2016. május 26., csütörtök

Lúdláb pite



A hétvégén Székesfehérváron jártunk, ahol egész véletlenül belebotlottunk az" Édes fesztiválba". Az egyik standnál gyönyörű pitéket láttunk és kóstoltunk. Volt csokis, citromos, gyümölcsös, sós, kicsi és nagy egyaránt. Mivel nagyon ízlett nekünk és a Család amúgy is szereti a csokis dolgokat, ezért elhatároztam, hogy itthon is készítek hasonlót. Az alapja egy sima linzer, amit a lúdláb torta krémjével és meggyel töltöttem meg. Teteje tetszőlegesen díszíthető, rusztikusra vagy épp modernebbre.

Hozzávalók a pitéhez:
  • 10 dkg porcukor
  • 20 dkg vaj
  • 30 dkg liszt
Hozzávalók a krémhez:
  • 4 dl Meggle habtejszín
  • 20 dkg ét- és tejcsokoládé ízléstől függően
  • 1 üveg meggybefőtt
  • 10 dkg csokoládé a tetejére
Elkészítése:
  1. Először a tejszínt felforraljuk, majd hozzárakjuk a kockákra tört csokoládét és elkeverjük, míg szép sima, egyenletes állagú krémet kapunk.
  2. Ezután legalább 4 órára hűtőbe rakjuk a csokikrémet.
  3. Elkészítjük a pitét. A hozzávalókat kimérjük, összegyúrjuk.
  4. Kinyújtjuk, majd kibélelünk vele egy kivajazott piteformát. A maradékból tetszőlegesen virágot vagy szívecskéket süthetünk.
  5. Előmelegített sütőben 180 fokon, 15 perc alatt megsütjük.
  6. A kihűtött krémet habverővel habosra keverjük.
  7. A piteformába tesszük a krém harmadát, teleszórjuk kimagozott meggyel, majd a maradék krémmel befedjük.
  8. Tetejét tetszőlegesen olvasztott csokoládéval, meggyel, linzerkével díszíthetjük.

2016. május 9., hétfő

Túrós-meggyes kalács csiga



Hozzávalók a kelt tésztához:
  • 60 dkg liszt
  • 2 dl tej
  • 10 dkg kristálycukor
  • 3 dkg élesztő
  • 4 dkg vaj
  • 4 dkg zsír
  • 2 evőkanál tejföl
  • 1 egész tojás
  • 2 csipet só
Hozzávalók a töltelékhez:
  • 45-50 dkg túró
  • 1 citrom reszelt héja
  • 10 dkg porcukor
  • 1 tojás sárgája
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • meggy
  • búzadara
Elkészítése:
  1. Először a kelt tésztát gyúrjuk be.
  2. A tejet melegítsük meg, keverjünk hozzá egy kanál cukrot, majd morzsoljuk bele az élesztőt. Tegyük félre.
  3. A többi hozzávalót mérjük ki, kezdjük el összekeverni, majd adjuk hozzá a felfuttatott élesztős tejet.
  4. Összedolgozzuk, könnyű, lágy tésztát kapunk, majd duplájára kelesztjük.
  5. Elkészítjük a túrós tölteléket, a túrót, porcukorral, tojás sárgájával és ízesítőkkel alaposan összekeverjük.
  6. A tésztánkat lisztezett felületen kinyújtjuk, 3-4 mm vékonyra, téglalap alakúra.
  7. 3 db kb. 10 cm széles csíkra vágjuk.
  8. A túró tölteléket a csíkok közepére pakoljuk, egyformán elosztjuk, tetejére meggyet rakunk, majd megszórjuk búzadarával.
  9. A tésztánkat hosszában összefogjuk, összecsípjük. Az így kapott hosszú kígyónkat egy sütőpapírral bélelt gáztepsire elkezdjük csiga alakban feltekerni. Az illesztés lefelé legyen, hogy ne nyíljon szét.
  10. Majd a másik két tekercset is összecsípjük, feltekerjük az előzőekhez hasonlóan.
  11. 15 percet állni hagyjuk, tetejét megkenjük a maradék tojásfehérjével.
  12. Hideg sütőbe rakjuk, amit bekapcsolunk 180 fokra és 40 perc alatt készre sütjük.
Így készül
Sütés előtt és után

2016. május 7., szombat

Tejberizses-málnás torta


Hozzávalók a piskótához:
  • 4 tojás
  • 20 dkg kristálycukor
  • 6 evőkanál víz
  • 20 dkg liszt
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 csomag sütőpor
    Hozzávalók a tejberizshez:
    • 1 liter tej
    • 13 dkg cukor
    • 1 kiskanál vaj
    • 2 félbehasított vaníliás rúd kikapart magja
    • reszelt citromhéj
    • 21 dkg rizs
    Egyéb hozzávalók:
    • 2 dl tejszín
    • 1 dl víz
    • 2 kiskanál étkezési zselatin (zacskó fele)
    • 50 dkg málna
    • 2 csomag piros tortazselatin
    Elkészítése:
    1. Először a piskótát készítjük el. A tojásokat, a cukorral és a vízzel nagyon habosra keverjük.
    2. Hozzákeverjük a lisztet, sütőport.
    3. Kivajazott, lisztezett tortaformába öntjük és előmelegített (180 fok) sütőben 30 perc alatt készre sütjük.
    4. A rizst enyhén sós vízben előfőzzük 3 percig, majd leszűrjük, lecsepegtetjük.
    5. A tejet felforraljuk a cukorral és a többi hozzávalóval, majd hozzáadjuk a rizst.
    6. Többször megkevergetve egészen puhára, ragacsosra főzzük.
    7. A piskótánkat félbe vágjuk.
    8. A tejszínből habot keverünk, majd a kihűlt tejberizzsel összekeverjük.
    9. Egy pici vizet felmelegítünk, majd hozzákeverjük a zselatint, végül ezt a rizses masszánkhoz adjuk.
    10. Egy tortakarikát teszünk a piskóta alsó része köré, majd a krémet beleöntjük, elsimítjuk. Rátesszük a torta tetejét.
    11. A torta tetejére ráfektetjük a málnaszemeket, végül a zselatint a megadott módon elkészítjük és ráöntjük.
    12. Hűtőben egy éjszakán át hűtjük.

    2016. április 30., szombat

    Tavaszi pite


    Hozzávalók a tésztához:
    • 25 dkg liszt
    • 15 dkg vaj
    • 1 tojás
    • 1 kiskanál só
    • 1 csipet cukor
    • 1 evőkanál tej
    Hozzávalók a tetejéhez:
    • 1 csomag zöldspárga
    • 1 csokor újhagyma
    • 1 kápia paprika
    • 4 tojás
    • 2,5 dl tejszín
    • 20 dkg sonka
    • 1 csokor petrezselyem
    • szerecsendió
    • só, bors
    • 10 dkg cheddar és trappista sajt vegyesen
    Elkészítése:
    1. A tészta hozzávalóit kimérjük, kézzel összegyúrjuk, majd egy alufóliába csomagoljuk és kb. 1 órára a hűtőbe tesszük.
    2. Egy óra letelte után kinyújtjuk és egy piteformát kibélelünk vele, hogy legyen egy kis pereme is.
    3. Befedjük sütőpapírral és sütőbabbal (én egy kisebb tortaformát raktam bele), hogy ne púposodjon fel.
    4. Előmelegített sütőben 200 fokon, 15 perc alatt elősütjük.
    5. A spárgának a fás részét levágjuk, a többit 1,5 cm-es darabokra vágjuk és egy serpenyőben, pici olajon, egy kiskanál cukorral megpároljuk.
    6. Felvágjuk az újhagymát, paprikát felkockázzuk.
    7. Egy tálba felütjük a 4 tojást, ráöntjük a tejszínt és egy villa segítségével elkeverjük.
    8. Hozzáadjuk a zöldségeket, az apróra vágott petrezselymet.
    9. A kockákra vágott gépsonka is mehet bele.
    10. Fűszerezzük, majd reszelünk bele a kétfajta sajtból is.
    11. Hozzáadjuk a megpuhult spárgát.
    12. Az elősütött tésztánkra öntjük a tejszínes-zöldséges szószt, majd további 25-30 perc alatt készre sütjük.

    2016. április 26., kedd

    Orosz almatorta



    Hozzávalók:
    • 4 egész tojás
    • 20 dkg cukor
    • 1 csomag vaníliás cukor
    • 10 dkg vaj
    • 25 dkg liszt
    • fél csomag sütőpor
    • 2 narancs reszelt héja
    • csipet só
    • 4-5 szem alma
    Elkészítése:
    1. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéből egy csipet sóval habot verünk.
    2. A sárgáját a cukorral, vaníliás cukorral habosra keverjük.
    3. Kimérjük a lisztet, hozzámorzsoljuk a vajat, sütőport, majd a habos sárgájához keverjük.
    4. Ezután belereszeljük a narancsok héját.
    5. Végül óvatosan összeforgatjuk a fehérjével.
    6. Az almákat meghámozzuk, kivágjuk a magházat.
    7. Egy kivajazott, kilisztezett tortaformába öntjük a tésztánkat, majd az almákat vékony szeletekre vágjuk.
    8. Az almaszeleteket függőlegesen a tésztába szúrjuk, körbe, körbe egész közel egymáshoz.
    9. Tetejét megszórjuk kristálycukorral és fahéjjal.
    10. Előmelegített sütőben, 180 fokon körülbelül 1 óra alatt készre sütjük.
    11. Ellenőrizzük tűpróbával, mivel az alma miatt nehezen sül át a közepe.
    12. Miután kihűlt, porcukorral megszórva tálaljuk.

    2016. április 18., hétfő

    Donauwelle - Dunai hullám


    Hozzávalók a piskótához:
    • 4 tojás
    • 15 dkg kristálycukor
    • 1 dl olaj
    • 1 dl meleg víz
    • 25 dkg liszt
    • 1 zacskó sütőpor
    • csipet só
    • 1 üveg meggy befőtt
    Hozzávalók a krémhez:
    • 2 zacskó vanília ízű pudingpor
    • 6 dl tej
    • 16 dkg vaj
    • 5 dkg porcukor
    Piskóta elkészítése:
    1. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéből habot verünk. 
    2. 4 tojás sárgáját 15 dkg kristálycukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk az olajat és a meleg vizet.
    3. Hozzákeverjük a lisztet és a sütőport, csipet sót.
    4. Ezután óvatosan a felvert tojások habját is hozzákeverjük.
    5. Közben egy tepsit kivajazunk, lisztezünk. A tészta felét beleöntjük, majd a maradékhoz 2 kiskanál kakaóport keverünk és ezt a tésztát a fehérre kanalazzuk.
    6. A tészta tetejét megszórjuk a kimagozott meggyel.
    7. 180 fokra előmelegített sütőben 30-35 percig sütjük. 
    Krém elkészítése:
    1. A tejben megfőzzük a pudingport, majd hűlni hagyjuk.
    2. A puha vajat habosra keverjük a porcukorral.
    3. Végül összekeverjük a kettőt, habosítjuk. (egyforma hőmérsékletűek legyenek)
    4. A krémet a kihűlt piskóta tetejére kanalazzuk és elsimítjuk.
    5. Gőz fölött megolvasztunk 12 dkg étcsokoládét egy kiskanál olajjal, majd a krémre csurgatjuk, kenjük.
    6. Ezután kis időre hűtőbe helyezzük, hogy összeálljon a sütink, majd szeleteljük.