2013. november 30., szombat

Lasagne


Pár éve Olaszországban rendeltem lasagnet, gondoltam most megtudom milyen az Igazi. Hát nagyot tévedtem, csak egy paradicsomos-húsos-tésztás valamit kaptam ami távolról sem volt finomnak nevezhető. Ez a recept viszont megállná a helyét akár egy olasz, akár egy magyar étteremben is, nekem ez a tökéletes lasagne, amivel tuti nem okoznánk csalódást senkinek. Próbáljátok ki!

Hozzávalók a húsos részhez:
  • 4 evőkanál olaj
  • 50 dkg darált hús
  • 15 dkg sárgarépa
  • 5 dkg fehérrépa
  • 15 dkg gomba
  • 2 paradicsom
  • 3 dl paradicsompüré
  • 1 db vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • só, bors
  • 1 kiskanál kakukkfű
  • 1 kiskanál oregánó
  • 4+4 evőkanál víz
Hozzávalók a besamel mártáshoz:
  • 10 dkg vaj
  • 1 l tej
  • 6 dkg liszt
  • fehérbors
  • szerecsendió
Egyéb hozzávalók:
  • 1 csomag lasagne tészta
  • 30-50 dkg trappista sajt
Elkészítése:
  1. Először a hagymát, fokhagymát, répát, gombát szeleteljük fel apróra.
  2. Pici olajon kezdjük el üvegesre pirítani a hagymát, majd préseljük hozzá a 4 gerezd fokhagymát is, és ha kell tegyünk hozzá pár kanál vizet.
  3. Adjuk hozzá a fehér és sárgarépát, rápirítunk.
  4. Hozzárakjuk a darált húst, sózzuk, borsozzuk.
  5. Vágjuk apró kockákra a paradicsomot. (én meg szoktam pucolni)
  6. Adjuk hozzá a gombát, paradicsomot és pároljuk tovább, míg megpuhulnak a zöldségek.
  7. Öntsük rá a paradicsompürét, majd fűszerezzük oregánóval, kakukkfűvel, ha kell megint sózzuk, borsozzuk, majd tegyük félre.
  8. Készítsük el a besamel mártást is.
  9. A vajat egy kis edényben olvasszuk fel, majd tegyük hozzá a lisztet és pirítsuk világosra.
  10. Öntsük hozzá a tejet, főzzük sűrűre, majd fűszerezzük. (só, fehér bors, szerecsendió)
  11. Kivajazunk egy 20x25 cm-es jénait.
  12. Az aljára tészta kerül, arra besamel szószt kenünk, majd húsos ragut és megszórjuk reszelt sajttal.
  13. Ezt megismételjük még egyszer vagy kétszer. (nekem most csak két emeletes lett)
  14. Tetejére tészta kerül, amire ráöntjük a maradék besamel mártást és reszelt sajttal megszórjuk.
  15. Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 50 percig sütjük.
  16. Utána legjobb lenne még egy órát pihentetni, de mi sose tudunk annyit várni.

1 megjegyzés:

  1. Tisztelt Szerkesztő!

    Az elérhetőségét szeretném elkérni, ha módja van rá kérem küldje el a kzsolt@innofield.hu e-mail címre.

    Üdvözlettel:
    Kovács Zsolt
    Torkosborz.hu

    VálaszTörlés