2016. február 24., szerda

Sprudelkuchen


Ezt a receptet az egyik kedvenc német oldalamon találtam és elsősorban a neve miatt akadt meg rajta a szemem. Mivel nálunk szódát csak a palacsintába szoktak rakni, ezért elhatároztam, hogy mindenképpen ki fogom próbálni a "szódavízsütit". Egy sima kevert tészta, könnyű elkészíteni, jó szaftos, ugyanakkor puha a tésztája. Tökéletes egy reggelihez vagy akár délutáni kávéhoz is.

Hozzávalók:
  • 5 egész tojás
  • 10 dkg kristálycukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 23 dkg liszt
  • 3 dkg kakaópor
  • 10 dkg darált mogyoró vagy dió
  • 1 csomag sütőpor
  • 1,5 dl olaj
  • 1,5 dl szódavíz
Elkészítése:
  1. A tojásokat a keverőgép legerősebb fokozatával habosra keverjük.
  2. Hozzáadjuk a cukrokat és tovább keverjük.
  3. A szárazanyagokat összekeverjük, majd kanalanként a már jó habos tojásos részhez keverjük.
  4. Végül az olajat és a szódát öntjük a tésztánkhoz, majd ismét alaposan elkeverjük.
  5. Ezután egy kivajazott, zsemlemorzsázott 10x30cm méretű formába öntjük és előmelegített sütőben 30 percig 180 fokon, majd további 30 percig 150 fokon sütjük.
  6. Természetesen ellenőrizzük tűpróbával.
  7. Miután kisült, hűlni hagyjuk kb. 15-20 percet.
  8. Tetejét csokoládéval bevonjuk. Ehhez vízgőz felett 10 dkg csokit olvasztunk meg egy evőkanálnyi olajjal, majd a süteményünkre kenjük a mázat.
  9. Dekorálhatjuk színes cukorkával vagy aprított dióval, mogyoróval is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése