2015. március 5., csütörtök

Banános joghurt torta


Az eredetei receptet Szofikánál láttam. Egyből megtetszett, a habos, krémes állaga, így gyorsan el is készítettem apróbb változtatásokkal. Kis méretű tortaformában készült.

Hozzávalók a piskótához:
  • 1 egész tojás
  • 5 dkg eritrit
  • 4 evőkanál víz
  • 5 dkg zabpehely liszt
  • 1 kiskanál kakaópor
  • 1 kiskanál sütőpor
  • 1 kiskanál vaníliás cukor
Hozzávalók a habhoz:
  • 1,5 dl tejszín
  • 1 nagy pohár görög joghurt (330g)
  • 4 banán összeturmixolva
  • fél dl meleg víz
  • 10 g étkezési zselatin
Elkészítése:
  1. Az egész tojást az eritrittel és a vízzel habosra keverjük.
  2. Hozzáadjuk a zabpehely lisztet, kakaót, vaníliás cukrot, sütőport.
  3. Kivajazott, lisztezett kis (18 cm) tortaformába rakjuk és előmelegített sütőben 20 perc alatt készre sütjük.
  4. A habos részhez a banánokat összeturmixoljuk.
  5. A tejszínt habbá verjük, majd hozzáadjuk a joghurtot, az összeturmixolt banánt.
  6. Fél dl vizet meglangyosítunk, majd az étkezési zselatint feloldjuk benne, majd hozzákeverjük a masszánkhoz.
  7. Miután kihűlt a piskótánk a tortaformában hagyjuk és ráöntjük, rásimítjuk a banános masszát.
  8. Pár órára hűtőbe rakjuk, hogy megdermedjen.
  9. Tetszőlegesen dekorálható szeletelt mandulával, csokiforgáccsal vagy kakaóval.

2015. február 28., szombat

Magdolna kifli


Hozzávalók:
  • 21 dkg Rama
  • 30 dkg porcukor
  • 30 dkg liszt
  • fél csomag sütőpor
  • 7 egész tojás
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 egész citrom héja és leve
  • 2 evőkanál kristályvíz
  • 2 evőkanál kristálycukor
  • 15 dkg apróra vágott dió
Elkészítése:
  1. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét 2 evőkanál ásványvízzel elkezdjük habosra verni, majd hozzáadunk 2 evőkanál kristálycukrot és addig keverjük, míg szép fényes nem lesz.
  2. A Rama-t, porcukrot, a tojások sárgáját, vaníliás cukrot és a citrom héját, levét habosra keverjük.
  3. A fehérjét és a sütőporral elkevert lisztet felváltva hozzákeverjük a sárga részhez.
  4. Kivajazott, lisztezett tepsibe öntjük és a tetejét megszórjuk az apróra vágott dióval.
  5. Előmelegített sütőben 180 fokon, 40 perc alatt készre sütjük.
  6. Kör kiszúróval félholdakra szeleteljük.

2015. február 18., szerda

Banános-kakós muffin


Hozzávalók:
  • 3 érett banán
  • 1 egész tojás
  • 10 dkg cukor
  • 1 dl olaj
  • 1 doboz joghurt vagy kefír
  • 20 dkg liszt
  • fél csomag sütőpor
  • fél kiskanál fahéj
  • 3 kiskanál kakaópor
  • 5-10 dkg csoki apróra vágva
Elkészítése:
  1. A tojást, joghurtot, cukrot, olajat összekeverjük.
  2. Kimérjük a száraz anyagokat és hozzákeverjük a tojásos részhez.
  3. A banánokat villával összenyomkodjuk, majd azt is hozzáadjuk a többihez.
  4. Tetszőleges apróra vágott csokoládé is rakható hozzá.
  5. A muffin formát kibéleljük a kis kapszlikkal, majd mindegyiket 3/4-ig töltjük a masszánkkal.
  6. Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 30 perc alatt készre sütjük.

2015. február 8., vasárnap

Fonott kalács


Most először próbáltam ki receptet Limara oldaláról, már napok óta kalácsra vágytam, ezért erre a finomságra esett a választásom. Az elkészítése nagyon egyszerű, nem igényel túl sok hozzávalót és eszközt, csupán időigényes, de közben lehet tenni-venni, míg dolgozik a tésztánk. A fonás technikáját még tanulnom kell, jó lenne a 6-os fonást elsajátítani, de azt hiszem így sincs panasz a külsejére. A család nagyon örült a finom reggelinek, amit Nutellával és vajas lekvárral is lehet fogyasztani.

Hozzávalók:
  • 50 dkg liszt
  • csipet só
  • 1 egész tojás
  • 1 tojás fehérje
  • 2,5 dl habtejszín
  • 3 evőkanál cukor
  • 2 dkg élesztő
  • 1 dl tej
Elkészítése:
  1. A tejet meglangyosítjuk, majd hozzárakunk egy pici cukrot és az élesztőt, megfuttatjuk.
  2. A többi hozzávalót a keverőtálba rakjuk, majd ezután hozzáadjuk a megkelt élesztőt és szép simára dolgozzuk.
  3. Letakarjuk és egy órát kelni hagyjuk.
  4. Lisztezett felületre borítjuk, 6 részre daraboljuk és gombóckákat formázunk belőle. Ezeket folpakkal letakarva, tovább kelesztjük.
  5.  20 perc pihentetés után a gombócokat ellapítjuk egy körre, majd mint a kiflit felsodorjuk és hosszú rudakat sodrunk.
  6. Hatos fonással befonjuk, majd egy sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, kelesztjük újabb 20 percet.
  7. A maradék tojás sárgáját egy kis tejjel elkeverjük és ezzel bekenjük a kalácskánkat.
  8. Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 40 perc alatt készre sütjük.

2015. január 19., hétfő

Mandarin torta


Ezt a receptet már nagyon régen kinéztem, sőt egyszer már el is kezdtem elkészíteni, de eredetileg 3 órát írtak a mandarinok főzésére és én jól el is felejtettem és szénné égtek. Még szerencse, hogy semmi komolyabb baj nem lett belőle. Szóval szerintem nem kell 1 óra sem és tökéletesen megfőnek a kis narancssárga golyóbisok. Hétvégén sikerült jó árban mandulához jutnom, így nem volt kérdés, hogy most elkészítem ezt a nagyon egyszerű kevert tésztás, szaftos finomságot és végre megtudom milyen az íze.

Hozzávalók:
  • 8 kisebb mandarin
  • 25 dkg darált mandula
  • 20 dkg kristálycukor
  • 6 egész tojás
  • 1 csomag sütőpor
Elkészítése:
  1. A mandarinokat alaposan megmossuk, majd egy edényben felrakjuk főni, annyi vízzel amennyi ellepi.
  2. Kb. 1 órán át takarékon főzzük.
  3. Ezután egy szűrőbe rakjuk a megfőtt mandarinokat és jól lecsöpögtetjük.
  4. Héjastul felkockázzuk a mandarinokat.
  5. Botmixerrel összepürésítjük. (nekem 37 dkg lett turmixolva)
  6. Egy keverőtálba rakjuk, hozzáadjuk az egész tojásokat és habosra keverjük.
  7. Ezután hozzáadjuk a kristálycukrot, mandulát, sütőport és alaposan elkeverjük.
  8. Kivajazott, darált mandulával megszórt tortaformába öntjük a masszát és előmelegített sütőben 180 fokon 60 percig sütjük. (ha kell a vége felé letakarjuk alufóliával)
  9. Porcukorral megszórva tálaljuk.

2015. január 7., szerda

Brokkolis-sajtos csirkemell


Hívhatnánk ezt dubarry húsnak is, amit én nagyon szeretek, de a családom a karfiolt nem favorizálja, így most brokkolival készült és jénaiban. Nagyon finom ebéd lett, köret szerintem nem is szükséges hozzá, önmagában is laktató.

Hozzávalók:
  • 80 dkg felkockázott csirkemell
  • 50 dkg brokkoli
  • 5 dl tej
  • 5 dkg vaj
  • 5 dkg liszt
  • só, bors, szerecsendió
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 egész tojás
  • 10 dkg füstölt sajt
  • 10 dkg tömlős sajt
  • 10 dkg trappista sajt
Elkészítése:
  1. A felkockázott csirkemellet kis olajon megpirítjuk.
  2. A brokkolit rózsáira szedjük és annyi vízben, hogy ellepje, puhára főzzük.
  3. A vajat egy edényben megolvasztjuk,  hozzáadjuk a lisztet, majd felöntjük a tejjel.
  4. Fűszerezzük sóval, borssal, szerecsendióval, egy gerezd fokhagymával. Folyamatos keverés mellett főzzük míg elkezd sűrűsödni.
  5. Adjuk hozzá a krémsajtot, majd a füstölt sajt egy részét reszelve.
  6. Ha enyhén meghűlt tegyük hozzá a tojást és jól keverjük el.
  7. Egy jénait kenjünk ki kis olajjal, majd szórjuk meg zsemlemorzsával, tegyük bele a fehérre párolt húst, tetejére rendezzük el a brokkolit, majd öntsük rá a besamel mártásunkat.
  8. Tetejét reszelt sajttal szórjuk meg.
  9. Előmelegített sütőben 180 fokon süssük kb. 30 percig, míg szép piros színt kap a sajt.