2016. január 7., csütörtök

Vaníliás keksz


Hozzávalók:
  • 25 dkg liszt
  • 1 egész tojás
  • 12,5 dkg porcukor
  • 10 dkg Rama
  • 1/2 csomag sütőpor
Elkészítése:
  1. A hozzávalókat összekeverjük, összegyúrjuk.
  2. 2-3 mm vékonyra nyújtjuk, majd tetszőleges formákra szaggatjuk. 
  3. Sima tepsire rakosgatjuk a kiszaggatott sütiket.
  4. Vaníliás cukorral megszórjuk a tetejüket.
  5. Előmelegített sütőben 180 fokon 8-10 perc alatt készre sütjük.

2016. január 5., kedd

Almás mézes krémes


Hozzávalók a tésztához:
  • 15 dkg Rama margarin
  • 45 dkg liszt
  • 15 dkg porcukor
  • 1 csomag sütőpor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 2 tojás
  • tej
Hozzávalók a krémhez:
  • 3 dl tej
  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 15 dkg porcukor
  • 10 dkg vaj
Hozzávalók az almás részhez:
  • 5 dkg vaj
  • 1 kg alma reszelve
  • 10 dkg cukor
  • kevés fahéj
Elkészítése:
  1. A tészta alapanyagait egy kis tejjel összekeverjük, majd 3 részre osztjuk.
  2. Mindhármat kinyújtjuk és 3 egyforma méretű lapot sütünk belőle, vajazott, lisztezett tepsi hátán.
  3. Sütési idő kb. 6-8 perc, 180 fokon. (szép világosra sütjük)
  4. A pudingport a tejjel megfőzzük, hagyjuk kihűlni.
  5. A vajat a cukorral habosra keverjük, majd mikor már kihűlt a pudingos rész összekeverjük a kettőt.
  6. A reszelt almát megdinszteljük fahéjjal, cukorral.
  7. Az első tészta-lapra tesszük az almás részt, majd a második lapot.
  8. Arra kenjük a pudingos krémet végül befedjük a harmadik lappal.
  9. A tetejét porcukorral megszórjuk és hagyjuk pár órát puhulni az egészet.

2015. december 26., szombat

Gesztenyés keksztekercs


Hozzávalók a kekszes részhez:
  • 50 dkg darált keksz
  • 25 dkg olvasztott vaj
  • 15 dkg porcukor
  • 2 evőkanál kókuszreszelék
  • 2 kiskanál keserű kakaópor
  • 1,5 dl rum és tej keveréke tetszőleges arányban
Hozzávalók a gesztenyés részhez:
  • 25 dkg gesztenye massza
  • 12 dkg vaj
  • 10 dkg porcukor
  • 1 evőkanál rum
  • 1 teáskanál kókuszreszelék
Elkészítése:
  1. A kekszes rész hozzávalóit összekeverjük, összegyúrjuk, majd két részre osztjuk.
  2. A gesztenyés részhez a vajat, cukrot habosra keverjük, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót és tovább keverjük.
  3. A kekszes részt kb. A4-es méretűre nyújtjuk alufólia segítségével.
  4. Rákenjük a gesztenyés krém felét, majd ügyesen a hosszabbik oldalától kezdve feltekerjük.
  5. Ugyanígy készítjük el a másik tekercset is.
  6. Ezután hűtőbe rakjuk, majd pár óra múlva bevonjuk csokimázzal. 
  7. Kb. 10-15 dkg csokit olvasztunk hozzá.
  8. Hűtve tároljuk, hidegen szeleteljük.

2015. október 23., péntek

Kókusztekercs


Hozzávalók a barna részhez:
  • 50 dkg darált keksz
  • 15 dkg porcukor
  • 5 dkg keserű kakaópor
  • 2 evőkanál lekvár
  • 10 dkg olvasztott vaj
  • 2 dl tej
Hozzávalók a fehér részhez:
  • 15 dkg porcukor
  • 20 dkg puha vaj
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 10 dkg kókuszreszelék
Elkészítése:
  1. A barna rész hozzávalóit kimérjük, jó alaposan összedolgozzuk és két részre szedjük.
  2. A fehér részhez a puha vajat habosra keverjük a porcukorral és vaníliás cukorral, majd hozzáadjuk a kókuszreszeléket is.
  3. Egy A4-es méretű alufóliát megszórunk porcukorral, majd az egyik barna részt kinyújtjuk akkorára.
  4. Ezután a fele fehér krémet egyenletesen elkenjük rajta, végül óvatosan az alufólia segítségével feltekerjük a tekercsünket.
  5. Ezt ismételjük meg a második tésztánál is.
  6. Végül hűtőben pihentetjük egy éjszakát. 

2015. október 12., hétfő

Aranygaluska


Hozzávalók:
  • 2 csipet só
  • 50 dkg liszt
  • 5 dkg vaj
  • 2 egész tojás
  • 5 dkg porcukor
  • 2,4 dl tej
  • 4 dkg élesztő
  • 1 citrom héja
Elkészítése:
  1. A hozzávalókat egy tálba mérjük, majd a keverőgép dagasztó karjával jó alaposan összekeverjük.
  2. Lefedve 1 órát kelesztjük.
  3. Ezután a tésztánkat kinyújtjuk kb. 2 cm vastagra és egy kör alakú pogácsaszaggatóval hulladék nélkül kiszaggatjuk.
  4. Egy kör alakú tortaformát (28cm) kivajazunk és kilisztezünk, majd ebbe fektetjük be a pogácsákat. Vajat olvasztunk, ezzel megkenjük a tetejét, majd darált dió, kristálycukor és kevéske citrom reszelt héjának a keverékével megszórjuk.
  5. A maradék pogácsát a tetejére rakjuk, majd ezt is megkenjük olvasztott vajjal és megszórjuk a diós keverékkel.
  6. Ezután újabb 30 percet kelesztjük.
  7. Előmelegített sütőben 180 fokon, kb. 30 perc alatt szép aranybarnára sütjük.
  8. Vanília sodóval tálaljuk.

2015. szeptember 26., szombat

Hideg körte leves fehérborral


Hozzávalók:
  • 5 db vilmoskörte
  • 1,5 dl fehérbor
  • 8 dl víz
  • 2 dl tejszín
  • 3 evőkanál cukor
  • csipet só
  • 1 evőkanál vaníliás pudingpor
  • 1 citrom héja
  • fél citrom leve
  • pár szem szegfűszeg, fahéj
Elkészítése:
  1. Egy kicsi edénybe beleöntjük a bort és a fűszerekkel (szegfűszeg, fahéj, citrom héja) felforraljuk.
  2. A körtéket meghámozzuk, apró kockára vágjuk, közben a vizet feltesszük forrni egy másik edénybe.
  3. A forró vízbe csipet sót és pár kanál cukrot teszünk, majd hozzáadjuk a felkockázott körténket.
  4. Leszűrjük a forralt bort, majd a leveshez adjuk.
  5. Ezután egy evőkanálnyi pudingot elkeverünk a tejszínnel, majd ezt is a levesünkhöz adjuk.
  6. Belenyomjuk a citrom levét, ha kell még utána ízestjük cukorral.
  7. Egyet forralunk rajta, majd kihűtjük.
  8. Tejszínhabbal és fahéjjal tálaljuk.