen


Hozzávalók:
  • 5 dkg vaj
  • 15 dkg méz
  • 25 dkg liszt
  • fél csomag sütőpor
  • 1 kávéskanál fahéj
  • 1 csapott kávéskanál őrölt gyömbér
  • csipet őrölt szerecsendió
  • csipet só
  • 2 egész tojás
  • 1 dl tej
  • 20 dkg aszalt szilva
Elkészítése:
  1. A vajat olvasszuk fel a mézzel.
  2. A tojásokat verjük fel, adjuk hozzá a lisztet, fűszereket, olvasztott vajat-mézet és a tejet. Keverjük simára.
  3. A szilvát vágjuk apróra, keverjük hozzá a masszánkhoz.
  4. A masszánkat öntsük bele egy kivajazott, kilisztezett tortaformába. (kb. 22cm)
  5. 200 fokra előmelegített sütőben süssük meg, ellenőrizzük tűpróbával, ne maradjon ragacsos a közepe. (Sütési idő kb. 50-60 perc)
  6. Tetszőlegesen díszíthetjük porcukorral vagy marcipánnal.

2014. november 22., szombat

Édes-savanyú csirkemell


Imádom az édes-savanyú csirkemellet, de eddig még csak az Uncle Ben's féle szószt készítettem el itthon. Ma viszont találtam egy régi WOK könyvet, benne egy szuper kis receptet, amit kis variálással, átalakítással elkészítettem és majdnem olyan lett, mint az üveges verzió.

Hozzávalók:
  • 80 dkg csirkemell vagy sertéshús
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 kaliforniai paprika (piros, sárga)
  • 1 szál sárgarépa
  • 65 dkg ananász konzerv
  • 4 evőkanál olaj
  • 2 evőkanál fehérborecet
  • 4 evőkanál szójaszósz
  • 2 evőkanál fehérbor
  • 2 evőkanál méz
  • 2 dl zöldségleves
  • 2 kiskanál étkezési keményítő
Elkészítése:
  1. A húst vékony csíkokra vágjuk, a zöldséget felkockázzuk és a paradicsomot leforrázzuk, meghámozzuk és szintén felkockázzuk.
  2. A wokban felhevítjük az olajat, majd rádobjuk a csirkemellet és fehérre pároljuk.
  3. Hozzáadjuk a zöldségeket (paprika, répa) és a zúzott fokhagymát.
  4. Pároljuk pár percig, majd a leszűrt, lecsepegtetett ananászt és a felkockázott paradicsomot is beletesszük.
  5. Ízesítsük a mézzel, ecettel, szója szósszal és a kevéske borral.
  6. Pároljuk tovább, amíg megpuhulnak a zöldségek.
  7. 2 dl vizet keverjünk el egy fél húsleves kockával és az étkezési keményítővel, majd öntsük a szószra.
  8. Főzzük további 2 percig. Rizzsel tálaljuk.