Nálunk Édesanyám készíti a bejglit, ezért itt az Ő általa készült bejgli képei láthatóak és az Ő receptjét írtam le. Előbb-utóbb én is biztos megpróbálkozom az elkészítésével, addig meg az evésben segítek. Nekünk ez a best of, puha, omlós, pont elég a töltelék és már langyosan nekiesünk a kóstolásnak, mert frissen a legfinomabb!
Hozzávalók:
- 1 kg liszt
- 15 dkg szobahőmérsékletű zsír
- 10 dkg puha/megolvasztott Rama
- 15 dkg porcukor
- 5 dkg élesztő
- 1,5 dl tej
- 1 kiskanál cukor
- kis szalalkáli
- 5 tojás sárgája
- 1 citrom reszelt héja
- 2-2,5 dl langyos tej
Elkészítése:
- A 1,5 dl langyos tejben egy pici cukorral felfuttatjuk az élesztőt.
- A többi hozzávalót egy tálba rakjuk elkezdjük összekeverni, majd hozzáadjuk az élesztős tejet is.
- Keverés közben még teszünk hozzá annyi tejet (2-2,5dl), hogy könnyen nyújtható tésztát kapjunk.
- Öt egyenlő részre osztjuk, kis cipókat formázunk és duplájára kelesztjük.
- Addig elkészítjük a töltelékeket.
- A cipókat kinyújtjuk (gáztepsi nagyságúra) és megkenjük a töltelékkel, majd szépen feltekerjük.
- Kizsírozott gáztepsibe helyezzük a rudakat szépen egymás mellé. Pont 5 rúdnak kell elférnie egymás mellett. Tetejüket megkenjük tojássárgájával.
- Előmelegített sütőben sütjük 180 fokon kb. 40 percig, míg szép barna nem lesz a teteje.
Diós töltelék hozzávalói:
- 30 dkg darált dió
- 20 dkg porcukor
- citrom héj
- egy kis őrölt szegfűszeg
- vaníliás cukor
- forró víz - hogy kenhető krémet kapjunk
Mákos töltelék hozzávalói:
- 30 dkg darált mák
- 20 dkg porcukor
- citrom héj
- egy kis őrölt szegfűszeg
- vaníliás cukor
- forró tej - hogy kenhető krémet kapjunk
Elkészítése:
- A kétfajta töltelék hozzávalóit külön-külön egy edénybe rakjuk.
- A diósra forró vizet, a mákosra forró tejet öntünk.
- Az 5 tojás fehérjét kemény habbá verjük, majd fele-fele arányban a két krémhez keverjük.
Sütés előtt |
Kész bejglik |
Tavalyi kép |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése