2013. december 8., vasárnap

Csokis-túrós torta

 

A saját szülinapomra elkészült az első marcipánnal bevont tortám. Már nagyon vártam, hogy végre legyen alkalmam hasznosítani a Kopenkánál tanultakat. Tortának most egy csokis-túrósat választottam.

Hozzávalók a piskótához:
  • 6 tojás
  • 25 dkg cukor
  • 1,5 csomag vaníliás cukor
  • 30 dkg liszt
  • 45 g keserű kakaópor
  • 1,5 csomag sütőpor
  • 22 dkg olvasztott vaj
  • 185 ml tej
  • csipet só
Elkészítése:
  1. A tojásokat a cukorral, vaníliás cukorral habosra keverjük.
  2. Közben kimérjük a száraz anyagokat és a tejet, vajat.
  3. Kanalanként adjuk hozzá a lisztes keveréket és közben felváltva öntsünk hozzá egy kis vajat és tejet.
  4. A masszát sütőpapírral bélelt tortaformába (26cm) öntjük és előmelegített (180 fok) sütőben 45 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük.
  5. Ha kihűlt a piskótánk szedjük ki a formából és vágjuk félbe. (vagy három részre)
Túrókrém hozzávalói:
  • 50 dkg túró
  • 1 pohár joghurt
  • 1 citrom héja
  • fél citrom leve
  • 12 dkg cukor
  • 40 ml víz
  • 8 g étkezési zselatin
  • 250 ml tejszín
Túrókrém elkészítése:
  1. A túrót egy villával összetörjük, ha kell botmixerrel.
  2. Hozzáadjuk a joghurtot, citrom héját, levét, cukrot, összekeverjük.
  3. A tejszínt habverővel habosra keverjük.
  4. A vízhez hozzárakjuk a zselatint és megmelegítjük, hogy elolvadjon a zselatin, majd lassan a tejszínhabhoz keverjük.
  5. Ezután a túrót is a habhoz adjuk és jól összekeverjük.
  6. A krémünk 2/3 részét a torta alsó lapjára kenjük, majd ráhelyezzük a tetejét és a maradékot a torta tetejére és az oldalára kenjük.
  7. Marcipánnal vagy akár csokimázzal is díszíthető.

2 megjegyzés: