Ezt a receptet az egyik kedvenc német oldalamon találtam és elsősorban a neve miatt akadt meg rajta a szemem. Mivel nálunk szódát csak a palacsintába szoktak rakni, ezért elhatároztam, hogy mindenképpen ki fogom próbálni a "szódavízsütit". Egy sima kevert tészta, könnyű elkészíteni, jó szaftos, ugyanakkor puha a tésztája. Tökéletes egy reggelihez vagy akár délutáni kávéhoz is.
Hozzávalók:
- 5 egész tojás
- 10 dkg kristálycukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 23 dkg liszt
- 3 dkg kakaópor
- 10 dkg darált mogyoró vagy dió
- 1 csomag sütőpor
- 1,5 dl olaj
- 1,5 dl szódavíz
- A tojásokat a keverőgép legerősebb fokozatával habosra keverjük.
- Hozzáadjuk a cukrokat és tovább keverjük.
- A szárazanyagokat összekeverjük, majd kanalanként a már jó habos tojásos részhez keverjük.
- Végül az olajat és a szódát öntjük a tésztánkhoz, majd ismét alaposan elkeverjük.
- Ezután egy kivajazott, zsemlemorzsázott 10x30cm méretű formába öntjük és előmelegített sütőben 30 percig 180 fokon, majd további 30 percig 150 fokon sütjük.
- Természetesen ellenőrizzük tűpróbával.
- Miután kisült, hűlni hagyjuk kb. 15-20 percet.
- Tetejét csokoládéval bevonjuk. Ehhez vízgőz felett 10 dkg csokit olvasztunk meg egy evőkanálnyi olajjal, majd a süteményünkre kenjük a mázat.
- Dekorálhatjuk színes cukorkával vagy aprított dióval, mogyoróval is.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése