2013. október 30., szerda

Sütőtökös muffin


Hozzávalók:
  • 30 dkg liszt
  • 30 dkg sült pépes sütőtök
  • 10 dkg kristálycukor
  • 2 egész tojás
  • 1,5 dl olaj
  • 2 dl tej
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 csomag sütőpor
  • késhegynyi szódabikarbóna
Elkészítése:
  1. A sütőtököt feldaraboljuk és sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, majd megsütjük.
  2. A tojást a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk az olajat.
  3. Kimérjük a szárazanyagokat, majd folyamatos keverés mellett azt is hozzáadjuk.
  4. Végül a sütőtökpürét és a 2 dl tejet is hozzákeverjük.
  5. Muffin formákba kanalazzuk és előmelegített (180 fok) sütőben kb. 30 perc alatt készre sütjük.
  6. Ellenőrizzük tűpróbával vagy egy muffin félbetörésével.
  7. Tetejét szabadon választott mázzal díszíthetjük.

2013. október 19., szombat

Minestrone leves


Hozzávalók:
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 25 dkg füstölt sonka
  • 2 szál sárgarépa
  • 1 szál fehérrépa
  • 1 közepes cukkini
  • 20 dkg vörösbab
  • 1 db kápia vagy TV paprika
  • 1 db nagyobb paradicsom
  • 10 dkg spagetti tészta
  • 1 csokor petrezselyem
  • só, bors, olaj
Elkészítése:
  1. Apróra kockákra vágjuk a hozzávalókat. (hagyma, répa, cukkini, sonka)
  2. Kicsi olajon megdinszteljük a hagymát, majd hozzáadjuk a sonkát, fehér- és sárgarépát. Kicsit összepirítjuk.
  3. Felöntjük 1,5 liter vízzel, sózzuk, borsozzuk.
  4. Közepes lángon félpuhára főzzük a zöldségeket.
  5. Ezután hozzáadjuk a cukkinit, babot, a szintén apróra vágott paprikát és paradicsomot.
  6. Beledobjuk a három részre összetört spagettit és az aprított petrezselymet.
  7. Ha szükséges öntünk még hozzá egy kis vizet és készre főzzük.

2013. október 18., péntek

Kókuszos-almás torta

























Ennek a tortának a receptje a szomszéd nénitől származik. Sokszor készített ilyet és mindig kaptam belőle egy szeletet, hisz tudta, hogy ez a kedvencem. Persze később a receptet is elkértük Tőle, így ez volt az első sütik egyike amit nekiálltam megsütni. Nagyon gyors és finom vendégváró édesség, szuper délutáni kávézáshoz.

Hozzávalók:
  • 20 dkg vaj
  • 20 dkg kristálycukor
  • 4 egész tojás
  • 3-4 evőkanál citromlé
  • 18 dkg liszt
  • 7 dkg kókuszreszelék
  • 1 csomag sütőpor
  • 5-7 alma
Elkészítése:
  1. A tojásokat ketté választjuk, a fehérjéből kemény habot verünk.
  2. A puha vajat, a cukrot és a 4 tojás sárgáját habosra keverjük, majd hozzáadjuk a citromlét. 
  3. Folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a lisztet, sütőport, csipet sót és a kókuszreszeléket is. 
  4. 1 db almát nagyobb lyukú reszelőn lereszelünk, majd ezt is hozzákeverjük a tésztához.
  5. A keményre vert fehérjét óvatosan a tésztához forgatjuk.
  6. Egy tepsit/tortaformát kivajazunk, zsemlemorzsával megszórjuk az alját, majd beleöntjük a masszát.
  7. Az almákat meghámozzuk, félbe vagy negyedbe vágjuk. Kivágjuk a magházát, bevagdossuk az almákat és szép sorban belenyomjuk a masszába.
  8. 40 perc alatt 180 fokon aranybarnára sütjük. 

2013. október 15., kedd

Tükörtojásos tarte vagyis pite


Tészta hozzávalói:
  • 25 dkg liszt
  • 15 dkg hideg vaj
  • 1 egész tojás
  • 1/2 teáskanál só 
Feltét hozzávalói:
  • 5 dkg vaj
  • 5 dkg liszt
  • 3 dl húsleveslé
  • 3 dl tej
  • 1 egész tojás
  • 50 dkg brokkoli
  • 20 dkg füstölt sonka
  • 10  dkg reszelt sajt (gouda, trappista)
  • só, bors, szerecsendió
  • 4 egész tojás
  • 2-3 szál petrezselyem, pirospaprika 
Elkészítése:
  1. A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd kinyújtjuk és kb. egy 26 cm-es tortaformát kibélelünk vele, úgy hogy kis peremet is készítünk neki. (fontos, hogy hidegek legyenek a hozzávalók)
  2. A tésztát egy villával többször végigszúrkáljuk.
  3. Lefedjük és kb. 30 percre a hűtőbe rakjuk pihenni.
  4. A brokkolit vágjuk apró rózsákra, sós vízben félig főzzük meg. (ha adunk hozzá egy kis szódabikarbónát szép zöld marad)
  5. A sonkát kockázzuk fel.
  6. Ezek után elkészítjük a tetejére való besamel mártást.
  7. 5 dkg vajat megolvasztunk, majd hozzárakjuk a lisztet és világos rántást készítünk belőle.
  8. Felöntjük a tej és a húsleveslé keverékével, jól elkeverjük és 3-5 percig tovább főzzük. (ha csomós marad vessük be a botmixert)
  9. Sózzuk, borsozzuk és adjunk hozzá szerecsendiót is.
  10. Keverjük hozzá a tojást és a reszelt sajtot is.
  11. A tésztánkat előmelegített sütőben (180 fok) 15 percig süssük elő.
  12. Ha kivettük a sütőből tegyük rá az előfőzött brokkolit és szórjuk meg a sonkával.
  13. Öntsük a tetejére a szószt és tegyük vissza a sütőbe, további 30 percre.
  14. 30 perc elteltével ismét kivesszük a pitét és ráütjük a 4 tojást, majd visszarakjuk a sütőbe egy 5-10 percre míg a tojás megsül.
  15. Ha elkészült pirospaprikával és apróra vágott petrezselyemmel szórjuk meg a tetejét.

2013. október 11., péntek

Banános torta


Egyszer régen készítettem egy banános kuglófot, de a kukában végezte. Azóta a banán tiltólistán szerepelt, kizárt, hogy én azt még egyszer sütihez felhasználom. Most viszont megláttam ezt a receptet egy Németországban vásárolt újságban, azon nyomban bejelöltem, hogy ezt valamikor kipróbálom. Eredetileg egy piskótára kerül a krém, kúp alakban, azon csokimáz. Szóval nem muszáj hozzá kettőt sütni, de nekem így alakult. A süti elkészítése nem bonyolult, csak a leírása lett túl hosszú.

Krém hozzávalói:
  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 3 evőkanál cukor
  • 5 dl tej
  • 25 dkg vaj (puha)
  • 5 dkg kókuszreszelék
  • 3-4 banán
Piskóta hozzávalói 2x:
  • 2 egész tojás
  • 10 dkg kristálycukor
  • 4 evőkanál  hideg víz
  • 10 dkg liszt
  • 1/2 csomag sütőpor
  • 1/2 csomag vaníliás cukor
  • csipet só
Csokimáz hozzávalói:
  • 1 dl tejszín
  • 10 dkg étcsoki apróra vágva
  • 2 kiskanál vaj 
Elkészítése:
  1. A pudingot a cukorral és pár kanál tejjel simára keverjük, majd a többi tejjel felfőzzük, utána szobahőmérsékleten hűlni hagyjuk.
  2. A tojásokat a cukorral, vaníliás cukorral és a hideg vízzel habosra keverjük.
  3. Hozzáadjuk a lisztet, sütőport, csipet sót és alacsony fokozaton óvatosan belekeverjük.
  4. Kivajazott, lisztezett tortaformába öntjük és 180 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt megsütjük.
  5. Ugyan így megsütjük a második piskótát is.
  6. A szobahőmérsékletű, puha vajat 8-10 perc alatt nagyon habosra keverjük.
  7. Folyamatos keverés mellett hozzákanalazzuk a kihűlt pudingot, majd a kókuszreszeléket is beleszórjuk.
  8. A kihűlt piskóta köré teszünk egy tortagyűrűt.
  9. Az alsó piskótára kenünk egy vékony réteg krémet, majd a banánokat hosszában félbe vágjuk és lefektetjük a krémre, majd a maradék krémet is rákenjük.
  10. Tetejére rakjuk a második piskótát is, majd kb. 2 órára a hűtőbe helyezzük a tortánkat.
  11. A csokimázhoz a tejszínt felforraljuk, majd hozzárakjuk a felaprított étcsokit, vajat és addig keverjük, míg a csoki felolvad benne.
  12. Kenjük a torta tetejére a csokimázat, szórjuk meg kókuszreszelékkel, majd tegyük hűtőbe, hogy megszilárduljon.

2013. október 10., csütörtök

Mustáros csirkeragu

Hozzávalók: 
  • 50 dkg burgonya
  • 15 dkg zöldborsó
  • 20 dkg gomba
  • 1 fej hagyma
  • 40 dkg csirkemellfilé
  • 2 dl tej
  • 1 dl víz
  • 1-2 evőkanál mustár
  • 2 evőkanál étkezési keményítő
  • só, bors
Elkészítése:
  1. A burgonyát meghámozzuk, felkockázzuk és sós vízben puhára főzzük.
  2. A főzés utolsó 5 percében adjuk hozzá a borsót és a szintén felkockázott gombát.
  3. Felkockázzuk a hagymát és a csirkemellet.
  4. Pici olajon megsütjük a sózott, borsozott csirkemellet, majd egy szűrőlapáttal kivesszük a csirkecsíkokat.
  5. A visszamaradt olajon megdinszteljük a hagymát, majd felöntjük a víz és tej keverékével.
  6. Hozzáadjuk a mustárt, sózzuk, borsozzuk, majd a keményítőt is belekeverjük.
  7. Felforraljuk, majd összekeverjük a szószt a hússal, zöldségekkel.