2017. május 5., péntek

Kelt kuglóf II.


Már szerepel a blogon egy kelt kuglóf recept, amit még egyszer régen Anyu csinált, talán a Mama receptje alapján. Régóta emlegeti, hogy igazi kelt, kávéhoz való kalácsot szeretne csinálni, jó lenne egy recept hozzá... ez most olyan lett. A Svábházban Irén néni mutatta be a kalács készítés titkát, receptjét, amit másnap egyből el kellett készítenem itthon is. Az eredmény nagyon szuper lett, azt hiszem rendszeresen kell majd elkészítenem ezt a finom reggelire valót.

Hozzávalók:
  • 50 dkg liszt
  • 1,3 dl tej
  • 4 dkg élesztő
  • 4 tojás sárgája
  • 2 tojás fehérje
  • 1 citrom reszelt héja
  • 15 dkg olvasztott vaj
  • 15 dkg kristálycukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
Elkészítése:
  1. A tejet megmelegítjük, egy kanálnyi porcukrot keverünk hozzá, majd belemorzsoljuk az élesztőt.
  2. Kimérjük a lisztet, hozzárakjuk a tojások sárgáját, csipet sót, cukrot, belereszeljük a citrom héját.
  3. Ezután a fehérjét habbá verjük.
  4. Az élesztőt a lisztes részhez adjuk, majd elkeverjük.
  5. Hozzáadjuk a fehérjét is és lágy tésztává gyúrjuk.
  6. Fél órát meleg helyen kelesztjük.
  7. Egy kuglóf formát kizsírozunk, liszttel megkenjük.
  8. A tésztánkat kivesszük a kelesztőből, egy hurkát formázunk belőle, amit kicsit megtekerünk és belehelyezzük a kuglóf formába.
  9. Ezután újra meleg helyre tesszük és további 20 percig kelesztjük.
  10. Előmelegített sütőben, 180 fokon 35-40 perc alatt készre sütjük.
  11. Hagyjuk kihűlni, utána kiborítható a formából.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése