2013. december 17., kedd

Samsung Smart Oven, avagy mit tud egy okossütő?


 

Ahogy azt már egy korábbi blogposztban elárultam, a gyártó hazai képviselete küldött nekem kipróbálásra egy Samsung Smart Ovent, így most kivételesen nem egy új recepttel, hanem egy konyhai készülék rövid bemutatójával jelentkezem. Az elnevezésből első blikkre körülbelül három dolog sejthető. Az egyik, hogy ez a készülék dél-koreai fejlesztők munkája, a másik, hogy az átlagnál feltehetően okosabb, a harmadik pedig az, hogy bár első pillantásra csak egy normál mikrónak tűnhet, a valóságban annál több, hiszen bizonyos mértékig egy normál sütőt is képes helyettesíteni. És akkor most egy kicsit részletesebben!


Maga a berendezés egy jókora darab (523x506x309 mm), tehát a kisebb konyhával rendelkezők a vásárlás előtt jobb, ha lemérik, hogy pontosan mekkora helyre próbálják majd becsúsztatni a készüléket. A minőségi rozsdamentes acélborítást kapott sütő szerencsére nemcsak kívül, hanem belül is jó méretes: a 32 literes térfogatnak (373x370x233 mm) köszönhetően még a nagyobb edények is elférnek benne.


De mitől smart, vagyis okos ez a masina? Nos, attól, hogy Smart Cook üzemmódban sem a hőfokot, sem pedig a sütési időt nem kell manuálisan beállítani, hanem ehelyett elég csak azt kiválasztani, hogy például fagyasztott pizzát, pattogatott kukoricát, vagy éppen süteményt szeretnénk melegíteni, vagy sütni (összesen 25 üzemmód érhető el). A szenzorok folyamatosan, másodpercenként figyelik a bent lévő ételek felületét, és azok hőmérsékletének megfelelően alakítják a sütési programot, ha pedig elkészült a művelet, akkor négy csippanást követően automatikusan leáll a sütés. Többféle dolgot is készítettem ily módon, a receptek és tapasztalatok hamarosan érkeznek itt a blogon, rögtön itt is van pár - spenótos rizs sütőtökkel, körtés muffin.


Kiolvasztáskor jó szolgálatot tehet a Smart Defrost funkció, amikor is hús, baromfi, hal, kenyér és gyümölcs opciók közül választhatunk, a többi beállítást pedig ezúttal is teljesen automatikusan elvégzi a gép. Slim Fry módban a grillt és a hőlégbefúvást kombinálja egymással a masina, ennek köszönhetően olaj nélkül süthetünk ételeket, melyek persze azért nem lesznek pontosan olyan ropogósak, mintha egy normál sütőben, vagy serpenyőben készítettük volna el őket, de azért elég jó végeredményt kapunk. 


Az automatikus kelesztési program révén pizza-, sütemény- és kenyértésztát is egyszerűen keleszthetünk, a többfázisú főzés lényege pedig nem más, mint hogy a sütő először kiolvasztja, aztán mikrohullámmal megsüti, végül pedig meg is grillezi az ételt, ezenkívül pedig még előmelegítési opciót is választhatunk. No persze az egyszerű manuális üzemmód sem hiányozhat, vagyis a nyomó- és tekerőgombos kezelőpanel révén beállítható a használni kívánt teljesítményszint (100-900 W), illetve a sütési idő (1-99 perc). Az alapcsomagban található többek közt egy 345 mm átmérőjű forgótányér, egy magas és egy alacsony állvány, valamint egy pirítótányér. Remek dolog, hogy a lefelé nyíló ajtajú sütő belseje kerámiabevonatú, így aztán a tisztítással sincsenek gondok.


Nagyon örültem, hogy a joghurtkészítésre is alkalmas okossütő mellett egy remek kis receptfüzetet is találtam, melyből néhány ételt gyorsan el is készítettem. A húsz recept között található többek közt croissant, padlizsán krémleves, spenótos vadrizs, brindzás sültkrumpli, muffin és karácsonyi gyümölcskenyér is - a részletek hamarosan. És a végére egy igen komoly negatívum: a néhány napos próbát követően sajnos vissza kellett adnom a Samsung Smart Ovent (MC32F606TCT), mely egyébként jelenleg mintegy 100 ezer forintos áron kapható a boltokban. Ki tudja, az utódja talán már arra is képes lesz, hogy Facebookon automatikusan posztolja az éppen elkészült ételek receptjét és fotóját? Azért remélem nem, mert akkor már rám sem lenne szükség! :)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése