2013. március 22., péntek

Narancsos-mandulás torta


Tészta hozzávalói:
  • 10 dkg liszt
  • 5 dkg étkezési keményítő
  • fél teáskanál sütőpor
  • 1 narancs reszelt héja
  • 1 citrom reszelt héja
  • 4 tojás
  • 15 dkg cukor 
  • 8 dkg olvasztott vaj
  • 5 dkg mandulaforgács
Öntet hozzávalói:
  • 1,5 dl frissen facsart narancslé (kb. 2 nagyobb narancsból)
  • 2 evőkanál narancslikőr (elmaradhat)
  • fél citrom leve
  • 1 evőkanál cukor
Elkészítése:
  1. A lisztet a keményítővel, a sütőporral és a megmosott narancs héjával összekeverjük.
  2. A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját a cukorral habosra keverjük, hozzáöntjük az olvasztott és langyosra hűlt vajat, majd beleforgatjuk a lisztes keveréket.
  3. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, és óvatosan a tésztamasszához keverjük.
  4. Egy kapcsos tortaformát kivajazunk, sütőpapírral kibéleljük, azt is kivajazzuk, megszórjuk a mandulaforgáccsal, és a mandulás alapra öntjük a tésztát.
  5. Előmelegített sütőben 180 fokon 25 perc alatt aranybarnára sütjük, ha kész, 10 percig a zárt ajtajú sütőben hagyjuk.
  6. A narancslevet a citromlével és a cukorral meglangyosítjuk, és ha fokozni akarjuk az élvezeteket, hozzáöntjük a narancslikőrt is.
  7. A langyosra hűlt süteményt tálra borítjuk, hogy a mandulás alja legyen felül, és lehúzzuk róla a sütőpapírt.
  8. A tésztába egy hurkapálcával több helyen beleszúrunk, és a narancslevet úgy öntjük rá, hogy a lyukakba befolyjon a lé, és a tészta beszívja.
  9. Tálaláskor a süti tetejét porcukorral és kevés mandulaforgáccsal megszórjuk, kínálhatunk mellé narancslekvárt vagy narancszselét és tejszínhabot is.
Pár évvel ezelőtti fotó

Fantás torta


Hozzávalók a piskótához:
  • 6 tojás
  • 100 g kristálycukor
  • 6 evőkanál víz
  • 85 g liszt
  • 25 g keserű kakaópor
  • 1 csomag sütőpor
  • 2 evőkanál olaj
Hozzávalók a túrókrémhez:
  • 50 dkg túró
  • 20 dkg porcukor
  • 18-20 dkg Rama
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 nagy citrom reszelt héja
Hozzávalók a Fantás részhez:
  • 7 dl szénsavas narancsos üdítőital
  • 2 csomag vanília puding
  • 1 evőkanál citromlé
Elkészítése:
  1. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük. A sárgáját a cukorral, vízzel habosra keverjük, hozzáadjuk a lisztet, kakaót, olajat, sütőport. Majd óvatosan hozzáforgatjuk a fehérjét is.
  2. Kikent, lisztezett tepsibe/tortaformába öntjük. 180 fokon kb. 30 percig sütjük.
  3. Közben elkészítjük a túrókrémet és a fantás pudingot.
  4. A 20 dkg margarint és a 20 dkg porcukrot habosra keverjük, hozzáadjuk a túrót. Ízesítjük reszelt citromhéjjal és vaníliás cukorral. Az egészet simára keverjük.
  5. Fanta tető: 7 dl fantát öntünk egy edénybe, majd hozzáadunk 2 csomag pudingport és folyamatos keverés mellett sűrű krémesre főzzük. Teszünk bele egy kis citromlét is. (én ebbe cukrot nem teszek, mivel a Fanta elég édes)
  6. Langyosra hűtjük.
  7. A kihűlt piskótára kenjük a túrókrémet, és a krém tetejére a fantát. Hűtőben tároljuk.

2013. március 18., hétfő

Gombóc Artúr kókuszgolyó

Hozzávalók:
  • 50 dkg háztartási keksz
  • 30 dkg porcukor
  • 20 dkg vaj
  • 4 evőkanál kakaó
  • kb. 2 dl tej
  • kókuszreszelék
Elkészítése:
  1. A hozzávalókat egy tálba rakjuk és összekeverjük, hogy ragacsos, formázható masszát kapjunk.
  2. Kis golyókat formálunk és kókuszreszelékbe hempergetjük őket.

2013. március 16., szombat

Marcipános muffin


Hozzávalók:
  • 15 dkg  marcipán (fehér)
  • 10 dkg rama
  • 10 dkg cukor
  • 15 dkg liszt
  • 2 tojás
  • 1 citrom héja
  • 1 kiskanál sütőpor
  • 2 evőkanál mandula aroma (színtelen)
  • 50 ml tej


Elkészítése:
  1. A margarint langyosra olvasztjuk, egy tálban robotgéppel elkeverjük a cukorral, mandulaaromával, tojással.
  2. Belereszeljük a marcipánt (a reszelő nagy lyukú oldalán) és a citromhéjat. (Célszerű a marcipánt 10 percre betenni a mélyhűtőbe, így könnyebb lereszelni.)
  3. Egy másik tálba kimérjük a lisztet, összekeverjük a sütőporral, egy csipet sóval.
  4. Hozzákeverjük a lisztes keveréket is, majd a tejet.
  5. Papírkapszlikkal kibéleljük a muffin sütőformát, a tésztát egyenlően szétosztjuk benne.
  6. Előmelegített sütőben 20-25 percig 175 fokon sütjük.
  7. Dekorációként tejszínhab és cukordísz kerülhet rá.

2013. március 5., kedd

Sült túrótorta


Tészta hozzávalói:
  • 7 dkg vaj
  • 1 tojás
  • 7 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 15 dkg liszt
  • 1 teáskanál sütőpor
Túrótöltelék hozzávalói:
  • 10 dkg vaj
  • 10 dkg cukor
  • 3 tojás
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 pici só
  • 50 dkg túró 
  • 1 pohár tejföl (kb. 150g)
  • 1 kiskanál étkezési keményítő 
Elkészítése:
  1. Összekeverjük a tészta hozzávalóit, először a vajat, tojást, cukrot.
  2. Hozzáadjuk a lisztet, sütőport és tovább keverjük.
  3. Nagy kapcsos (28cm)  tortaformába nyújtjuk a tésztát.
  4. Ezután szétválasztjuk a tojásokat, a fehérjét habbá verjük.
  5. A többi hozzávalót egyben összekeverjük, majd hozzáadjuk a habot is.
  6. A túrótölteléket a tortaformába öntjük a tészta tetejére.
  7. Előmelegített sütőben 180 fokon 45 percig sütjük.

Dekorálni is lehet például francia drazséval
Dekoráció Lilla 6. szülinapjára

2013. március 4., hétfő

Franciadrazsés süti

Hozzávalók:
  • 25 dkg vaj
  • 25 dkg porcukor
  • 50 dkg liszt
  • 2 egész tojás
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • csipet só
  • 5 g sütőpor
  • citrom reszelt héja
  • csipet szódabikarbóna
Elkészítése:
  1. Habosra keverjük a puha vajat a cukorral, vaníliás cukorral.
  2. Hozzáadjuk a két tojást.
  3. Ezután a lisztet, sütőport, sót is hozzáadjuk, simára keverjük.
  4. Fél órát szobahőmérsékleten pihentetjük, majd a nyomóba töltjük és sima, tiszta tepsire kinyomkodjuk a formákat, dekoráljuk cukorkával.
  5. Ízesíthetjük a tésztát kakaóval vagy citrommal, mézeskalács fűszerkeverékkel, stb.
  6. 180 fokra előmelegített sütőben, 10-15 perc alatt készre sütjük.
  7. Miután kisült egyből egy kés segítségével meglazítjuk a virágokat, mert hidegen már törik.