Hozzávalók:
- 25 dkg liszt
- 1 egész tojás
- 12,5 dkg porcukor
- 10 dkg Rama
- 1/2 csomag sütőpor
Elkészítése:
- A hozzávalókat összekeverjük, összegyúrjuk.
- 2-3 mm vékonyra nyújtjuk, majd tetszőleges formákra szaggatjuk.
- Sima tepsire rakosgatjuk a kiszaggatott sütiket.
- Vaníliás cukorral megszórjuk a tetejüket.
- Előmelegített sütőben 180 fokon 8-10 perc alatt készre sütjük.
Hozzávalók a tésztához:
- 15 dkg Rama margarin
- 45 dkg liszt
- 15 dkg porcukor
- 1 csomag sütőpor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 2 tojás
- tej
Hozzávalók a krémhez:
- 3 dl tej
- 1 csomag vaníliás pudingpor
- 15 dkg porcukor
- 10 dkg vaj
Hozzávalók az almás részhez:
- 5 dkg vaj
- 1 kg alma reszelve
- 10 dkg cukor
- kevés fahéj
Elkészítése:
- A tészta alapanyagait egy kis tejjel összekeverjük, majd 3 részre osztjuk.
- Mindhármat kinyújtjuk és 3 egyforma méretű lapot sütünk belőle, vajazott, lisztezett tepsi hátán.
- Sütési idő kb. 6-8 perc, 180 fokon. (szép világosra sütjük)
- A pudingport a tejjel megfőzzük, hagyjuk kihűlni.
- A vajat a cukorral habosra keverjük, majd mikor már kihűlt a pudingos rész összekeverjük a kettőt.
- A reszelt almát megdinszteljük fahéjjal, cukorral.
- Az első tészta-lapra tesszük az almás részt, majd a második lapot.
- Arra kenjük a pudingos krémet végül befedjük a harmadik lappal.
- A tetejét porcukorral megszórjuk és hagyjuk pár órát puhulni az egészet.
Hozzávalók a kekszes részhez:
- 50 dkg darált keksz
- 25 dkg olvasztott vaj
- 15 dkg porcukor
- 2 evőkanál kókuszreszelék
- 2 kiskanál keserű kakaópor
- 1,5 dl rum és tej keveréke tetszőleges arányban
Hozzávalók a gesztenyés részhez:
- 25 dkg gesztenye massza
- 12 dkg vaj
- 10 dkg porcukor
- 1 evőkanál rum
- 1 teáskanál kókuszreszelék
Elkészítése:
- A kekszes rész hozzávalóit összekeverjük, összegyúrjuk, majd két részre osztjuk.
- A gesztenyés részhez a vajat, cukrot habosra keverjük, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót és tovább keverjük.
- A kekszes részt kb. A4-es méretűre nyújtjuk alufólia segítségével.
- Rákenjük a gesztenyés krém felét, majd ügyesen a hosszabbik oldalától kezdve feltekerjük.
- Ugyanígy készítjük el a másik tekercset is.
- Ezután hűtőbe rakjuk, majd pár óra múlva bevonjuk csokimázzal.
- Kb. 10-15 dkg csokit olvasztunk hozzá.
- Hűtve tároljuk, hidegen szeleteljük.
Hozzávalók a barna részhez:
- 50 dkg darált keksz
- 15 dkg porcukor
- 5 dkg keserű kakaópor
- 2 evőkanál lekvár
- 10 dkg olvasztott vaj
- 2 dl tej
Hozzávalók a fehér részhez:
- 15 dkg porcukor
- 20 dkg puha vaj
- 2 csomag vaníliás cukor
- 10 dkg kókuszreszelék
Elkészítése:
- A barna rész hozzávalóit kimérjük, jó alaposan összedolgozzuk és két részre szedjük.
- A fehér részhez a puha vajat habosra keverjük a porcukorral és vaníliás cukorral, majd hozzáadjuk a kókuszreszeléket is.
- Egy A4-es méretű alufóliát megszórunk porcukorral, majd az egyik barna részt kinyújtjuk akkorára.
- Ezután a fele fehér krémet egyenletesen elkenjük rajta, végül óvatosan az alufólia segítségével feltekerjük a tekercsünket.
- Ezt ismételjük meg a második tésztánál is.
- Végül hűtőben pihentetjük egy éjszakát.
Hozzávalók:
- 2 csipet só
- 50 dkg liszt
- 5 dkg vaj
- 2 egész tojás
- 5 dkg porcukor
- 2,4 dl tej
- 4 dkg élesztő
- 1 citrom héja
Elkészítése:
- A hozzávalókat egy tálba mérjük, majd a keverőgép dagasztó karjával jó alaposan összekeverjük.
- Lefedve 1 órát kelesztjük.
- Ezután a tésztánkat kinyújtjuk kb. 2 cm vastagra és egy kör alakú pogácsaszaggatóval hulladék nélkül kiszaggatjuk.
- Egy kör alakú tortaformát (28cm) kivajazunk és kilisztezünk, majd ebbe fektetjük be a pogácsákat. Vajat olvasztunk, ezzel megkenjük a tetejét, majd darált dió, kristálycukor és kevéske citrom reszelt héjának a keverékével megszórjuk.
- A maradék pogácsát a tetejére rakjuk, majd ezt is megkenjük olvasztott vajjal és megszórjuk a diós keverékkel.
- Ezután újabb 30 percet kelesztjük.
- Előmelegített sütőben 180 fokon, kb. 30 perc alatt szép aranybarnára sütjük.
- Vanília sodóval tálaljuk.
Hozzávalók:
- 5 db vilmoskörte
- 1,5 dl fehérbor
- 8 dl víz
- 2 dl tejszín
- 3 evőkanál cukor
- csipet só
- 1 evőkanál vaníliás pudingpor
- 1 citrom héja
- fél citrom leve
- pár szem szegfűszeg, fahéj
Elkészítése:
- Egy kicsi edénybe beleöntjük a bort és a fűszerekkel (szegfűszeg, fahéj, citrom héja) felforraljuk.
- A körtéket meghámozzuk, apró kockára vágjuk, közben a vizet feltesszük forrni egy másik edénybe.
- A forró vízbe csipet sót és pár kanál cukrot teszünk, majd hozzáadjuk a felkockázott körténket.
- Leszűrjük a forralt bort, majd a leveshez adjuk.
- Ezután egy evőkanálnyi pudingot elkeverünk a tejszínnel, majd ezt is a levesünkhöz adjuk.
- Belenyomjuk a citrom levét, ha kell még utána ízestjük cukorral.
- Egyet forralunk rajta, majd kihűtjük.
- Tejszínhabbal és fahéjjal tálaljuk.