2016. február 12., péntek

Csokis-narancsos muffin


Hozzávalók:
  • 2 egész tojás
  • 12 dkg kristálycukor
  • 5 dkg olvasztott vaj
  • 20 dkg liszt
  • 3 dkg kakaópor
  • 1 csomag sütőpor
  • 2 dl narancslé
  • 1 narancs reszelt héja
  • fahéj, gyömbér
Elkészítése:
  1. A tojásokat a kristálycukorral keverőgép segítségével habosra keverjük.
  2. Közben megolvasztjuk a vajat és azt is hozzáadjuk.
  3. A szárazanyagokat kimérjük, majd kanalanként szintén az előzőekhez adagoljuk.
  4. Ezután a narancslével simára keverjük.
  5. Legvégül tetszőlegesen fűszerezzük egy narancs reszelt héjával, késhegynyi gyömbérrel, fahéjjal.
  6. Mini muffin formákba kanalazzuk, dekorálhatjuk csoki cseppekkel.
  7. Előmelegített sütőben 15-20 perc alatt 180 fokon készre sütjük.

2016. január 25., hétfő

Diós-habos kocka


Hozzávalók a tésztához:
  • 25 dkg finomliszt
  • fél csomag sütőpor
  • 16 dkg rama
  • 5 dkg porcukor
  • 5 tojás sárgája
Hozzávalók a tetejéhez:
  • 15 dkg szilvalekvár
  • 20 dkg kristálycukor
  • 20 dkg darált és aprított dió
  • 5 tojás fehérje
Elkészítése:
  1. A tészta hozzávalóit összekeverjük, összegyúrjuk, majd fél órát pihentetjük.
  2. Utána kinyújtjuk, majd egy 38x25 cm méretű kivajazott, lisztezett tepsibe fektetjük a tésztát.
  3. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt elősütjük.
  4. Ha kissé kihűlt tetejét megkenjük szilvalekvárral.
  5. A tojásfehérjéket elkezdjük habbá verni, majd 20 dkg kristálycukrot keverünk hozzá.
  6. Ezután 20 dkg darált és apróra vágott diót óvatosan hozzá forgatunk.
  7. A diós habot a lekvárra kenjük.
  8. 20 percre visszarakjuk még a sütőbe, de a sütő hőmérsékletét 160 fokra csökkentjük.

2016. január 12., kedd

Mákos mini kuglóf


Hozzávalók:
  • 1 egész tojás
  • 8 dkg kristálycukor
  • 10 dkg liszt
  • 5 dkg mák
  • 1 dl olaj
  • 2,5 dl tejföl
  • 1 kiskanál szódabikarbóna
  • 1 kis alma
Elkészítése:
  1. Az egész tojást a cukorral habosra keverjük.
  2. Összekeverjük a száraz anyagokat, majd azt is hozzákeverjük a tojásos részhez.
  3. Hozzáöntjük az olajat, tejfölt, majd durva reszelőn az almát is a masszához reszeljük.
  4. Egy 16 cm átmérőjű kuglóf formát kivajazunk, lisztezünk és beleöntjük a tésztánkat.
  5. Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 45 percig sütjük, tűpróbával ellenőrizzük.
  6. Miután kihűlt, kiborítjuk a formából.
  7. A kuglófunkat vízszintesen 3 részre vágjuk, megkenjük szilvalekvárral, majd újra összeillesztjük.
  8. Tetejére 10 dkg étcsokoládét olvasztunk vízgőz felett, egy kicsi olajjal.
  9. Beborítjuk a csokival, majd díszítjük kedvünk szerint fehér csokival.

2016. január 7., csütörtök

Vaníliás keksz


Hozzávalók:
  • 25 dkg liszt
  • 1 egész tojás
  • 12,5 dkg porcukor
  • 10 dkg Rama
  • 1/2 csomag sütőpor
Elkészítése:
  1. A hozzávalókat összekeverjük, összegyúrjuk.
  2. 2-3 mm vékonyra nyújtjuk, majd tetszőleges formákra szaggatjuk. 
  3. Sima tepsire rakosgatjuk a kiszaggatott sütiket.
  4. Vaníliás cukorral megszórjuk a tetejüket.
  5. Előmelegített sütőben 180 fokon 8-10 perc alatt készre sütjük.

2016. január 5., kedd

Almás mézes krémes


Hozzávalók a tésztához:
  • 15 dkg Rama margarin
  • 45 dkg liszt
  • 15 dkg porcukor
  • 1 csomag sütőpor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 2 tojás
  • tej
Hozzávalók a krémhez:
  • 3 dl tej
  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 15 dkg porcukor
  • 10 dkg vaj
Hozzávalók az almás részhez:
  • 5 dkg vaj
  • 1 kg alma reszelve
  • 10 dkg cukor
  • kevés fahéj
Elkészítése:
  1. A tészta alapanyagait egy kis tejjel összekeverjük, majd 3 részre osztjuk.
  2. Mindhármat kinyújtjuk és 3 egyforma méretű lapot sütünk belőle, vajazott, lisztezett tepsi hátán.
  3. Sütési idő kb. 6-8 perc, 180 fokon. (szép világosra sütjük)
  4. A pudingport a tejjel megfőzzük, hagyjuk kihűlni.
  5. A vajat a cukorral habosra keverjük, majd mikor már kihűlt a pudingos rész összekeverjük a kettőt.
  6. A reszelt almát megdinszteljük fahéjjal, cukorral.
  7. Az első tészta-lapra tesszük az almás részt, majd a második lapot.
  8. Arra kenjük a pudingos krémet végül befedjük a harmadik lappal.
  9. A tetejét porcukorral megszórjuk és hagyjuk pár órát puhulni az egészet.

2015. december 26., szombat

Gesztenyés keksztekercs


Hozzávalók a kekszes részhez:
  • 50 dkg darált keksz
  • 25 dkg olvasztott vaj
  • 15 dkg porcukor
  • 2 evőkanál kókuszreszelék
  • 2 kiskanál keserű kakaópor
  • 1,5 dl rum és tej keveréke tetszőleges arányban
Hozzávalók a gesztenyés részhez:
  • 25 dkg gesztenye massza
  • 12 dkg vaj
  • 10 dkg porcukor
  • 1 evőkanál rum
  • 1 teáskanál kókuszreszelék
Elkészítése:
  1. A kekszes rész hozzávalóit összekeverjük, összegyúrjuk, majd két részre osztjuk.
  2. A gesztenyés részhez a vajat, cukrot habosra keverjük, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót és tovább keverjük.
  3. A kekszes részt kb. A4-es méretűre nyújtjuk alufólia segítségével.
  4. Rákenjük a gesztenyés krém felét, majd ügyesen a hosszabbik oldalától kezdve feltekerjük.
  5. Ugyanígy készítjük el a másik tekercset is.
  6. Ezután hűtőbe rakjuk, majd pár óra múlva bevonjuk csokimázzal. 
  7. Kb. 10-15 dkg csokit olvasztunk hozzá.
  8. Hűtve tároljuk, hidegen szeleteljük.